Skip to content
Actualizat in: 05/07/2024

Distribuie pe:

Deși nimeni nu vrea să se gândească la această posibilitate, adevărul este că, uneori, din motive tehnice, operaționale sau legate de vreme, un zbor poate avea întârzieri de câteva ore bune. Iar dacă este și Mercur retrograd, zborul poate fi anulat.

Fie că ai ajuns aici din curiozitate, ca să știi ce ai de făcut dacă ți se întâmplă vreodată sau tocmai te afli într-o situație neplăcută și cauți soluții, vom trece repede la subiect.

Cele 6 situații posibile în cazul unui zbor anulat sau amânat

 • Ți s-a anulat/modificat zborul cu ceva timp înainte de data plecării
 • Ți s-a anulat/îți întârzie zborul înainte să pleci și ești deja în aeroport
 • Ai escală și tocmai ai aflat că următorul tău zbor e anulat sau întârziat
 • Un segment de zbor s-a anulat/are întârziere și nu mai poți ajunge la destinație sau nu mai prinzi următoarea conexiune
 • Ești la destinație, iar zborul de întoarcere s-a anulat
 • Ești în situația unui overbooking (ai rămas fără loc în avion)

Care este procedura în cazul în care ai un zbor anulat sau modificat de compania aeriană?

În primul rând, vei fi notificat de un consultant Vola.ro.

Când se anulează sau modifică un zbor, compania aeriană care operează ruta sau segmentul respectiv notifică echipa Vola.ro, iar noi te informăm la rândul nostru via e-mail. Vei primi chiar și un SMS din partea noastră, în care te anunțăm să verifici Inboxul de e-mail. De aici, îți va fi foarte ușor să iei legătura cu noi.

În cazul în care afli de anulare sau de modificare și încă nu ai fost notificat de compania aeriană, îți recomandăm să verifici statusul rezerării pe site-ul companiei aeriene sau să intri în contact cu unul dintre consultanții Vola.ro

Următorul pas este să ne contactezi – click aici și vezi toate modalitățile disponibile: chat, formular de contact sau e-mail.

În cazuri mai rare, când linia aeriană anulează sau amână un zbor last minute, cu câteva ore înainte (iar tu, cel mai probabil, te afli deja în aeroport sau în drum spre aeroport), există posibilitatea ca Vola.ro să nu fi fost notificată de compania aeriană. Cu toate acestea, vei afla despre modificare sau anulare de pe panourile din aeroport. 

Avem birouri în mai multe aeroporturi din țară (vezi aici lista) și poți consulta unul dintre reprezentanții noștri de acolo pentru a te ghida cu privire la pașii următori.

Cum te putem ajuta: în ce constă suportul oferit de Vola.ro în astfel de situații?

Dacă ai cumpărat biletele de avion de pe Vola.ro, ai la dispoziție asistența noastră 24/7, atât în limba română, cât și în engleză. Astfel, îți vom răspunde rapid și vom căuta cea mai bună soluție pentru tine. 

În cazul în care zborul tău este anulat, te asistăm în găsirea celei mai bune variante alternative pentru zborul tău anulat. Sau, dacă optezi pentru a nu mai efectua călatoria, te asistăm în demararea procesului de solicitare a rambursării de la compania aeriană. În cazul în care nu ai achiziționat împreună cu biletul de avion serviciul Fast Refund, este necesar să așteptăm rambursarea de la compania aeriană; de regula acest proces durează între 30 și 60 zile, în funcție de fiecare companie în parte. 

În cazul în care zborul tău este modificat de compania aeriană, îți vom oferi mai multe alternative de zbor pentru a efectua călătoria, fie gratuite, fie contra cost, în funcție de opțiunile oferite de compania aeriană care a anulat zborul. Dacă optezi pentru o alternativă de zbor operată de altă companie aeriană și nu ai achiziționat servicii de protecție care îți oferă aceste alternative în mod gratuit, este necesar să achiți suplimentar pentru noul zbor. În anumite cazuri, compania aeriană oferă posibilitatea să primești banii înapoi pentru un zbor modificat mai mult de 5 ore. În acest caz, dacă nu mai dorești să călătorești, te vom asista în demararea procesului de solicitare a rambursării de la compania aeriană.

Dacă ai achiziționat Vola Trip Protect

În primul rând, ai prioritate în primirea asistenței noastre. Te ajutăm imediat dacă zborul tău a fost anulat, itinerariul de zbor sau o parte din el a suferit modificări și nu mai reușești să pleci/ajungi la destinație la ora sau în ziua programată, respectiv dacă nu reușești să prinzi următoarea conexiune din cauza modificărilor de zbor, în cazul zborurilor cu escale.

În plus, ești asigurat că ajungi la destinație indiferent de situație. Dacă vrei să continui călătoria, vei primi alte bilete de avion la aceeași companie aeriană sau la o altă companie, în limita dublului sumei achitate pe biletele anulate/modificare mai mult de 5 ore sau bilete pentru alt mijloc de transport, dacă este cazul. Totul pentru ca tu să ajungi unde ți-ai dorit.

Dacă dorești, în schimb, să nu mai călătorești, vei primi rambursarea contravalorii segmentului de zbor anulat/modificat de compania aeriană. Poți citi mai multe despre Trip Protect aici.

Dacă ai achiziționat Vola Fast Refund

Ai două opțiuni, în funcție de ce dorești să faci – să găsești o soluție pentru continuarea călătoriei cu ajutorul nostru sau să primești banii înapoi în maxim 24 de ore dacă segmentul de zbor afectat este eligibil pentru rambursare la compania aeriană.

Este eligibilă pentru rambursare contravaloarea segmentului de zbor anulat/modificat de compania aeriană. Poți opta pentru rambursare instant sub formă de voucher Vola, cu care îți poți achiziționa imediat un nou bilet de avion, sau sub forma de cash pe același instrument de plată folosit la plata biletelor de avion sau prin transfer bancar. Află mai multe despre cum funcționează Fast Refund aici.

Ce se întâmplă dacă ești în aeroport și trebuie să rămâi acolo peste noapte?

Uneori, alternativa de zbor pentru continuarea călătoriei poate implica să aștepți peste noapte în destinația în care te afli. Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi în această situație:

 1. Dacă afli despre modificare când ești deja în aeroport, primul pas este să găsești reprezentanții companiei aeriene care operează zborul tău și să ceri detalii: motivul modificărilor, când este estimat că va decola avionul și/sau ce soluții îți pot oferi.
 2. Pentru anulări, modificări sau întârzieri mai mari de două ore, Regulamentul European spune că poți fi eligibil pentru compensații financiare. De aceea, te sfătuim să citești condițiile de compensare și să vezi dacă se aplică în cazul tău.
 3. Dacă ai achiziționat Vola Trip Protect, treci direct la acest pas. Contactează-ne cât mai repede, pentru a ne ocupa de găsirea cazării și a alternativelor pentru tine. Dacă nu ne contactezi și te ocupi pe cont propriu de găsirea soluțiilor, eligibilitatea pentru Trip Protect încetează.

Ce se întâmplă dacă rămâi fără loc în avion din cauza unui overbooking? Poți evita această situație?

Câteodată, din diverse motive și erori, se poate întâmpla ca numărul de bilete vândute de compania aeriană să fie mai mare decât numărul de locuri din aeronavă. Cu alte cuvinte, poți ajunge în situația în care nu ți se permite urcarea la bord, deși ai rezervat zborul respectiv.

În acest caz, compania aeriană care operează ruta are obligația de a-ți oferi o alternativă de zbor pentru a ajunge la destinație, plus compensații pentru apă, mâncare și cazare, dacă este cazul. De regulă, companiile de linie îți vor oferi alt zbor cât mai curând, chiar și al altui operator, în timp ce companiile low cost îți vor oferi un zbor alternativ operat tot de ele.

Pentru a evita situația de overbooking:
 • Cumpără și locuri atunci când rezervi zborul. Astfel, check-in-ul poate fi efectuat mai devreme, iar locul tău va fi asigurat - călătorești fără griji!
 • Dacă nu ai cumpărat locuri, încearcă să faci check-in-ul online cât de repede posibil. Citește cu atenție când se deschide procedura de check-in și completează-ți datele cât mai curând.
 • Cumpără servicii suplimentare (Prioritate) sau înscrie-te în programele de loialitate ale companiilor aeriene pe care le folosești des. Astfel, probabilitatea să ai de-a face cu efectele unui overbooking este minimă.
 • Nu întârzia la îmbarcare. Dacă există overbooking și nu ai aflat deja din momentul check-in-ului, de obicei, ultimele persoane ajunse la poarta de îmbarcare vor fi cele care vor fi repartizate pentru alt zbor.

Sfaturi pentru a avea o călătorie cât mai confortabilă

 • Verifică e-mailul, dar și statusul zborului pe site-ul companiei aeriene sau al aeroportului înainte să pleci spre aeroport. Dacă ceva s-a modificat, sunt șanse mari să ai deja informația în inbox, de la noi. Astfel, vei putea rezolva problema fără să fie nevoie să rămâi în aeroport, într-o situație inconfortabilă.
 • Păstrează la îndemână e-mailurile cu numărul zborului, orele de decolare și aterizare și datele noastre de contact.
 • Optează pentru Trip Protect sau Fast Refund la fiecare călătorie, pentru a te asigura că ai întotdeauna o soluție bună.
 • Rezervă cazări cu anulare gratuită, pentru a nu pierde sumele deja plătite în avans, în cazul în care nu mai călătorești sau ajungi la destinație mai târziu decât ai planificat. De asemenea, poți alege și cazare cu plata la fața locului, din aceleași motive. Găsește oferte de cazare aici.
 • Citește condițiile de compensații în cazul zborurilor modificate, pentru a afla dacă ești eligibil în diferite situații.

În final, nu uita că îți stăm 24/7 la dispoziție pentru a te îndruma când planurile de călătorie îți sunt afectate. Suntem la un mesaj distanță!