Skip to content

#LiberInGrecia

Asa cum era asteptat, Grecia a anuntat renuntarea la obligativitatea de carantinare incepand cu 19 Aprilie pentru turistii din cateva piete cheie, inclusiv EU, UK si SUA. Singurele conditii sunt ca acesti turisti sa fie vaccinati cu ambele doze sau sa prezinte un test Covid negativ efectuat in ultimele 72 de ore. Autoritatile elene spun ca vor face de asemenea teste rapide la intrarea in tara, cel mai probabil urmarind in mod special turistii din tarile care au inca multe cazuri de Covid, fiind pregatite de asemenea “hoteluri de carantina” unde turistii depistati pozitiv vor fi izolati. Grecia vrea sa testeze protocolul de deschidere si sa faca ajustari inainte de deschiderea generala pentru toate pietele anuntata in data de 14 mai. 

Grecia face aceasta deschidere intr-un moment in care de facto se afla in lockdown, probabil sperand ca situatia sa fie mai buna in lunile de vara. Pe scurt, cu toate ca vor fi ceva grupuri restranse de early adopters si pelerini care vor calatori in Grecia inainte de mijlocul lunii mai si care vor ajuta autoritatile sa calibreze procedurile, asteptand-se ca majoritatea turistilor sa ajunga in lunile de vara.

Care este miza

Majoritatea celor implicati in turismul elen, care e raspunzator de peste 20% din PIB si 1 milion de slujbe – cam 25% din locuitori fiind angajati in turism, se asteapta la un inceput mai lent. Probabil ca un numar semnificativ de turisti va ajunge in insulele grecesti incepand cu sfarsitul lunii iunie/inceputul lunii iulie. Insa miza e mare si Grecia, care a facut un lobby agresiv pentru introducerea “pasapoartelor verzi de calatorie”, spera sa captureze o pondere cat mai mare din placinta turistica a verii 2021. Pentru asta a purtat si poarta multe discutii bilaterale cu diferite tari cheie (inclusiv Romania) care trimit multi turisti pe insulele insorite ale arhipelagului grecesc. 

Zone fara Covid

Pentru a atrage turisti, Grecia mai are un atu care vine chiar din cele 6000 de insule care reprezinta principala atractie turistica. Desi campania de vaccinare merge la fel de prost ca cea din blocul UE (sub 10% din populatie a primit o doza de vaccin), exista multe insule mici unde populatia a fost vaccinata complet. Programul de vaccinare se muta acum catre insulele mai mari. Sa luam Mykonos, o insula cu 10.000 de locuitori in timpul  verii. Daca acesti 10.000 de locuitori, majoritatea covarsitoare fiind angajati in domeniul ospitalitatii, sunt imunizati, Grecia poate sa promoveze Mykonos ca o zona “Covid free”. De asemenea, pentru ca zborurile turistice o sa aterizeze direct pe insula, acest sistem va functiona ca o “pavaza” pentru evenimente nedorite de infectare. Localnicii sunt vaccinati, majoritatea turistilor la fel (sau sunt testati in prealabil), iar putinele cazuri o sa ramana pe insula.

Grecia, pamant romanesc

Acum ca e clar ca se poate calatori in Grecia, am inceput sa primim intrebari de la prieteni si clienti. Cand sa rezervam? Cand sa calatorim? Unde si cum sa calatorim?

Haideti sa le luam pe rand:

1. Cand sa calatoresti?

Cred ca ar trebui sa iti planifici calatoria incepand cu lunile iunie sau iulie. In felul asta te asiguri ca o sa elimini multe necunoscute. Pana la vara, insulele o sa fie deschise si pregatite pentru turisti iar autoritatile o sa-si calibreze procedurile. Bineinteles, daca nu mai poti sta in casa dupa acest an dificil [link la studiul Vola], poti sa iti faci rezervari si in luna mai, caz in care fa-le spre final de mai.

2. Cand sa rezervi?

Acum! Acum e cel mai bun moment sa va faceti rezervarile. De ce? Pentru ca preturile biletelor de avion sunt foarte mici si ai multe optiuni de cazare rambursabila. Practic acum e un fel de perioada “early booking” pentru Grecia cand veti beneficia de cele mai bune deal-uri. Cand cererea va creste, vor creste si preturile. 

3. Unde si cum calatoresti?

Aici vine, din punctul meu de vedere, cea mai interesanta parte. In mod traditional, Grecia era bine acoperita de produse de tip tur operator. Fara indoiala ca aceste produse exista si pentru vara lui 2021 si fara indoiala ca acestea au publicul lor. Daca vrei o experienta cat mai “controlata” unde cumperi la pachet un zbor in regim charter (asta daca preferi avionul, deoarece Grecia este relativ accesibila si cu masina), hotelul din oferta tur operatorului, transfer la hotel etc... ei bine, atunci produsele de tip tur operator sunt pentru tine.

Insa pentru prima oara in ultimii ani poti sa merge intr-o experienta mai “independenta”. Sunt multe companii aeriene care au preturi foarte mici pentru insulele grecesti cu plecari din Bucuresti, Cluj, Iasi, Bacau, Oradea, Sibiu, Suceava. Sunt acoperite Corfu, Creta, Mykonos, Zakynthos, Santorini, Rhodos, Atena. Apoi va puteti alege o cazare ieftina pe gustul tau si chiar ai de unde alege.

Poti sa iei un zbor direct sau sa faci o nebunie si sa iei un zbor Smart Connection de la Vola.ro si la retur sa petreci o zi si o seara prin Milano (Italia va deschide si ea sezonul turistic in curand). La asa pret la biletul de avion poti sa rezervi un hotel decent in centrul orasului si sa explorezi.

 

Apoi poti sa iti iei transfer de la/catre aeroport sau sa inchiriezi o masina.
Cred ca acum ai mult mai multe optiuni de a ajunge in insulele grecesti si, dupa un astfel de an, poate merita sa ai o experienta mai putin “controlata” dar mai autentica.

Sau, de ce nu, sa inchiriezi o barca. Iar la destinatie poti alege dintr-o larga oferta de experiente de agrement.


Cu prietenie,
Dani

PS. Colegii mei au inceput pe blogul Vola.ro serie de articole despre Grecia pentru a va inspira, cititi aici despre Creta sau aici despre Santorini, va sugerez sa va abonati la newsletter-ul Vola sau sa ne urmariti pe Facebook sau Instagram.