Skip to content

Flight Radar24: Urmărește în timp real avioanele și rutele lor curente

FlightRadar24 este un instrument util pentru orice călător. Mai jos, îți prezentăm tot ce trebuie să știi despre harta live a zborurilor și ce informații interesante poți găsi cu ajutorul ei.

Ce este FlightRadar24?

Flight Radar 24 este un instrument online care îți permite să găsești o mulțime de informații despre zborurile comerciale. Sunt urmărite în timp real peste 180.000 de zboruri operate de peste 1200 de companii aeriene, care zboară între peste 4000 de aeroporturi din întreaga lume.

Cu ajutorul Flight Radar, poți verifica ruta unui anumit avion, numărul zborului, tipul de aeronavă, poziția, viteza și altitudinea acesteia. Mai mult, poți afla detalii și despre zboruri din trecut.

Cum cauți un zbor pe FlightRadar24?

Poți găsi zborul pe care îl cauți în trei moduri:

  • Introducând numărul zborului

Poți găsi zborul în funcție de numărul acestuia, afișat pe orarul companiei aeriene, la Plecări sau Sosiri.

  • După seria de înregistrare a avionului

Fiecare aeronavă are o serie unică de înregistrare, inscripționată în partea din spate, în apropierea cozii. Prima sau primele două litere din serie corespund țării; România are ca prefix YR, Marea Britanie – G, Statele Unite – N și așa mai departe.

  • După indicativul de apel

Indicativele de apel sunt folosite de Controlul Traficului Aerian pentru a identifica zborurile. Unele indicative sunt diferite de denumirea companiei aeriene. În ultimii ani, indicativele au devenit alfanumerice, pentru a evita orice confuzie.

Ce informații poți verifica despre un anumit zbor?

În varianta de bază a aplicației, poți verifica ruta avionului, compania care operează zborul, aeroportul de plecare și cel de sosire. De asemenea, sunt afișate și detalii despre ora planificată și ora curentă a decolării, respectiv a aterizării.

Poți verifica și progresul zborului, distanța parcursă și distanța rămasă, exprimate în kilometri, tipul aeronavei, seria de înregistrare, țara de origine și fotografia avionului.

Nu în ultimul rând, pe harta zborurilor sunt vizibile și altitudinea, traiectoria, viteza și coordonatele aeronavei.

Ce zboruri nu pot fi găsite pe FlightRadar24?

Din considerente de confidențialitate și de siguranță, accesul la informații despre anumite zboruri este restricționat sau blocat complet. Este vorba, preponderent, despre zborurile militare sau zborurile Air Force One.

Ce reprezintă punctele albastre de pe harta FlightRadar24?

Punctele albastre de pe harta online reprezintă aeroporturile cu trafic aerian constant sau zilnic, în zone în care FlightRadar24 are acoperire.

Dacă dai click pe aceste simboluri albastre, vei putea vedea tabelul cu plecări și sosiri corespunzător aeroportului respectiv, precum și condițiile meteorologice locale.

De ce nu toate aeroporturile sunt vizibile pe hartă?

Motivul este simplu: există prea multe, iar dacă toate ar fi vizibile, navigarea pe hartă ar fi prea dificilă. Cu toate acestea, dacă mărești harta într-o anumită zonă, vei putea vedea mai multe aeroporturi.

Ce informații poți găsi despre aeroporturi?

Pe Flight Radar vei găsi informații despre ora și data locală, altitudine, ora răsăritului și ora apusului, numărul de decolări, conexiunile cu alte aeroporturi, numărul de țări de destinație și cele mai populare rute. În plus, vei afla și informații interesante precum numărul de piste și suprafața lor.

Poți găsi informații despre zboruri din trecut pe FlightRadar24?

Da. Atât pe site, cât și în aplicație, poți vedea zborurile care deja au fost efectuate. Pentru a vizualiza istoricul zborurilor, caută și selectează zborul sau avionul care te interesează.

Toți utilizatorii au acces gratuit la un istoric al zborurilor din ultimele 7 zile. Dacă vrei să vezi zboruri mai vechi, o poți face prin intermediul unui abonament cu plată.

De ce lipsesc anumite zboruri de pe lista cu plecări și sosiri?

FlightRadar24 combină date obținute din mai multe surse, date despre rute din întreaga lume. Este posibil ca aplicația să nu arate companii aeriene mici sau zboruri charter.

Ce avioane zboară deasupra mea?

Atinge literele „AR” din colțul superior stâng al ecranului atunci când accesezi harta, iar aplicația îți va spune ce avioane se află chiar atunci deasupra capului tău.

De ce urma avionului pe hartă își schimbă culoarea?

Culoarea urmei din spatele avionului se schimbă în funcție de altitudine:

  • Pentru altitudini sub 100 de metri, urma va fi albă;
  • Pentru altitudini de peste 100 de metri, urma va fi galbenă;
  • Pentru altitudini de peste 2500 de metri, urma va fi albastru deschis, apoi albastru închis, violet și, în final, roșie atunci când se atinge altitudinea maximă.

Dacă urma apare sub forma unei linii punctate negre, atunci avionul este în afara zonei de acoperire a FlightRadar24, iar poziția sa este doar estimată.

De ce unele avioane sunt albastre pe hartă?

Avioanele care apar marcate cu albastru pe hartă sunt urmărite prin satelit. Sateliții colectează semnale ADS-B și le transmit către rețeaua FlightRadar24.

Poziția avioanelor marcate cu galben este obținută prin receptori aflați la sol.

Pot verifica dacă o erupție vulcanică îmi va afecta zborul?

Da. FlightRadar24 îți permite să verifici dacă o erupție vulcanică sau norul ei de cenușă afectează zborurile vizibile pe hartă.

Ce este METAR?

METAR este formatul folosit de aeroporturi pentru a raporta condițiile meteorologice către piloți.

Ce înseamna „altitudine calibrată”?

Acest termen este utilizat în aviație și nu numai. El arată înălțimea avionului deasupra nivelului mării.

De ce unele rute oceanice nu sunt vizibile pe hartă?

Rutele Nord-Atlantice nu sunt active 24/24; de aceea, aceste rute sunt afișate doar atunci când sunt valabile. Rutele pe timp de zi (spre vest) sunt active între orele 11:30 UTC și 19:00 UTC. Rutele pe timp de noapte (spre est) sunt active între orele 01:00 UTC și 08:00 UTC.

Ce setări și funcții suplimentare poți accesa în FlightRadar24?

În versiunea de bază FlightRadar24, poți seta harta în modul standard, satelit sau mixt și poți ajusta luminozitatea hărții. Totodată, poți alege dacă locația ta pe hartă va fi vizibilă (doar pentru tine; ceilalți utilizatori nu vor avea acces la ea).

Apoi, poți seta felul în care avioanele sunt afișate: fără descriere, fără logo sau alături de o etichetă cu text (opțiune disponibilă doar atunci când există maximum 250 de avioane pe hartă).

Nu în ultimul rând, poți să afișezi pe hartă liniile care te informează dacă este noapte sau zi în fiecare zonă.

Acestea fiind spuse, descoperă și tu harta FlightRadar24 și urmărește rutele aeriene care te interesează în timp real!