Skip to content
  • De Paște, românii din diaspora se întorc acasă pentru a petrece sărbătorile alături de familie. 
  • De asemenea, foarte mulți români vor opta anul acesta pentru un Paște în afara țării. Cele mai rezervate destinații dinspre România spre alte țări europene în perioada Paștelui sunt: Italia, Spania, Franța, Germania și Marea Britanie.
  • Prețul mediu pentru un bilet din România spre destinațiile europene în perioada Paștelui este de 173 de euro în 2023, în comparație cu 164 de euro în 2022.
  • Potrivit Vola.ro, românii au rezervat deja zboruri pentru minivacanțele de 1 Mai și de Rusalii, iar topul destinațiilor alese de ei arată astfel: Italia, Spania, Marea Britanie, Franța și Grecia. 

De Paște, românii se întorc acasă! După restricțiile și incertitudinea din ultimii ani, aceștia pot să călătorească liber din nou și vor să profite din plin de zilele libere pe care le au în această perioadă. 

Potrivit datelor emise de agenția de turism online Vola.ro, în medie, cei mai mulți români și-au rezervat biletele de avion din perioada Paștelui cu 33 de zile înaintea datei zborului, semn că cei mai mulți dintre ei și-au organizat din timp programul pentru această deplasare, dar și că există mai multă siguranță în ceea ce privește călătoriile. În prezent, situația din aeroporturi s-a stabilizat: nu mai sunt cozile și aglomerația cauzate de verificările suplimentare ale certificatelor Covid din timpul pandemiei, iar numărul zborurilor anulate sau întârziate este acum unul foarte mic în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut.  

Paște 2023: cele mai populare destinații europene în această perioadă

Conform Vola.ro, cele mai rezervate destinații dinspre România spre alte țări europene în perioada Paștelui sunt cele în care există comunități mari de români și care sunt adesea alese pentru city break-uri: Italia, Spania, Franța, Germania și Marea Britanie.

Așa cum era de așteptat, mai ales în contextul scumpirii biletelor de avion din ultima perioadă, prețurile medii pentru zborurile de Paște au crescut în comparație cu anul trecut. De exemplu, prețul mediu pentru un bilet din România spre destinațiile europene în perioada Paștelui este de 173 de euro în 2023, în comparație cu 164 de euro în 2022.

Pe de altă parte, tariful mediu pentru un zbor dintre diaspora către România este de 232 de euro, în comparație cu 153 de euro în 2022. 

De asemenea, cel mai ieftin bilet de avion vândut de Vola.ro de Paște a fost de numai 44 de euro (pe ruta Italia - România), iar cel mai scump a fost unul de 805 euro (pe ruta Finlanda - România). 

Cât vor petrece românii la destinație în vacanța de Paște?

Potrivit datelor Vola, cele mai multe zboruri în această perioadă sunt în zilele de joi și vineri, semn că românii vor să înceapă din timp minivacanța de Paște și să profite din plin de zilele libere. În ceea ce privește timpul petrecut la destinație, există o diferență între diaspora care vine acasă și cei care călătoresc în afara țării. Românii care se întorc acasă de sărbători vor petrece, în medie, 6 zile în țară, pe când cei care merg în vacanță în Europa vor petrece, în medie, 4.5 zile la destinație. 

Revenirea românilor acasă va însemna și o ușoară aglomerare a aeroporturilor, fenomen specific perioadelor de sărbători. Potrivit estimărilor Vola, în topul destinațiilor interne spre care s-au vândut cele mai multe bilete de Paște anul acesta sunt: București, Iași, Cluj-Napoca, Suceava și Bacău. 

În plus, anul acesta, 34.8% dintre zborurile vândute de Vola.ro sunt din destinatii din diaspora, în comparație cu 48%, procentul din 2022. Această descreștere nu este deloc una surprinzătoare, în contextul în care, în 2022, pentru mulți români a fost primul an după pandemie și ridicarea restricțiilor în care au putut veni acasă de sărbători. Pe de altă parte, anul acesta, călătorii au ales să vină acasă, în țară, dar și să plece într-o nouă vacanță europeană cu ocazia Paștelui, ceea ce explică procentul mai mic al celor care revin acasă în această perioadă. 

După Paște, încă două minivacanțe pentru români

Cum anul acesta cele mai multe zile libere legale pică în timpul săptămânii, românii se vor mai bucura de încă două minivacanțe: una cu ocazia zilei de 1 Mai și alta de Rusalii (care va fi legată și 1 Iunie, tot o zi liberă de la stat).

Potrivit Vola.ro, românii au rezervat deja zboruri pentru aceste perioade, iar topul destinațiilor alese de ei arată astfel: Italia, Spania, Marea Britanie, Franța și Grecia. Prețul mediu pentru un bilet de avion în mai și iunie, în timpul acestor sărbători, este de 160 de euro. Cel mai ieftin bilet rezervat pe Vola.ro a fost de numai 35 de euro (cu destinația Italia), pe când cel mai scump bilet a fost de 1147 de euro (cu destinația Japonia). În Europa, cel mai scump bilet de avion rezervat în această perioadă - 655 de euro - este unul pentru Barcelona, rutele spre Spania înregistrând creșteri semnificative de tarife pe durata verii.

Biletele de avion pentru minivacanțele din mai și iunie au fost cumpărate, în medie, cu trei luni înainte de data plecării, semn că românii continuă să profite de ofertele early booking, dar și că acum au încredere să rezerve în avans călătoriile, revenind astfel la obiceiurile de dinaintea restricțiilor impuse de pandemie.