Skip to content
Actualizat in: 23/06/2021

Distribuie pe:

  • 54% dintre români ar alege o destinație din Europa, iar 45% ar opta (și) pentru călătorii în România
  • Teama de o eventuală izolare la întoarcerea în țară ori de posibilitatea anulării zborurilor îi face pe români să amâne planurile de vacanță
  • Asigurarea medicală este serviciul pe care clienţii îl consideră cel mai important pentru siguranţa călătoriilor (66%), iar 57% dintre persoanele care utilizează agenţiile online acordă o importanță crescută posibilității de rambursare a cazării și a biletului de avion în cazul neefectuării călătoriei.
  • ro rămâne în continuare cea mai cunoscută, utilizată și recomandată agenție de turism online din România, 8 din 10 dintre clienți declarându-se mulțumiți de colaborarea cu specialiștii Vola.

Vola.ro, cea mai mare agenție de turism online din România a realizat o analiză a intențiilor de călătorie ale românilor pentru anul 2021, a tendințelor din industria turismului și a temerilor turiștilor români. Studiul a fost realizat de Mercury Research la începutul lunii Februarie, pe un eșantion de 616 respondenți. Studiul confirmă direcția Comisiei Europene de a relaxa presiunea asupra industriei turismului prin eliberarea „certificatului verde” care va permite persoanelor imunizate să călătorească fără restricții.

Circa jumătate dintre români intenționează să călătorească anul acesta

Conform datelor analizate de Mercury Research, 43% dintre români intenționează să călătorească în 2021, 29% sunt încă nehotărâți și doar 27% declară că nu vor călători anul acesta. Această nesiguranţă este, în principal, insuflată de pandemia COVID-19, iar trecerea timpului pare a mai ameliora această incertitudine cu privire la viitoarele călătorii, 53% dintre respondenţi declarând că sunt dispuși să reia deplasările începând din vara aceasta.

Cel mai important factor care îi convinge pe români să planifice o vacanță în 2021 este nevoia de relaxare și eliberarea de stresul la care au fost expuși în ultima perioadă, urmat de atractivitatea ofertelor last-minute și de frustrarea cauzată de amânarea călătoriilor pe parcursul anului 2020.

Destinația de vacanță preferată de români în 2021 rămâne Europa

În ciuda faptului că pandemia a lovit puternic în multe state din Europa, iar restricțiile de călătorie sunt încă în vigoare pentru majoritatea destinațiilor de pe continent, destinaţia preferată de români în 2021 rămâne Europa, preferinţă accentuată în rândul persoanelor mai tinere. Pe locul 2 se clasează România, aceasta fiind mai degrabă alegerea celor de peste 45 de ani.

În ceea ce priveşte opțiunile pentru cazare, majoritatea preferă hotelurile și pensiunile, iar ca mijloc de transport autocarul și avionul, urmate de tren și masina personală. Se remarcă, așadar, schimbări importante comparativ cu vara trecută, când românii preferau să înnopteze în apartamente sau pensiuni cu număr redus de camere, ori să închirieze vile pentru grupuri restrânse, la care să se deplaseze cu mașina proprie.

Principalele îngrijorări cu privire la călătorii în 2021 sunt izolarea la întoarcerea în țară și eventualele anulări de zboruri

Motivele de îngrijorare cu privire la călătoriile viitoare în 2021 în rândul celor 43% care au declarat că vor pleca în vacanțe anul acesta sunt izolarea la întoarcerea în țară și anularea zborului și pierderea banilor, infectarea cu COVID-19 aflându-se pe locul al 3-lea. În schimb, cei care nu vor călători anul acesta sunt îngrijorați îndeosebi de o eventuală îmbolnăvire cu COVID-19. Izolarea reprezintă principalul motiv de îngrijorare și pentru cei încă nehotărâți cu privire la călătoriile din 2021, urmată de infectarea cu COVID-19 și posibilitatea anulării zborurilor.

„Am așteptat aproape 12 luni un semn pozitiv din partea autorităților europene, o măsură care să nu mai pună limite și să inchidă granițele, ci care să ofere alterative celor care își doresc sau care sunt nevoiți să călătorească. Studiul realizat la începutul acestui an este dovada clară că românii își doresc să călătorească, desigur cu câteva pârghii de siguranță suplimentare, cum ar fi asigurarea de călătorie și produse de tipul „ Vola Rambursabil” care îți garantează un risc cât mai mic în fața neprevăzutului. Eliminarea acestei presiuni asupra mobilității nu înseamnă doar undă verde pentru călătorii de leisure, ci mai ales înseamnă undă verde pentru diaspora, o comunitate de milioane de români puternic afectată de măsurile restrictive și de imprevizibilul deciziilor autorităților.” a declarat Daniel Truică, CEO Vola.ro. 

În 2021, 78% dintre români declară că este important pentru ei să apeleze la o agenție de turism chiar dacă se declară călători independenți.

Date fiind schimbările de ultimă oră privind condițiile de călătorie în aproape toată lumea și situațiile incerte și neclare la care sunt expuși uneori atunci turiștii, ori procesele greoaie de rambursare a banilor în eventualitatea neefectuării călătoriilor din motive independente de voința lor, 53% dintre români au declarat că, în comparație cu alți ani, este la fel de important și în 2021 să primească asistență și informații de la un consultant de turism, iar 25% consideră că este chiar mai important decât anterior să apeleze la o agenție de turism.

Asigurarea medicală considerată esențială pentru siguranţa călătoriilor

Asigurarea medicală este serviciul pe care 66% dintre turiști îl consideră cel mai important pentru a se simți în siguranţă și protejați în timpul călătoriilor, iar 57% dintre persoanele care utilizează agenţiile online acordă o importanță crescută posibiliății de rambursare a cazării și a biletului de avion în cazul neefectuării călătoriei. Acest procent este chiar mai crescut în rândul celor care apelează la ajutorul specialiștilor Vola.ro în planificarea și achiziționarea vacanțelor.