Skip to content

București, 10 iulie 2023

  • Potrivit sondajului realizat de Vola.ro și Flip.ro, 86% dintre români folosesc telefonul pentru a-și planifica vacanța, în timp ce numai 14% recurg acum la laptop sau calculator pentru acest proces.
  • Conexiunea la internet este foarte importantă pentru români atunci când merg în vacanță, peste 82% dintre ei susținând că toate detaliile organizatorice legate de o călătorie sunt stocate în telefon.
  • Cei mai mulți români (45.7%) aleg să posteze în timp real, o dovadă în plus a faptului că un smartphone și o conexiune bună la internet sunt factori esențiali pentru succesul concediului lor.

În trecut, tehnologia mobilă era folosită aproape exclusiv pentru mesaje text și apeluri. Astăzi, însă, telefonul a devenit un mini computer pe care îl luăm cu noi peste tot și care ne poate organiza aproape întreaga viață. De la realizarea de clipuri și fotografii și până la interacțiunea de pe rețelele sociale, telefonul mobil servește acum mai multor scopuri. În plus, o industrie care a beneficiat enorm de beneficiile tehnologiei mobile este cea a turismului, care și-a sincronizat modul de funcționare cu evoluția gadgeturilor de acum.

În prezent, există platforme de rezervare a cazărilor din întreaga lume, care oferă posibilitatea de a găsi locurile potrivite în funcție de filtrele selectate de utilizatori (buget, facilități etc.), companiile aeriene au platforme online de pe care se pot rezerva zboruri în doar câteva minute, parcurile de distracție, muzeele și multe alte atracții turistice încurajează achiziția de bilete online. Iar toate aceste acțiuni se pot face, simplu și rapid, direct de pe telefon, o practică tot mai des întâlnită în rândul turiștilor. Aceasta este și una dintre concluziile celui mai recent sondaj realizat de agenția de turism Vola.ro în parteneriat cu Flip.ro, tânărul start-up românesc care încurajează economia circulară prin recondiționarea telefoanelor. Iată care sunt rezultatele analizei.

La ce folosesc românii telefonul în vacanță?

Potrivit sondajului realizat de Vola.ro și Flip.ro, 86% dintre români folosesc telefonul pentru a-și planifica vacanța, în timp ce numai 14% recurg acum la laptop sau calculator pentru acest proces. Rezultatul este o dovadă în plus a faptului că smartphone-urile de astăzi, care au în spate sisteme de operare tot mai complexe, înlocuiesc din ce în ce mai des funcțiile unui computer, mai ales că au avantajul portabilității, putând fi luate peste tot.

85% dintre români găsesc foarte util telefonul mobil în timpul vacanțelor, pe când 15% susțin că îl folosesc numai la nevoie, ceea ce înseamnă că acesta a devenit un accesoriu aproape indispensabil în timpul călătoriilor. În ceea ce privește folosirea intensă a telefonului în vacanță, 58.8% dintre respondenți susțin că stau cu el în mâna pe tot parcursul vacanței, 26.%% spun că îl folosesc mai mult în aeroport, înainte de îmbarcare, în timp ce restul au amintit utilizarea mobilului mai degrabă la cazare sau în avion.

Atunci când vine vorba despre scopul pentru care folosesc telefonul în vacanță, opțiunile românilor sunt următoarele: realizarea pozelor și a filmulețelor de vacanță, comunicarea cu cei de acasă, verificarea traseului pe Google Maps, căutarea restaurantelor sau a obiectivelor turistice de interes, realizarea unor rezervări online, efectuarea unor plăți online sau folosirea rețelelor sociale. Aceste opțiuni arată că smartphone-ul este astăzi mai mult decât un simplu dispozitiv de pe care se dau telefoane, acesta având rolul de a simplifica o bună parte din procesele de care ne ocupăm zi de zi, inclusiv de cele care țin de planificarea și buna desfășurare a vacanțelor noastre.

87.8% dintre respondenți își stochează biletul de îmbarcare direct pe telefon

Conexiunea la internet este foarte importantă pentru români atunci când merg în vacanță, peste 82% dintre ei susținând că toate detaliile organizatorice legate de o călătorie sunt stocate în telefon. De asemenea, 56.8% se bazează pe planul lor roaming, apelând la resursele proprii, pe când 43.2% recurg la Wi-Fi de la hoteluri, restaurante și alte locuri.

Același sondaj a relevat și faptul că 87.8% dintre respondenți își stochează biletul de îmbarcare direct pe telefon, semn că digitalizarea companiilor aeriene a fost cea mai bună decizie pentru călătorii care merg cu avionul și care, astfel, au scăpat de grijile hârtiilor de imprimat. Atunci când vine vorba despre modalitatea de plată în vacanță, 42.4% dintre români aleg plata cu telefonul (prin intermediul diferitelor aplicații), iar 37.6% merg pe varianta cardului fizic. Numai 20% dintre ei mai preferă plata cash, în moneda locală, semn că telefonul și existența diverselor aplicații de plată au redus considerabil din grijile lor legate de banii din vacanță: schimbarea banilor în moneda locală, drumurile la bancomat, stresul de a lua portofelul peste tot și multe altele.

Interesantă este și raportarea lor la e-mailul de birou: 47.8% dintre ei îl verifică numai dacă este o urgență, 28.2% susțin că îl verifică, deoarece se simt mai liniștiți astfel, în timp ce numai 24.1% aleg deconectarea totală.

Nu în ultimul rând, atunci când vine vorba despre momentul preferat pentru a posta imagini din vacanță, cei mai mulți români (45.7%) aleg să posteze în timp real, o dovadă în plus a faptului că un smartphone și o conexiune bună la internet sunt factori esențiali pentru succesul concediului lor.

Upgrade la telefon: 46.9% dintre români au luat în considerarea achiziția unui telefon mai bun pentru vacanțele lor

Potrivit sondajului realizat de Vola.ro în parteneriat cu Flip.ro, 46.9% dintre respondenți spun că au luat în calcul să își cumpere un telefon mai performant pentru vacanță, deoarece își doreau o calitate mai bună a pozelor și a filmulețelor realizate în timpul concediului. Dintre aceștia, 70% spun că dețin un telefon Android, iar 30% dintre ei au iPhone.

În același timp, în ceea ce privește achiziția unui telefon la mâna a doua, 60% dintre respondenți susțin că ar achiziționa un smartphone care nu este nou, mai ales că acum există oferte foarte bune pentru telefoane care nu sunt la primul utilizator, dar care arată și funcționează impecabil.

Despre Vola.ro
In 2023 Vola a fost desemnata printr-un studiu Reveal Marketing drept cea mai cunoscuta, utilizata si cea mai recomandata agentie de turism online din Romania. Compania a avut, inca de la infiintare, o dinamica exploziva, atat ca cifra de afaceri, cat si ca numar de angajati si clienti. Vola.ro deserveste persoane fizice sau companii, oferind servicii complete de turism: bilete de avion, hoteluri, asigurari medicale de calatorie si servicii de rent-a-car.

In ultimii ani, strategia Vola.ro s-a indreptat spre dezvoltarea unor servicii de calatorie unice, de tip fintech, menite sa protejeze clientii de incertitudinea din jurul calatoriilor. Fast Refund, Trip Protect, Flex sunt produsele care permit recuperarea banilor in diferite situatii.
De asemenea, Vola.ro este prima companie din Romania care a fost clasata pe primul loc, pentru trei ani consecutivi, in topul Deloitte Technology Fast 50, in Europa Centrala. In 2015, Vola.ro a primit o investitie de 5 milioane de euro din partea 3ts Capital Partners, acelasi fond care a mai investit in Romania in Elefant.ro, InternetCorp, Zoot si Vector Watch.

Pentru mai multe informatii, va rugam sa ne contactati la [email protected]

Despre Flip.ro
Flip.ro este un marketplace înființat la finalul anului 2019, de către 3 tineri antreprenori: Alin Luca, Alex Burghelia și George Moroianu. În prezent, Flip este liderul companiilor de tehnologie din România care cumpără și vând telefoane recondiționate. Ca și în cazul cumpărării unui telefon nou, produsele achiziționate de la Flip.ro includ o garanție de cel puțin 12 de luni, 30 de zile drept de retur, livrare rapidă și suport permanent pentru clienți. În plus, cumpărarea unui telefon recondiționat contribuie la protejarea planetei.
Din 2021, compania face parte din grupul eMAG de la care a primit și finanțare de 8 milioane de euro, a ajuns la peste 190 de angajați și s-a lansat deja în Bulgaria și Ungaria. Până acum peste 300.000 de clienţi au apelat la Flip.ro pentru a vinde sau cumpăra un telefon ca nou.