Skip to content
Actualizat in: 02/06/2022

Distribuie pe:

„De la călători pentru călători” este o serie Vola.ro lansată special pentru tine, pasionatul de călătorii care își caută inspirația peste tot.

Prin această serie ne dorim să îți împărtășim experiențe reale ale unor călători care și-au documentat vacanța pe scurt. Vei descoperi aventura acestora așa cum au trăit-o ei la destinație.

Sorin Oltean a mers de curând în Muntenegru și ne oferă câteva informații utile, sfaturi și recomandări care te vor inspira și te vor ajuta să ai o vacanță reușită.

"#Muntenegru pas cu pas 🇲🇪

În urma celor două vizite aici, pot să spun că e țara mea preferată dintre toate cele balcanice pe care le-am vizitat.

O destinație care m-a uimit prin frumusețea rară a peisajelor, farmecul orașelor medievale, oameni faini și mâncare foarte bună. O țară care le are pe toate: munte, mare, plaje și istorie.

Pentru cine are răbdare cu cititul, las mai jos câteva detalii care să vă ajute în planificarea unei vacanțe minunate în această țară.

✅ Cum ajungi?

Dacă drumul cu mașina ți se pare prea lung/obositor, există zboruri cu escală via mai multe orașe din Europa. Prețurile biletelor de avion spre Muntenegru variază între 150-200 Eur în funcție de sezon. Odată ajunși, puteți închiria mașina cu prețuri de pe la 40-50€/zi.

Am preferat de fiecare dată varianta cu mașina personală, întrucât nu ne-am limitat doar la Muntenegru. Drumurile sunt foarte bune și nu există taxe de drum. Benzina costa cam 1.7€/l.

✅ Internet/roaming

Dacă aveți Digi, e destul de ieftin: 0.01E/Mb. La restul, destul de scump.

Am inteles că există și varianta unui SIM local cu un fel de roaming de balcani (dacă vizitați mai multe țări balcanice, e util). Poate fi folosit în toate țările din zonă, noi l-am luat din Kosovo însă fiind prepay, a trebuit activată o opțiune din aia cu roaming inclus.

Așadar poți să îți iei SIM cam de oriunde (Macedonia / Kosovo / Albania) și să zici că vrei acea opțiune de roaming. Te costa aprox 10€. Dacă vrei SIM doar pentru Muntenegru, găsești la 5-10€ în funcție de cât net vrei.

✅ Ce vizitezi?

🔹 Golful #Kotor, cu al lui peisaje de vis! M-am simțit ca în fiordurile norvegiene, cu munții înalți care se termina brusc în ape. Aici ne-am întalnit și cu prietenii de la Checkedin.ro 😊

Un labirint de străduțe faine, multe terase, o atmosferă desăvârșită de vacanță și pisici numai bune de mângâiat! Cam asta găsești în Kotor la tot pasul.

Urcarea la castelul San Giovanni costa 8€/persoană (nu întotdeauna stă cineva acolo; când nu e, urci pur și simplu), iar view-ul este.. breathtaking! După ce ai urcat, mai mergi vreo 10-15 minute până la "Cheese shop", pentru o porție bună de brânzeturi proaspete, prosciutto, roșii aromate și un homemade Visnja (lichior). Este o afacere de familie, oamenii sunt foarte ospitalieri, o experiență autentică pentru o relaxare după atâta urcuș.

Urcați pe Kotor serpentine și admirați sunset-ul de la "Horizont". Pentru o porție bună de sea food/ peste, încercați Restaurant Veranda sau Restoran Uzgajaliste ostriga. E mai mult o afacere de familie, totul este foarte proaspăt.

Altfel, prin Kotor sunt foarte multe restaurante cu specific european, o masă costă în medie cam 10-15€/persoană. Da, fiind foarte turistic, e mai scump decât în Podgorita sau alte zone din Muntenegru.

Există și ceva mici plaje în Kotor, sau un pic mai la nord, în Dobrota. Merită să faci și o baie bună în golf.

🔹Sătucul #Perast cu a lui Lady of the Rocks e de neratat! Ia un tur cu barca pentru 5€/persoană. Puteți parca oriunde în Perast gratuit cât timp nu încurci pe nimeni, nu este adevărat că nu ai voie să intri cu mașina, așa cum îți spun gigegii aia de la parcare (vor doar să mai facă niște bani).

🔹#Tivat, paradisul yacht-urilor luxoase, venite din toată lumea. Am zăbovit câteva ore și în acest orașel drăguț.

🔹Merită alocate câteva ore și pentru #HercegNovi, nu o să-ți pară rău.

🏚 Cazare

Nu am stat chiar în Kotor, ci la 10 minute de mers cu mașina, pe malul celălalt. Am găsit cazări draguțe, ieftine și cu view inclus!

Recomand:

Apartments Vila Marija

Apartments Popovic

Apartments Marković

🔹#Budva + #Becici. Un loc pentru mai multă.. distracție și viață de noapte. Pierde-te pe străduțele din Stari grad, vizitează celebra "Budva dancing girl" sau dă-te cu parapanta pentru a admira totul de sus (am dat 80€ în plin sezon). Și, desigur, poți să faci și plajă. Nu au acel nisip fin, dar vara este o atmosferă foarte plăcută.

Dacă vrei un plus de intimitate, ia o bărcuță până la Hawaii beach/ Halfmoon beach este insulița care se vede în apropiere, din Budva. Da, au și ei “Hawaii”-ul lor. Am găsit o apă foarte turcoaz și mai multă liniște.

Pentru iubitorii de apus, recomand să urcați până la Crkva Sveti Sava, o bisericuță aflată pe un deal.

🏚 Cazare: Hotel Fineso

🔹#Sveti Stefan - se știe, atracția principalelor celebrități. Stațiunea a câștigat premiul Ghidul Gallivanter pentru Hotel of the Year in 2010. Este o micuță insulă fortificată, unde găsim un complex hotelier de lux, unde din păcate nu ai acces (doar dacă vrei să scoți câteva mii de € pentru o saptămână). În schimb, te poți bucura de cele două plaje de lângă ea, deci merită să cobori puțin și pe aici. 

🔹#Petrovac na Moru - se impune o scurtă oprire și aici. Un mic orășel turistic, cu o plajă cu nisip de 600m, ceva mai liniștită decât Budva sau Sutomore. Urcă până la fortăreața Kastio, plimbă-te pe faleză sau ia un mic tur cu o barcă până la insulița din apropiere care are și o bisericuță cu o poveste interesantă în spate. Plaje renumite în zona: Lucice, Buljarica.

🏚 Cazare: Guest house Zenović

🔹#Ulcinj - un orașel medieval, cu un potențial turistic natural, renumit pentru plajele din jurul lui sau pentru viața de noapte. Prețurile aici sunt cam cu 20-30% mai mici decât în Budva. Vechiul oraș mi s-a părut interesant, în schimb în locul fostei cetăți a orașului au răsărit în timp multe restaurante/cazări.

Că tot vine vara, vă puteți relaxa pe plajele întinse, generoase, cu nisip fin: Velika Plaza, până jos la Ada Bojana, unde găsiți și multe activități specifice, precum: kitesurf, scuba, etc.

Recomand restaurantul Fisherman Hari, o afacere de familie, cu pește proaspăt întotdeauna.

🏚 Cazare: Apartments Antigona Old Town

🔹Între Ulcinj spre Podgorita, ia-o pe E80 pe drumul spre Skadarsko jezero, un loc foarte pitoresc, nu înainte de o scurtă oprire și la Sutomore, pentru alte priveliști încântătoare.

🔹#Podgorita: nu m-a atras foarte mult. Am mers pe cele două poduri de peste râul Moraca, am mâncat la celebrul restaurant Pod Volat, apoi o plimbare prin Njegosev Park sau pe străduțele din Novi Grad. Un loc interesant ar mai fi și Vodopad Nijagara (da, un fel de "Niagara" a Muntenegrului), aflată la 10 minute de condus, sau Dajbabska Gora Tower, pentru o panoramă asupra orașului.

🏚 Cazare: Apartments F, fiind foarte multumiți de raportul calitate/preț.

🔹Mănăstirea #Ostrog - una dintre cele mai renumite mănăstiri din Muntenegru dar și din lume, punct de referință pentru ortodoxia balcanică. Drumul e destul de abrupt, se ajunge cu mașina până la aproape 2000m. Mănăstirea se află într-un ținut stâncos, un loc important de pelerinaj (în capela minusculă se află trupul Sfântului Vasile de Ostrog, unul dintre cei mai iubiți sfinți ai sârbilor).

🔹Canionul #Tara, al doilea canion ca adâncime după Marele Canion din SUA. Un must-do: zbor cu tiroliana mare deasupra canionului 25€/persoană, unde atingi viteze de până la 120km/h.

🔹#Zabljak & #Durmitor National Park, cu al lui Bobotov Kuk de 2523m, cel mai înalt vârf. Pentru iubitorii de hike, traseul durează cam 4-5h urcarea ⬆️ și aproape 3h coborârea ⬇️. I did it, merită!

🏚 Cazarea am avut pe lângă lacul Crno Jezero - Rooms Apartment Durmitor, o zonă de asemenea foarte pitorească, cu multe trasee interesante. Faceți o plimbare până la Vidikovac Kanjon Tare sau Curevac.

🔹 Mausoleul #Njegos din Parcul Național Lovcen, construit pentru Petar II Petrovic Njegos, cel mai mare domnitor și poet al acestei țări. Drumul până sus este plin de serpentine, dar superb! Din vârful muntelui ai o panoramă de 360 de grade și vizibilitate până la Golful Kotor, iar in zilele senine se vede și Italia.

La câte poze am făcut, mi-a fost destul de greu să fac o triere, așadar las imaginile să vorbească de la sine.
Călătorii frumoase tuturor! 🌍"

Dacă vrei să afli mai multe detalii despre această experiență sau vrei să îi mulțumești scriitorului, îl găsești la următoarele conturi:

Facebook - Sorin Oltean

Instagram - sorin_brv