Skip to content
Actualizat in: 21/04/2022

Distribuie pe:

Daniel Truica, CEO Vola.ro

Nu e un secret ca la Vola.ro suntem ghidati de date. Compania a fost fondata pe doua premise: intreaba constant “de ce?” si incearca sa-ti argumentezi raspunsul cu date. Multi ani dupa lansare ne-am promovat doar prin “performance marketing” pentru ca era canalul care ne livra rezultate fundamentate pe date. Continuam sa facem AB testing pentru majoritatea functionalitatilor. Asa ca in marea necunoscuta a cum va arata 2021 din punct de vedere al calatoriilor, ne-am intors la nevoia de ne ghida de date, astfel ca in luna februarie am derulat un studiu de piata impreuna cu Mercury Research, un partener cu care am colaborat pentru mai multe studii in ultimii ani.

Am facut acest studiu pentru ca am vrut sa intelegem ce isi doresc romanii de la calatorii in 2021, ce asteptari si ce temeri au, cum putem noi sa mitigam o serie din temeri prin produsele noastre. Intr-un final am pus rezultatele acestui studiu intr-o forma vizuala, usor de consumat.

Puteti citi intreg infograficul aici.

Studiul ne-a relevat cateva lucruri pe care le intuiam deja, dar si unele care au fost o surpriza pentru noi. O sa trec repede in revista lucrurile mai putin surprinzatoare:

  • aproape jumatate din cei chestionati declara va vor calatori in 2021 iar 29% nu sunt siguri. Sunt procente mari intrucat nu toata lumea calatoreste iar cei 30% care se declara nesiguri se vor “converti” in calatori pe masura ce calatoriile vor fi mai previzibile in vara acestui an. Cred ca exista foarte multa cerere latenta care se va manifesta in 2021 si 2022.
  • in mod nesurprinzator, majoritatea vad obligatia de carantina (la destinatie sau la retur) ca principalul impediment in a lua o decizie in ceea ce proiveste calatoritul, un lucru care speram ca va fi rezolvat de “certificatele verzi” implementate la nivel de UE si nu numai
  • Europa ramane principala destinatie a romanilor, urmata de calatorii in Romania
  • 80% din respondenti vor sa calatoreasca in vara sau imediat ce se ridica restrictiile pentru destinatia preferata. Avand in vedere ca cele doua momente probabil o sa coincida, probabil ca vara lui 2021 va arata mult mai bine decat vara lui 2020

Cel mai interesant raspuns mi s-a parut motivul invocat de jumatate din cei care spun ca vor sa calatoreasca in 2021: stresul acumulat. Aici merita nuantat putin acest raspuns. Fara indoiala ca o parte din respondenti se refera la calatoriile de agrement ca o metoda de relaxare, insa pentru foarte multi din clientii nostri calatoriile sunt esentiale pentru ca sunt un mod de a ajunge la munca, la studii, la familie. In acest moment, 80% din rezervarile efectuate pe Vola.ro au un profil pe care noi il denumim “personal business”, iar cea mai simpla definitie este faptul ca sunt calatorii generate de diaspora. Intra mai mult in categoria calatoriilor de nevoie acolo unde o nevoie este sa-ti revezi familia, prietenii, pe cei dragi. Pentru multi romani calatoriile nu sunt un moft, sunt parte din noi si din viata noastra, chiar si atunci cand nu este normala.

Un alt comportament schimbat de pandemie este atitudinea calatorilor fata de o serie de servicii adiacente precum asigurarile medicale. Aceasta schimbare este confirmata de vanzarile noastre. Rata de achizitie a asigurarilor medicale s-a dublat in pandemie, asta si in conditiile in care am fost una din primele agentii de travel care a asigurat acoperirea COVID-19 in cadrul asigurarilor de sanatate. Pe scurt, asigurarea de calatorie era ceva complet optional, acum este un “must”.

In ceea ce priveste viitorul, in luna aprilie 14% din rezervarile efectuate pe Vola.ro sunt pentru iunie – decembrie. Cred ca asistam la un inceput timid de revigorare a calatoriilor de agrement. Odata cu operationalizarea “Certificatelor digitale verzi” pe care UE a anuntat ca le va implementa ne asteptam ca tendinta sa fie de crestere pentru ca o sa existe un cadru predictibil. Este evident ca alte tari o sa mearga pe o deschidere mai rapida, dar pe acelasi sablon (dovada de testare, vaccinare sau recuperare).

Sunt optimist cu privire la 2021, chiar in conditiile in care mare parte din Europa trece printr-un al treilea val al pandemiei. Cred ca o sa avem o vara mai normala, mai plina de calatorii si experiente care sa ne aduca impreuna. Pana la urma, calatoriile raman unul din putinele moduri in care sa ne manifestam spiritul atat de uman de explorare, de experimentare si de a fi impreuna in acest “sat global” din care avem privilegiul de a face parte.