Skip to content

Nouă ne place să credem că lumea este un loc bun, iar oamenii pe care îi întâlnim în călătorii sunt întotdeauna calzi și binevoitori. În fond, cele mai frumoase amintiri sunt legate de interacțiunile pe care le-ai avut într-o destinație nouă, în urma cărora au rămas povești demne de spus strănepoților.

Cu toate acestea, se poate întâmpla ca nu chiar toată lumea să te întâmpine cu bucurie și intenții bune. Uneori, când călătorești, te poți lovi de situații dificile, în care nu știi cum să reacționezi pe moment.

Pentru a evita escrocheriile de călătorie și pentru a sta departe de pericole, îți recomandăm să fii atent la următoarele aspecte și să ții cont de recomandările de mai jos.

1. Vânzarea de bilete false pentru atracții turistice

Probabil că te-ai aflat în situația de a sta la o coadă imensă, pentru a cumpăra bilete pentru o atracție turistică. Te tot întrebai nervos de ce nu ai cumpărat oare bilete online înainte să pleci când, deodată, norocul pare că s-a împiedicat și a căzut direct la tine în brațe.

Un vânzător ambulant apare din senin și îți spune cu entuziasm că îți vinde pe loc bilete, eventual mult mai ieftine decât în altă parte. După o scurtă analiză a persoanei din fața ta și a biletelor, ajungi la concluzia că nu are ce să meargă prost, așa că plătești și primești ceea ce ți-a fost promis. Când ajungi la punctul de acces al obiectivului turistic, constați că biletele sunt false și că tocmai ai fost păcălit.

Asemenea situații sunt foarte des întâlnite peste tot în Europa și nu numai. Așadar, înainte să pleci spre destinația aleasă, încearcă să planifici vizitele la muzee și alte locuri ce presupun bilet de acces. Cumpără biletele online, doar de pe site-uri autorizate sau, dacă te hotărăști spontan să vizitezi muzeul care tocmai ți-a ieșit în cale, ia-ți bilete doar de la intrare.

2. Autoritățile false

Ce poate inocula o atitudine obedientă și respectuoasă, dacă nu o uniformă de polițist? În multe locuri din lume, persoanele rău intenționate se pot preface că reprezintă autorități oficiale.

Dacă ești abordat de un polițist care îți solicită actele de identitate și te amendează fără un motiv real, cel mai probabil ai de-a face cu o tentativă de escrocherie. Dacă respectivul insistă să plătești amenda pe loc sau îți cere o sumă de bani pentru a-ți înapoia buletinul sau pașaportul, lucrurile devin și mai clare.

Pentru a evita acest tip de situație, legitimează-te fără să lași actele personale în mâna interlocutorului, apoi solicită, la rândul tău, legitimarea polițistului. Nu îți fie teamă să pui multe întrebări și, dacă suspectezi că te afli într-o situație periculoasă, menționează că vei merge imediat la secție pentru a plăti amenda primită.

3. Escrocherii ale firmelor de închiriat biciclete, mașini sau scutere

Dacă ai ales să închiriezi un mijloc de transport pentru a ajunge mai ușor unde îți dorești, regula de aur este să faci întotdeauna poze clare vehiculului pe care îl primești, înainte să pleci din parcare. Dacă observi mici zgârieturi sau alte imperfecțiuni, anunță pe loc reprezentantul firmei.

În caz contrar, la predarea vehiculului, unele firme de neîncredere îți pot solicita sume imense pentru așa-zisa deteriorare a produsului pe care l-ai avut în grijă.

P.S.: Înainte să închiriezi orice, caută firmele disponibile online și citește recenziile turiștilor care au apelat deja la servicii similare.

4. Escrocherii pe bază de neatenție

Cele mai multe escrocherii se bazează pe lipsa atenției tale. Astfel, portofelul sau telefonul îți poate fi furat în timp ce cineva te abordează pe neașteptate, se lovește de tine pe stradă sau varsă „din greșeală” o băutură pe bluza ta.

De asemenea, fii atent și la persoanele care te abordează spontan pentru a te ajuta cu diverse lucruri sau, dimpotrivă, pentru a-ți solicita ție ajutorul. Acestea te țin de vorbă și încearcă să-ți capteze toată atenția, în timp ce altcineva îți poate fura obiectele personale.

Prin urmare, când te afli într-un oraș nou, păstrează-ți obiectele de valoare în locuri sigure și nu te lăsa distras de persoane necunoscute.

5. Produse sau servicii „gratuite” de la vânzătorii ambulanți

Uneori, ai surpriza plăcută de a primi lucruri „din partea casei” de la vânzătorii stradali, mai ales dacă ai cumpărat deja câteva produse și ați legat o conversație interesantă.

Totuși, există și cazuri în care vânzătorii te abordează pe stradă, într-o manieră intruzivă, oferindu-ți din start ceva „gratuit”, precum brățări sau alte obiecte handmade. Apoi, după ce ți-au dat produsul, afirmă că ai înțeles greșit și îți cer bani. Dacă refuzi, vei avea parte de un spectacol de zile mari și nu în sensul bun al expresiei.

De aceea, când cineva te abordează pentru a-ți oferi gratuități spontane, nu accepta și nu lua niciun produs pe care nu ai intenționa să îl și plătești.

În final, dacă te regăsești în situații suspicioase atunci când te afli într-o țară străină, nu îți fie teamă să pui întrebări suplimentare, pentru a verifica intențiile și autenticitatea celor care încearcă să recurgă la escrocherii de călătorie. Fii deschis, dar păstrează întotdeauna o doză de precauție!