Zone cu risc crescut de Coronavirus pentru care Romania impune carantina la intrarea in tara

Incepand cu data de 3 Aprilie 2020, toate persoanele asimptomatice care revin in Romania din urmatorele zone vor intra in carantina insitutionalizata timp de 14 zile, in spatii special amenajate, imediat dupa revenirea in tara.

– Austria
– Belgia
– Elvetia
– Franta
– Germania
– Iran
– Italia
– Marea Britanie
– Olanda
– Spania
– SUA
– Turcia

Incepand cu data de 3 Aprilie 2020, toate persoanele asimptomatice care sosesc dintr-o calatorie internationala, din alte tari decat cele de mai sus, vor intra in izolare la domiciliu timp de 14 zile, imediat dupa revenirea in tara.

Carantina la domiciliu (Auto-izolare) inseamna ca vei intra in auto-izolare timp de 14 zile in locuinta proprie, daca prezinti simptome ale infectiei (indiferent daca vii dintr-o calatorie sau nu). In aceasta perioada, vei fi monitorizat de catre directiile de sanatate publica prin intermediul medicului tau de familie. Aceasta auto-izolare se aplica si membrilor de familie care locuiesc in acelasi domiciliu.

Carantina institutionalizata inseamna ca vei fi izolat in spatii special amenajate pentru evitarea si controlul asupra infectiei virale. Acest lucru iti va fi comunicat de catre directiile de sanatate publica, conform procedurilor si politicilor statului roman.

Important: Articolul 352 din Codul Penal prevede inclusiv pedeapsa cu închisoarea pentru „zadarnicirea combaterii bolilor”: cei care nu tin cont de aceste masuri si nu respecta indicatiile de carantina sau autoizolare pot primi o pedeapsa intre 6 luni şi 3 ani de închisoare, pedepse de până la 5 ani pentru cei care nu declară corect ţara din care au ajuns la frontiera României. Dacă cei care răspândesc boala ştiu că sunt bolnavi şi provoacă moartea unui alt cetăţean, atunci pedeapsa ajunge până la 15 ani de închisoare.