Cat e nevoie sa stau in carantina si cum?

Daca te intorci in Romania din zona rosie de transmitere a Coronavirus, vei intra obligatoriu in carantina timp de 14 zile, in spatii special amenajate, imediat dupa revenirea in tara. Masura se aplica tuturor persoanelor asimptomatice.

Te rugam sa tii cont ca toate persoanele care vin dintr-o calatorie internationala (din alte tari decat cele declarate ca fiind parte din zona rosie), sunt obligate prin lege sa intre in auto-izolare la domiciuliu. Masura se aplica tuturor persoanelor asimptomatice.

Conform Institutului National de Sanatate Publica din Romania (INSP), urmatoarele regiuni fac parte din zona rosie (transmitere comunitara extinsa a Coronavirus): lista de la INSP la acest link.

– Italia (intreaga tara)
– Franta (intreaga tara)
– Germania (intreaga tara)
– Spania (intreaga tara)
– Iran (intreaga tara)

Iesirea din carantina dupa perioada de 14 zile se va face dupa efectuarea a doua teste negative pentru Coronavirus efectuate intr-un interval de minimum 24 de ore.

Daca intri in carantina in spatii special amenajate sau izolare la domiciliu, ai dreptul la concediu medical conform OUG 158 din 2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.

Articolul 352 din Codul Penal prevede inclusiv pedeapsa cu închisoarea pentru „zadarnicirea combaterii bolilor”: cei care nu tin cont de aceste masuri si nu respecta indicatiile de carantina sau autoizolare pot primi o pedeapsa intre 6 luni şi 3 ani de închisoare, pedepse de până la 5 ani pentru cei care nu declară corect ţara din care au ajuns la frontiera României. Dacă cei care răspândesc boala ştiu că sunt bolnavi şi provoacă moartea unui alt cetăţean, atunci pedeapsa ajunge până la 15 ani de închisoare.

Vezi lista cu tarile in care au fost impuse restrictii de calatorie.