Skip to content

Te-ai hotărât să pleci într-o vacanță cu adevărat inedită și să vizitezi, în sfârșit, Statele Unite ale Americii? Sau poate pleci la studii în SUA, ori în interes de afaceri? Îți putem ura o călătorie plăcută și îți putem spune cum să obții viza pentru America!

Probabil că știi acest lucru, dar noi îți reamintim: vei avea nevoie de o viză pentru a intra pe teritoriul Statelor Unite. Chiar dacă pare a fi o procedură lungă și complicată, a obține o viză de turist sau de studii pentru SUA nu este chiar atât de greu, când ai toate informațiile și documentele necesare.

Un lucru foarte important de menționat este că viza, deși reprezintă un document obligatoriu pentru intrarea în Statele Unite, nu garantează faptul că vei intra pe teritoriul Americii.

La punctul de frontieră din aeroportul de destinație, va avea loc încă un scurt interviu, în urma căruia cetățenii pot fi rugați să se întoarcă în țara de origine, fără dreptul de a păși pe pământ american. Acest lucru nu trebuie să te sperie, însă este important să îl cunoști, înainte de a porni la drum.

Câte tipuri de viză există și pe care să o alegi?

Bineînțeles, ca în cazul oricărei alte țări, și pentru SUA există mai multe tipuri de vize: viza de turist, viza pentru studii, viza în interes de serviciu, viza de tranzit, viza pentru schimburi de experiență, viza de muncă și lista poate continua.
Dacă nu ești sigur de ce fel de viză ai nevoie, poți consulta pagina special creată de Departamentul de Stat al SUA, pentru a vedea toate variantele.
Cea mai des solicitată viză - și probabil cea de care ai nevoie și tu când citești acest articol - este viza de turist (viza de tip B2). Aceasta, ca și celelalte, poate fi obținută de la Secţia Consulară, Ambasada SUA din București.

viza america 2

Cum obții viza pentru America:

1. Creează un cont online

Pentru a începe procesul de obținere viză SUA, accesează această pagină și creează-ți un cont nou, dacă nu ai unul deja. Îți vor fi solicitate următoarele date:

obtinere viza SUA

După ce ai creat contul, vei putea să te programezi pentru interviu, să alegi tipul de viză și apoi să selectezi una dintre metodele de plată disponibile.

2. Plătește taxa de viză

Ca să primești viza SUA, trebuie să plătești o taxă care este nereturnabilă și netransmisibilă.

Cât costă viza pentru America?

Taxa variază în funcție de tipul vizei; cele mai comune vize (de turism, business sau studii) presupun o taxă de 185$. Plata se va efectua în Lei, la cursul de schimb consular. Pentru a verifica taxele pentru toate tipurile de viză, intră aici.
După ce ai trecut de pasul 1, ți-ai făcut un cont și te-ai programat pentru interviu, vei putea selecta o metodă de plată.

Cum pot plăti taxa de viză pentru SUA?

Dacă vrei să efectuezi plata cash, poți face acest lucru la orice sucursală Banca Transilvania, cu un aviz de plată valid.
Totodată, poți efectua plata și prin mobile banking/internet banking/APM BT Express, dacă ești client Banca Transilvania.
Orice metodă ai alege, este foarte important să păstrezi chitanța. Fără numărul de pe acesta, nu te vei putea programa pentru interviu și nu vei putea intra în posesia vizei.

Cine este scutit de plata taxei pentru viză SUA?

 • Angajații guvernamentali care călătoresc în scop profesional
 • Persoanele care călătoresc în scop caritabil
 • Solicitanții vizelor A, C-2, C-3, G, NATO și vize diplomatice
 • Persoanele scutite prin acord internațional
 • Cei care au primit viza SUA de tip J și participă la schimburi culturale și educative finanțate de guvern
 • Copilul, fratele/sora, soțul/soția, părintele unui angajat al guvernului Statelor Unite care vrea să participe la înmormântarea acestuia sau a cărui rudă e rănită grav și necesită tratament de urgență

2. Completează formularul DS-160

După ce ai efectuat plata, este timpul să completezi documentul standard de solicitare a vizei, formularul DS-160. Acesta este destul de lung, așa că rezervă-ți cel puțin 60-90 de minute și introdu informațiile cu atenție.
De asemenea, asigură-te că, înainte de a deschide formularul, ai la dispoziție o fotografie tip pașaport, pe care va fi nevoie să o încarci în formular.

Fotografia tip pașaport trebuie să respecte următoarele condiții:

 • să fie color;
 • să fie făcută în ultimele 6 luni;
 • să fie făcută în fața unui fundal alb;
 • întregul chip trebuie să fie vizibil în fotografie, pozat cu fața la cameră;
 • expresia facială trebuie să fie neutră, iar ambii ochi deschiși
 • hainele purtate trebuie să fie cele pe care le porți de zi cu zi;
 • uniformele și accesoriile sunt interzise, excepție făcând cele în scop religios, purtate de zi cu zi;

Poți consulta toate condițiile și aici și poți vedea și câteva exemple.

Pentru programarea și susținerea interviului, vei avea nevoie de codul de bare care va apărea pe pagina de confirmare, odată ce termini de completat formularul DS-160. Printează această pagină și ia-o cu tine la Ambasadă în ziua interviului.

3. Programează-te la interviu

După ce ai parcurs pașii de mai sus, te poți programa la interviu. Autoritățile recomandă să programezi interviul cu minimum trei luni înainte de data plecării în America, pentru a te asigura că ai timp să obții viza de turist pentru SUA. Asigură-te că te poți prezenta la programare, căci există un număr limitat de reprogramări posibile. Dacă le depășești, va fi nevoie să repeți întreg procesul și să plătești pentru o solicitare nouă de viză pentru SUA.

Poți obține viza fără interviu?

Există câteva cazuri în care anumite persoane pot aplica pentru viză fără să fie nevoie de un interviu:

 • Copiii cu vârsta sub 14 ani, dacă unul dintre părinți deține deja o viză
 • Persoanele care au împlinit 80 de ani și peste
 • Persoanele care își reînnoiesc aceeași categorie de viză expirată în ultimii 4 ani sau pe cale să expire
 • Persoanele care solicită pentru prima dată vize de lucru pe bază de petiție sau vize de studiu F, M sau J (academic) și care au călătorit anterior în SUA cu o viză sau cu o aplicație ESTA.

Atenție! Pentru a face o solicitare de viză fără interviu, totuși este obligatoriu ca solicitantul să fie prezent fizic în România, inclusiv copiii cu vârsta sub 14 ani.

4. Prezintă-te la Ambasada SUA la data și ora stabilite

În ziua interviului, prezintă-te la Secția Consulară a Ambasadei SUA cu zece minute înainte de ora programării. Nu trebuie să porți anumite haine, însă alege o ținută decentă, cu pantaloni lungi și pantofi închiși (chiar dacă este vară, nu opta pentru șlapi sau sandale).

Iată o recapitulare a tuturor documentelor de care ai nevoie:

 • Un pașaport valabil cel puțin 6 luni de la întoarcerea în România;
 • Aceeași fotografie pe care ai încărcat-o în formularul completat online;
 • Pagina de confirmare a completării formularului DS-160, cu codul de bare format din 10 cifre, printată;
 • Chitanța doveditoare a plății taxei de viză, cu numărul de chitanță vizibil;
 • Documente care justifică scopul călătoriei (în cazul unei vacanțe: biletele de avion spre SUA, rezervările cazărilor).

La sediul Ambasadei, ți se va cere să îți închizi telefonul mobil, vei fi identificat pe baza cărții de identitate și a pașaportului, apoi îți vor fi colectate amprentele. Această procedură va fi digitală, fără cerneală.

5. Susține interviul

După toți pașii de mai sus, vei fi chemat pentru un scurt interviu, susținut în limba engleză. În cazul în care nu cunoști limba engleză la un nivel conversațional, interviul poate fi susținut și în limba română.
Întrebările pot fi generale sau specifice și vor viza motivul pentru care călătorești în SUA sau diferite curiozități ale autorităților.
La finalul interviului, vei afla dacă solicitarea vizei ți-a fost aprobată sau respinsă. În cazul în care viza va fi aprobată, o vei primi în aproximativ trei zile lucrătoare.

Odată ce ai primit viza, îți poți planifica restul călătoriei. Dacă dorești să se ocupe altcineva de dosarul tău pentru viză SUA, poți apela la serviciile oferite de VizeAmerica.com.

Dacă nu ai rezervat deja zborurile, poți cumpăra bilete de avion ieftine de pe Vola.ro. Informează-te despre condițiile de călătorie, pregătește-ți bagajele, apoi bucură-te de noi aventuri!