Skip to content

Cum să obții viza pentru America: Toate detaliile necesare pentru a putea călători în SUA

Te-ai hotărât să pleci într-o călătorie cu adevărat inedită și să vizitezi, în sfârșit, Statele Unite ale Americii? Îți putem spune deja că ai făcut o alegere excelentă și cum să obții viza pentru America!

Probabil că știi acest lucru, dar noi îți reamintim: vei avea nevoie de o viză pentru a putea pleca în vacanță în State. Chiar dacă pare a fi o procedură lungă și complicată, a obține o viză de turist pentru SUA nu este chiar atât de greu, când ai toate informațiile și documentele necesare.

Un lucru foarte important de menționat este că viza, deși reprezintă un document obligatoriu pentru intrarea în Statele Unite, nu garantează faptul că vei intra pe teritoriul Americii.
La punctul de frontieră din aeroportul de destinație, va avea loc încă un scurt interviu, în urma căruia cetățenii pot fi rugați să se întoarcă în țara de origine, fără dreptul de a păși pe pământ american. Acest lucru nu trebuie să te sperie, însă este important să îl cunoști, înainte de a porni la drum.

Câte tipuri de viză există și pentru care ar trebui să optezi?

Bineînțeles, ca în cazul oricărei alte țări, și pentru SUA există mai multe tipuri de vize: viza de turist, viza pentru studii, viza în interes de serviciu, viza de tranzit, viza pentru schimburi de experiență, viza de muncă și lista poate continua.
Dacă nu ești sigur de ce fel de viză ai nevoie, poți consulta pagina special creată de Departamentul de Stat al SUA.
În continuare, ne vom referi la viza de turist (viza de tip B2). Aceasta poate fi obținută de la Secţia Consulară a Ambasadei SUA la Bucureşti.

viza america 2

Cum obții viza pentru America?

1. Plătește taxa de viză

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să plătești o taxă nereturnabilă și netransmisibilă, în valoare de 160$. Plata se va efectua în Lei, la cursul de schimb consular. Pentru a verifica taxele valabile în timp real, intră aici.
Poți efectua plata online, accesând această pagină. Creează-ți un cont, programează-te pentru interviu și selectează una dintre metodele de plată disponibile.
Dacă vrei să efectuezi plata cash, poți face acest lucru la orice sucursală Banca Transilvania, cu un aviz de plată valid.
Totodată, poți efectua plata și prin mobile banking, dacă ești client Banca Transilvania.
Orice metodă ai alege, este foarte important să păstrezi numărul chitanței. Fără acesta, nu te vei putea programa pentru interviu și nu vei putea intra în posesia vizei.

2. Completează formularul DS-160

După ce ai efectuat plata, este timpul să completezi documentul standard de solicitare a vizei, formularul DS-160. Acesta este destul de lung, așa că rezervă-ți cel puțin 60-90 de minute și introdu informațiile cu atenție.
De asemenea, asigură-te că, înainte de a deschide formularul, ai la dispoziție o fotografie tip pașaport, făcută în ultimele 6 luni, care respectă condițiile de aici. Va fi nevoie să o încarci în formular.
Pentru programarea și susținerea interviului, vei avea nevoie de codul de bare de pe pagina de confirmare. Printează această pagină și ia-o cu tine la Ambasadă în ziua interviului.

3. Programează-te la interviu

Dacă ai efectuat plata cash sau prin mobile banking și nu te-ai programat încă la interviu, o poți face aici.
Autoritățile recomandă să programezi interviul cu minimum trei luni înainte de data plecării în America, pentru a te asigura că ai timp să obții viza de turist pentru SUA.

4. Prezintă-te la Ambasada SUA la data și ora stabilite

În ziua interviului, prezintă-te la Secția Consulară a Ambasadei SUA cu zece minute înainte de ora programării. Nu trebuie să porți anumite haine, însă alege o ținută decentă, cu pantaloni lungi și pantofi închiși (chiar dacă este vară, nu opta pentru șlapi sau sandale).
Iată o recapitulare a tuturor documentelor de care ai nevoie:

  • Un pașaport valabil cel puțin 6 luni de la întoarcerea în România;
  • Aceeași fotografie pe care ai încărcat-o în formularul completat online;
  • Pagina de confirmare a completării formularului DS-160, cu codul de bare format din 10 cifre, printată;
  • Chitanța doveditoare a plății taxei de viză, cu numărul de chitanță vizibil.

La sediul Ambasadei, ți se va cere să îți închizi telefonul mobil, vei fi identificat pe baza cărții de identitate și a pașaportului, apoi îți vor fi colectate amprentele. Această procedură va fi digitală, fără cerneală.

5. Susține interviul

După toți pașii de mai sus, vei fi chemat pentru un scurt interviu, susținut în limba engleză. În cazul în care nu cunoști limba engleză la un nivel conversațional, interviul poate fi susținut și în limba română.
Întrebările pot fi generale sau specifice și vor viza motivul pentru care călătorești în SUA sau diferite curiozități ale autorităților.
La finalul interviului, vei afla dacă solicitarea vizei ți-a fost aprobată sau respinsă. În cazul în care viza va fi aprobată, o vei primi în aproximativ trei zile lucrătoare.

Odată ce ai primit viza, îți poți planifica restul călătoriei. Dacă nu ai rezervat deja zborurile, poți cumpăra bilete de avion ieftine de pe Vola.ro. Informează-te despre condițiile de călătorie, pregătește-ți bagajele, apoi bucură-te de noi aventuri!