Skip to content

Ai nevoie de o nouă vacanță, iar de această dată te-ai gândit să alegi drept destinație o insulă pe care n-ai mai fost până acum. Ai chef de plajă, de soare, de peisaje superbe, dar și de plimbări lungi, în care să explorezi cât mai multe locuri interesante.

Dacă ești aici, probabil că ai fost atras(ă) de o vacanță în Insulele Baleare, celebre atât pentru plajele minunate, cât și pentru petreceri sau trasee memorabile în natură.

Arhipelagul Insulelor Baleare se află în vestul Mării Mediterane, aparținând de Spania. Principalele insule sunt Ibiza, Mallorca, Menorca și Formentera, fiecare dintre ele atrăgând o mulțime de turiști an de an. Iar pentru a te ajuta și pe tine să alegi insula potrivită, ți-am pregătit un ghid ce cuprinde tot ce trebuie să știi despre fiecare.

Mallorca

Mallorca este cea mai mare dintre Insulele Baleare și, totodată, cea mai vizitată de turiști. Aceasta este conturată de nenumărate plaje superbe. Iar dacă îți place să faci mișcare în natură, trebuie să știi că Mallorca este raiul bicicliștilor și al munțomanilor – infrastructura este perfectă pentru plimbări lungi și spectaculoase.

Cum ajungi: zboruri directe către Mallorca cu Wizz Air și RyanAir sau zboruri cu escală, la prețuri avantajoase

palma de mallorca

Ce să faci:
 • O plimbare prin Santa Catalina

Dacă începi turul insulei cu Palma de Mallorca, fă o plimbare relaxată prin cartierul Santa Catalina. Admiră casele pescărești, balcoanele cu flori, apoi oprește-te într-una dintre cafenelele hip din zonă. Este rețeta perfectă pentru a simți vibrația locului încă din primele ore la destinație!

 • Fă o oprire în Deia

Deia este un sătuc idilic, a cărui frumusețe o vei savura la fiecare pas. Este cocoțat pe stânci, cu o priveliște inedită – locul perfect din care să vezi apusul. Robert Graves și David Bowie obișnuiau să frecventeze des acest orășel, pentru inspirație. Vei înțelege de ce.

 • Aventurează-te pe GR221, Ruta de Pedra en Sec

Dacă te-ai săturat de plajă și vrei să faci puțină mișcare, fă o drumeție pe faimosul traseu GR221, prin lanțul muntos Tramuntana. Ruta are 170 de kilometri, însă nu trebuie neapărat să o parcurgi pe toată. Peisajele sunt minunate, iar aleile antice te vor purta pe urmele localnicilor încă din cele mai vechi timpuri.

Ibiza

Ibiza este cunoscută pentru viața de noapte activă și petrecerile spectaculoase. Aici vin toți DJii, iar party-urile sunt exact așa cum probabil ți le imaginezi. Cu toate acestea, Ibiza are și zone liniștite, mai ales pe coasta de sud, unde micile sate pitorești oferă priveliști superbe și un loc în care să te odihnești după câteva zile în care ai făcut turul cluburilor.

Cum ajungi: rezervă zbouri low cost spre Ibiza, directe sau cu escală din mai multe orașe din România

ibiza spania

Ce să faci:
 • Vizitează Dalt Villa

Înainte să pleci spre plaje și cluburi, asigură-te că nu ratezi Dalt Villa, orașul vechi fortificat al Ibizei, împreună cu Catedrala. Acestea fac parte din Patrimoniul UNESCO și ascund istoria și cultura locală pură. Aleile sale înguste te vor purta în locuri nebănuit de frumoase.

 • Găsește plaja preferată

Chiar dacă faci un research amănunțit înainte să pleci în vacanță în Insulele Baleare, cea mai bună cale de a descoperi locurile tale preferate este să explorezi la fața locului cât mai multe dintre ele.

Astfel, ia la rând Playa d'en Bossa (aici găsești și faimosul club Ushuaia), Santa Eulalia, Cala Nova, San Antonio și nu numai.

 • Descoperă Es Vedra

Ibiza nu este o insulă foarte mare, așa că este posibil să îți dorești, la un moment dat, să vezi mai mult – în special dacă petreci cel puțin o săptămână în vacanță.

Iar în cazul în care vrei să explorezi mai mult, vizitează Es Vedra, o insulă nelocuită, dar incredibil de frumoasă, aflată în apropiere, la o scurtă plimbare cu barca.

Menorca

Numele insulei „Menorca” îți spune din start că aceasta este sora mai mică a Mallorca. Deși nu are parte de aceeași faimă ca surorile ei de mai sus, Menorca are mai multe plaje decât cele două la un loc, cu peisaje superbe și nisip fin. Iar dacă ești în căutarea liniștii și a relaxării totale, aceasta este insula ideală pentru tine.

Cum ajungi: cumpără bilete de avion către Menorca și zboară low cost

menorca

Ce să faci:
 • O plimbare pe Cami de Cavalls

Cami de Cavalls este un drum care înconjoară întreaga insulă, redeschis în 2011 după 400 de ani în care a fost inaccesibil. Îl poți străbate pe jos sau pe bicicletă, admirând plajele ascuse și stâncile înalte, cunoscând insula în profunzime.

 • Admiră natura locală inedită

Menorca găzduiește peste o mie de specii de plante, de la flori parfumate până la copaci și tufe exotice. O plimbare prin inima insulei, într-o zi în care faci pauză de la plajă, te va purta pe cărări incredibil de frumoase.

 • Vezi apusul la Cova d’en Xoroi

Cova d’en Xoroi este un local superb, aflat printre stânci, unde poți să bei un cocktail în așteptarea apusului care se vede magic de pe terasă.

Formentera

Formentera este cea mai mică dintre insulele de mai sus. Este ceva mai retrasă, mai sălbatică și mai liniștită decât celelalte, însă apa cristalină și plajele superbe sunt tot ce ai nevoie. Iar dacă te vei plimba până la farul La Mola, poți vedea țărmul Africii, în zilele senine.

Cum ajungi: zboară spre Ibiza, apoi ia feribotul până pe Formentera

formentera

Ce să faci:
 • Vizitează plaja Illetes

Cea mai faimoasă plajă de pe insulă merită, cu siguranță, o vizită. Plaja Illetes este, practic, o limbă de pământ mărginită de apa calmă și azurie pe ambele părți, cu cel mai fin nisip din lume.

 • Vânează comori la Mercat de la Mola

Piața din Pilar de Mola este de neratat, dacă vrei să simți puțin din atmosfera autentică a insulei. Aici se strâng o mulțime de producători locali de alimente și băuturi, dar și artiști care își vând bijuteriile, hainele și alte creații.

 • Distrează-te în El Pujols

Dacă ai ales Formentera în locul Ibizei pentru o vacanță în Insulele Baleare, dar totuși ai rămas cu o curiozitate nesatisfăcută, îndreaptă-te după-amiază spre El Pujols. Este zona în care poți simți puți din vibe-ul energic și pus pe petrecere tipic arhipelagului spaniol.

Acestea fiind spuse, indiferent ce tip de călător ești, o vacanță în Insulele Baleare este o idee excelentă. Fără îndoială, deja știi care destinație ți se potrivește perfect dintre cele de mai sus. Iar dacă mai cauți un semn să cumperi biletele de avion, acesta este!