Skip to content

Anul acesta, capitala Poloniei a fost desemnată cea mai tare destinație de călătorie din Europa. Ceva din mixul său unic de istorie și noutate, dar și atmosfera primitoare a orașului, a făcut ca Varșovia să fie numită destinație de top pentru 2023 – voturile au venit de la peste jumătate de milion de călători din aproape 120 de țări.

Așadar, dacă încă nu ai călcat pe tărâmuri poloneze, poți începe acum, cu o vizită direct în capitală. Ți-am pregătit mai jos ghidul de care ai nevoie pentru un city break perfect!

Cum ajungi în Varșovia?

Poți ajunge foarte rapid în Varșovia alegând un zbor direct, operat de LOT Polish Airlines, cu plecare din București sau Cluj-Napoca și retur pe aceeași rută. Călătoria va dura cel mult două ore pe sens.

De asemenea, poți opta și pentru zboruri cu escală, operate de companii low cost și de linie, pentru a reduce costurile călătoriei sau pentru a găsi și alte ore de zbor, mai convenabile pentru tine.

Vezi toate opțiunile de bilete de avion spre Varșovia pe Vola.ro și rezervă online, indiferent de orașul din care urmează să pleci.

În funcție de varianta aleasă, vei ateriza pe Aeroportul Chopin (WAW) sau pe Aeroportul Modlin (WMI). Ambele deservesc Varșovia și oferă opțiuni avantajoase de transport spre centrul orașului.

În ce perioadă este recomandat să vizitezi Varșovia?

Pe scurt, îți recomandăm să vizitezi Varșovia în perioada aprilie-mai sau septembrie-octombrie, pentru a evita aglomerația din sezonul turistic de vară. Vei găsi un oraș mai liber și mai liniștit, dar și prețuri mai mici pentru cazare și servicii. Cu toate acestea, trebuie să știi că temperaturile în afara perioadei iunie-august sunt destul de scăzute – până în 15 grade Celsius.

Dacă preferi să ai parte de zile mai calde, senine și însorite, iar destinațiile aglomerate nu reprezintă neapărat o problemă pentru tine, alege cu încredere lunile iunie, iulie sau august. Atunci vei putea lua la pas fiecare străduță, bucurându-te de temperaturi ce ating 25 de grade, dar nu depășesc aproape niciodată 30 de grade Celsius.

Nu în ultimul rând, trebuie să știi că perioada cuprinsă între noiembrie și martie este considerată sezon rece, iar vremea nu este, în general, suficient de prietenoasă pentru un city break în Varșovia.

varșovia

Unde te cazezi în Varșovia?

Capitala Poloniei are o suprafață întinsă, iar obiectivele turistice sunt dispersate în mai multe zone. De aceea, dacă în alte orașe europene ai putea merge pe jos oriunde, nu este și cazul Varșoviei.

Așadar, cea mai bună zonă pentru rezervarea cazării poate fi centrul vechi sau cartierul Śródmieście. De aici, vei putea explora tot ce dorești, fără să străbați distanțe foarte lungi în fiecare zi.

Câte zile să petreci într-un city break în Varșovia?

Așa cum o spunem de fiecare dată, numărul perfect de zile petrecute într-o destinație depinde foarte mult de ce îți place să faci și ritmul tău de a călători.

Pentru a descoperi într-un ritm activ atmosfera din Varșovia și obiectivele sale turistice esențiale, îți recomandăm cel puțin două sau trei zile pline.

Ce să vizitezi într-un city break în Varșovia –  activități de neratat

Varșovia este un oraș încercat de o mulțime de evenimente, care s-a reinventat de mai multe ori. În prezent, istoria și aerul nou, modern, se întrepătrund, iar tu vei dori să le experimentezi pe ambele.

1. Plimbă-te pe Drumul Regal

Este prima zi pe care o petreci în Varșovia și nu știi de unde să începi? Pornește din sud, pe așa-numitul Drum Regal, care duce până la Castelul din oraș. Este vorba despre o stradă celebră, de-a lungul căreia vei găsi mai multe atracții, dar și magazine sau cafenele, pentru scurte momente de pauză. Îți va lua aproximativ jumătate de oră să o parcurgi, dar rezervă-ți mai mult timp, căci cu siguranță vei dori să te oprești și să admiri tot ce e în jurul tău.

Extra tip: Drumul Regal cuprinde două străzi, situate una în continuarea celeilalte. Prima, venind din partea de sud a orașului, este Nowy Swiat, iar apoi vei intra pe strada Krakowskie Przedmiescie, care te va duce până în Centrul Vechi al Varșoviei.

2. Vizitează Castelul Regal

Odată ce ai ajuns la Castel, admiră-l puțin din exterior – este o clădire roșiatică, modestă, ce nu pare foarte impresionantă, însă interiorul său este cu adevărat spectaculos. Așadar, nu rata o vizită, înainte să cutreieri Orașul Vechi în lung și-n lat.

3. Admiră Piața Centrală a Orașului Vechi

Chiar în inima Varșoviei vei descoperi o piață medievală superbă, înconjurată de clădiri vechi, cu arhitectură și culori minunate. Totul a fost construit în secolul al treisprezecelea, atunci când orașul a fost fondat.

Este locul perfect pentru admirat priveliștea și savurat o zapiekanka – o baghetă de pâine la cuptor, acoperită cu toppinguri diverse. Un fel de pizza, varianta poloneză.

Piata Centrala Varsovia

4. Vizitează Muzeul Varșoviei

În imediata apropiere a Pieței Centrale, vei găsi Muzeul Varșoviei. Dacă ești interesat de istoria tumultoasă a orașului și a întregii Polonii, intră și vei afla o mulțime de informații noi sau deja știute, dar prezentate dintr-o perspectivă nouă.

5. Observă Catedrala Sf. Iosif

Această catedrală este un simbol al orașului și reprezintă o construcție extrem de interesantă, în stil gotic. Fațada ei a fost reconstruită și modificată de mai multe ori, în diferite stiluri, în funcție de istoria complicată a locului.

6. Așează-te pe băncile lui Chopin

Presărate prin tot orașul, vei observa mai multe bănci din piatră neagră – 15 în total. Când te vei așeza, vei observa că fiecare dintre ele oferă câteva informații despre cel mai celebru muzician polonez, născut în Varșovia, și anume Frederic Chopin. Mai mult, dacă vei găsi și apăsa butonul de pe fiecare bancă, te vei putea bucura de una dintre melodiile compuse de artist.

7. Admiră orașul din turnul Bisericii Sf. Ana

Dacă vrei să admiri orașul vechi de sus, la apus sau în timpul zilei, urcă în punctul de belvedere din cadrul Bisericii Sf. Ana. De aici, clădirile vechi și colorate arată diferit, iar Varșovia poate fi admirată în toată splendoarea sa.

8. Plimbă-te prin Parcul Lazienki

Acesta este cel mai mare parc al orașului – niciun city break în Varșovia nu e complet fără o plimbare aici, alături de localnici și alți călători deopotrivă. Descoperă grădinile superbe, iar pe timpul verii bucură-te de concerte cu muzica lui Chopin, ținute chiar în interiorul parcului.

9. Fă o vizită la Muzeul Neon

Dacă vei părăsi zona turistică a Centrului Vechi, te sfătuim să faci o vizită și acestui muzeu inedit, despre care ți-am povestit și în articolul despre cele mai ciudate muzee din Europa.

Este vorba despre o colecție interesată de semne luminoase datând încă de pe vremea comunismului, expuse într-o hală veche, industrială.

10. Trăiește experiența unui milk bar

În perioada comunistă a Poloniei, cele mai populare restaurante în care mâncau localnicii purtau denumirea de milk bars. Acestea erau localuri ce ofereau meniuri ieftine pentru clasa muncitoare, cu doar câteva preparate specific poloneze: pierogi, bigos (un fel de tocăniță), borscht (un fel de ciorbă) și alte câteva mâncăruri locale.

Astăzi, atmosfera din milk bar încă plutește în cele câteva localuri încă existente. Ar fi păcat să nu guști și tu aromele tipice și să trăiești o experiență autentică!

Ce spui, cum sună un city break în capitala poloneză, acum că știi mai multe? Dacă te tentează, noi te așteptăm cu bilete de avion spre Varșovia și oferte numai bune de rezervat.