Skip to content

Multă vreme, Croația nu s-a numărat printre destinațiile europene de top de pe listele călătorilor. Cu toate acestea, recent, peisajele naturale și orașele pline de istorie au început să fie explorate tot mai des de către curioșii motivați de cei care au descoperit comorile ascunse înaintea lor.

Țara care se întinde pe țărmul estic al Mării Adriatice are foarte multe de oferit și, în plus, se află la o distanță relativ mică de casă. Iar dacă ai vizitat deja o mulțime de capitale din Europa și simți nevoia de o călătorie diferită, o vacanță în Croația poate fi o idee excelentă!

Când să vizitezi Croația?

Perioada ideală pentru o vacanță în Croația este subiectivă și depinde de scopul călătoriei tale. Dacă vrei să prinzi vreme prietenoasă, dar nu foarte caldă, mai puțină aglomerație și prețuri mai mici, programează-ți călătoria în mai, iunie sau septembrie.

Primăvara este, de asemenea, perioada potrivită și pentru parcurile naturale ale Croației. Atunci, natura este la apogeul său, iar cascadele sunt pline și bogate, după iarnă.

Iar dacă vrei să profiți din plin de plaje, petreceri, baie în mare, scuba diving și snorkeling, cele mai calde și potrivite luni ale anului sunt iulie și august – dar și cea mai aglomerate, cu prețurile cele mai mari. Totuși, ai garanția că toate restaurantele și atracțiile sunt deschise și primesc călători dornici să aibă o experiență completă.

Cum ajungi în Croația?

Chiar dacă Croația nu este foarte departe de România și mulți călători aleg să meargă cu mașina către destinație, trebuie să știi că ai la dispoziție și numeroase zboruri către Croația, cu destinația Zadar, Split, Zagreb sau chiar Dubrovnik. Ia-ți bilete de avion și vei ajunge mai repede, mai ușor și chiar mai avantajos din punct de vedere financiar.

Iar dacă vrei să te plimbi mai mult prin Croația, poți oricând să închiriezi o mașină acolo, pentru câteva zile.

Transportul la destinație

În afară de închirierea unei mașini, ai la dispoziție și varianta de autobuz sau feribot, precum și excursii de o zi pe care le poți rezerva în prealabil, pentru a explora cât mai comod locuri mai greu accesibile, dar absolut fantastice.

Iată care sunt cele mai populare destinații pentru o vacanță în Croația:

Dubrovnik

Deși a fost întotdeauna unul dintre orașele superbe ale Croației, vizitate de călători de pretutindeni, popularitatea Dubrovnikului a crescut odată cu serialul Game of Thrones. Mii de turiști vor să facă turul zidurilor, să viziteze castelul care tronează peste oraș și să se plimbe pe străduțele sale pietruite.

dubrovnik croatia

Dacă ajungi aici, nu da skip la nimic, căci fiecare părticică din oraș este minunată.

Parcul Național Plitvice

Dacă ești un pasionat al naturii și al plimbărilor lungi, cu siguranță Parcul Național Plitvice îți va atrage atenția. Este vorba despre un complex enorm, format din lacuri azurii, cascade uriașe și poduri, prin care te poți plimba cât este ziua de lungă.

Plitvice este cel mai vechi și cel mai mare parc natural al Croației, așa că rezervă-ți o zi întreagă pentru el și alege cea mai lungă rută atunci când începi plimbarea.

Parcul Național Krka

Krka este un alt Parc Național croat pe care îl vei adora, de data aceasta situat mai aproape de coastă. Și el este protejat prin lege și cuprinde cascade impresionante, pe care le poți admira din diferite unghiuri, plimbându-te pe rutele amenajate strategic.

krka croatia

La fel ca în cazul Plitvice, îți recomandăm să-ți rezervi o zi întreagă pentru acest gen de activitate, ca să nu fii pe fugă. Nu îți va părea rău!

Split

Split este un oraș inedit, construit în jurul și pe ruinele Palatului Împăratului Dioclețian. Coloanele și arcadele antice pot fi admirate peste tot, iar Templul lui Jupiter este și el de neratat. Simte atmosfera orașului în piațetele Pjaca și Peristil, apoi intră în Catedrala Sf. Duje – fostul mausoleu al lui Dioclețian.

Iar dacă ajungi în Split și ești fan(ă) Game of Thrones, nu rata Fortăreața Kliss, locul spectaculos unde s-au filmat scenele din Meereen. Este la fel de impresionant și în realitate!

Trogir și Sibenik

Tot pe coasta croată se află și aceste două orașe mai mici, dar de o frumusețe incredibilă. Trogir arată și în prezent aproape la fel ca în timpurile medievale, iar cele zece biserici vechi pot fi admirate într-o plimbare pe străduțele întortocheate.

Sibenik este la fel de mic, dar și la fel de fermecător, cu un număr de patru fortărețe medievale ce pot fi vizitate.

Insulele Brac și Hvar

Dacă vrei să explorezi mai mult din Croația, Brac îți oferă priveliști naturale sălbatice, dar și viață de noapte – ambele pe aceeași insulă!

hvar croatia

În Hvar ai cea mai frumoasă priveliște de la citadela Fortica, construită de venețieni în secolul al XIII-lea. Castelul medieval este iluminat pe timp de noapte, așa că începe urcarea la apus și rămâi pentru a admira view-ul nocturn.

Zadar

Ultimul pe listă, dar nu cel din urmă, Zadar este încă un oraș de vizitat într-o vacanță în Croația. Aflat la nord de toate cele de mai sus, Zadar este destinația perfectă pentru câteva zile în care să admiri centrul vechi, arta locală (nu rata The Sea Organ, un pian la care cântă valurile mării) și plajele din apropiere.

Iar dacă ai mai mult timp la dispoziție pentru vacanța ta în Croația, îți recomandăm să combini două sau trei locații aflate în aceeași zonă. Astfel, vei avea o experiență de travel cât mai bogată!