Skip to content

În ultimul timp, toată lumea a început să se gândească la călătorii cu din ce în ce mai multă speranță. Pe măsură ce restricțiile impuse de pandemie se ridică în multe țări, ai la dispoziție tot mai multe variante de destinații atractive. Printre acestea, se numără și Italia.

Noi deja ne-am entuziasmat și ți-am oferit câteva idei de concediu în Italia: Milano, Roma, Florența și Napoli. Iar dacă ai nevoie în continuare de inspirație, astăzi vorbim despre zona de sud a Italiei. Mai exact, îți propunem o vacanță în Puglia.

Bari este locul perfect din care să începi explorarea zonei, dar și un orășel care te va surprinde foarte plăcut, odată ce vei începe să-i iei la pas străduțele colorate.

Cum ajungi în Bari?

Cea mai simplă și cea mai rapidă cale de a ajunge în Bari este zborul, iar biletele de avion au prețuri mai bune ca niciodată în această perioadă.

Fie că pleci peste o săptămâna sau peste două luni, rezervă-ți acum un zbor direct cu plecare din București, Bacău, Cluj-Napoca, Timișoara, Suceava sau Iași. Când călătorești în Puglia, Italia, aeroportul cel mai potrivit este cel din Bari.

După ce ajungi în aeroportul Karol Wojtyla din Bari, poți lua trenul Ferrovia Regionale (FR2), metroul Ferrovia Metropolitana (FM2) sau autobuzul AMTAB 16 până în centrul orașului.

Unde găsești cazare?

Este destul de ușor să găsești cazare în Bari, fie că preferi să stai la hotel sau să optezi pentru o cameră în regim bed & breakfast.

Bari este relativ mic, așa că nu trebuie să îți faci griji în privința transportului. Fie că alegi o cazare în zona Murat sau Madonella, vei putea ajunge cu ușurință oriunde, plimbându-te pe străduțele cochete ale orașului.

Când să vizitezi Bari?

În Bari, Italia, ai multe de vizitat, iar temperatura este prietenoasă chiar și când în alte locuri din Europa este ceva mai frig.

Vremea în Bari este blândă, așa că poți vizita zona din martie până la final de octombrie. Iulie este cea mai caldă lună a anului în Bari, iar vremea în martie este ideală pentru a te bucura de soare și de priveliști minunate, în lipsa grupurilor de turiști.

Nu evita complet vara, însă, căci atunci te poți bucura și de zile mai lungi, atmosfera veselă și toate restaurantele deschise, cu program extins.

5 lucruri de făcut și de văzut în Bari

1. Vizitează Basilica San Nicola

Aceasta este, probabil, cea mai faimoasă clădire din Bari. Basilica albă adăpostește cripta și moaștele Sfântului Nicolae. Construcția sa a început în anul 1087 și a fost finalizată în 1197, astăzi reprezentând un exemplu clasic de arhitectură romanică.

2. Vezi Catedrala San Sabino

Dedicată Sfântului Sabin, Catedrala este un must see când ajungi în Bari. Arhitectura ei este superbă, atât la exterior, cât și la interior, așa că fă-i o vizită.

Dacă ești genul de călător explorator, în cripte vei găsi și Succorpo della Cattedrale di Bari, săpături arheologice făcute sub catedrală, pe care le poți explora.

3. Descoperă Bari Vecchia

Centrul Vechi al orașului este absolut sublim; dar nu ne crede pe noi, mergi și convinge-te singur! Plin de străduțe înguste, piațete și cafenele, te așteaptă să-l explorezi într-o după-amiază caldă de vară.

Bari Vecchia Puglia Italia

Oprește-te în Piazza Mercantile, simte atmosfera locală, apoi așează-te la o terasă pentru a lua prânzul. Poți să rezervi un tur culinar sau poți merge la sigur cu o porție de paste orecchiette, specifice regiunii.

4. Fă cunoștință cu localnicii pe Strada delle Orecchiette

Dacă tot am menționat faimoasele paste, îți recomandăm să mergi și pe strada ce le poartă numele. Aici, vei găsi mereu familiile italiene în fața caselor, preparând micile „urechi” din aluat, cu o îndemânare uimitoare.

Dacă adori pastele și te ambiționezi puțin, poți învăța să le faci chiar tu, rezervând o experiență ghidată de localnici.

5. Vezi portul, admiră Museo Teatro Margherita și plimbă-te pe faleză

După o plimbare pe cinste prin orașul vechi, odihnește-te puțin în port, de unde poți admira Teatro Margherita în toată splendoarea sa. Este vorba despre o clădire superbă, care a fost folosită drept teatru și cinematograf până în 1979. În prezent, găzduiește diverse expoziții de artă.

Apoi, plimbă-te pe faleza Lungomare Nazario Sauro la apus și oprește-te pentru o înghețată divină, la una dintre gelateriile care îți vor ieși în cale. Dacă te plimbi suficient de mult, vei ajunge la plaja Pane e Pomodoro, unde poți sta pe nisip și admira priveliștea.

Top 5 excursii de o zi cu plecare din Bari

Așa cum îți spuneam mai devreme, Bari este capitala regiunii Puglia, deci locul ideal din care să pleci în nenumărate excursii scurte. Poți opta pentru una pe zi sau chiar poți combina două destinații într-o singură zi. De asemenea, dacă vizitezi Puglia, Italia, un circuit poate fi o idee excelentă.

1. Polignano a Mare

Acest orășel superb te va fermeca din prima clipă sau imediat ce vei ajunge pe coastă. Valurile mării se izbesc de stâncile înalte, iar acest peisaj poate fi admirat ore în șir, dintr-un punct de belvedere precum Terazza Santo Stefano sau direct de pe celebra plajă Lama Monachile - probabil cea mai celebră plajă din Puglia, Italia.

Poți ajunge în Polignano foarte repede cu trenul, plecând din gara din Bari. În aceeași zi, poți lua trenul mai departe spre Monopoli sau Ostuni.

2. Alberobello

Alberobello înseamnă „copac frumos” în italiană, însă nu copacii te vor impresiona aici, ci clădirile inedite. Pe numele lor „trulli”, aceste căsuțe albe cu acoperișuri conice, făcute parcă pentru pitici, au o arhitectură aparte și o formă unică.

Orașul se află printre cele mai faimoase obiective turistice din Puglia, Italia, și face parte din Patrimoniul UNESCO încă din 1996, fiind recunoscut pentru unicitatea sa în lume. Rione Monti este zona în care vei dori să ajungi, pentru a te plimba pe străzile mărginite de trulli superbe.

Alberobello Puglia Italia

Deși oamenii locului nu mai trăiesc în trulli, acestea au fost transformate în magazine cu suveniruri și produse locale, în care poți intra pentru a vedea și interiorul construcțiilor. Este un loc excelent de excursie pentru o vacanță în Bari cu copiii.

Dacă vrei să vizitezi Alberobello într-o zi, poți opta pentru o combinație de tren și autobuz sau poți rezerva o excursie ghidată, cu plecare din Bari.

3. Matera

Iată încă un oraș care face parte din Patrimoniul UNESCO, de data aceasta pentru ceva ce poartă numele de sassi. Este vorba despre vechi locuințe sculptate în piatră, care seamănă cu niște peșteri.

Matera este considerat unul dintre cele mai vechi orașe locuite continuu. Te poți plimba pe străduțele pietruite ore întregi, descoperind colțuri ascunse și priveliști inedite. De asemenae, poți admira peisajul inedit de la distanță, din Parco della Murgia, un punct de belvedere perfect!

P.S.: Pe drum spre Matera te poți opri și în Altamura, un alt oraș fascinant și special, de care te vei îndrăgosti.

4. Lecce

Dacă te-ai întrebat vreodată cum arată „tocul cizmei”, vizitează cu încredere Lecce. Acesta este unul dintre cele mai frumoase orașe ale Pugliei, cu o arhitectură superbă și cu o atmosferă relaxată, pe care vei dori să o iei cu tine acasă.

Deși poți vizita o mulțime de biserici și câteva muzee, dacă ajungi în Lecce, îți recomandăm să te pierzi printre străduțe și piațete, să te așezi la o trattoria și doar să te bucuri de moment.

5. Brindisi

Brindisi este un alt oraș care merită o vizită rapidă în vacanța ta. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Brindisi a servit drept capitală temporară a Italiei, iar regele Victor Emanuel al III-lea a locuit aici.

În prezent, orașul are un port superb, un castel medieval, biserici spectaculoase și localuri în care te vei simți ca acasă, primit de localnicii prietenoși.

Acestea fiind spuse, dacă te hotărăști să vizitezi sudul Italiei, cazează-te în Bari și rezervă-ți cel puțin câteva zile pentru a explora împrejurimile. Puglia este o regiune care te va cuceri, fără îndoială!

Pentru bilete de avion, asigurări de călătorie și alte recomandări, nu ezita să contactezi echipa Vola.ro!