Skip to content

Se apropie încă o minivacanță, ceea ce înseamnă că este momentul pentru o nouă călătorie. Dacă nu ai planificat nimic până acum și simți că nu mai ai timp să te organizezi pentru un city break în Europa, nu îți face griji – avem destinații pentru vacanța de 1 Decembrie și acasă!

Iată unde poți ajunge rapid, cu doar una sau două ore de zbor, pentru o pauză binemeritată și explorarea unor locuri noi, chiar în țară. Joi, 30 noiembrie, și vineri, 1 decembrie, sunt zile libere legale, pe care le poți uni cu weekendul pentru a obține o vacanță de patru zile.

Top 5 destinații din România pentru vacanța de 1 Decembrie

1. Castele, zâne și povești în apropiere de Sibiu

Zona Sibiului este ofertantă în orice perioadă a anului, iar tranziția dintre toamnă și iarnă nu face excepție. Dacă locuiești departe, rezervă bilete de avion către Sibiu și petrece câteva zile de poveste.

Începe vacanța de 1 Decembrie cu o vizită la Castelul de lut de pe Valea Zânelor, unde te așteaptă căsuțe în forme inedite, în care poți intra și unde poți face fotografii superbe.

Chiar lângă Castel vei găsi și parcul tematic Povestea Calendarului, un complex de căsuțe și construcții ce spun povești interesante, atât pentru copii, cât și pentru adulți dornici să viseze și să se reîntoarcă în copilărie. Poți vizita douăsprezece căsuțe tematice, câte una dedicată fiecărei luni a anului. Designul este inedit, iar distracția garantată!

În apropiere de Sibiu se află și Muzeul ASTRA, un muzeu în aer liber pe care trebuie neapărat să-l explorezi măcar o dată. 

P.S.: Târgul de Crăciun din Sibiu este, de asemenea, unul dintre cele mai frumoase târguri festive din Europa, iar întregul centru istoric al orașului prinde o atmosferă de vacanță și relaxare. Începând cu finalul de noiembrie, poți vizita deja Târgul.

2. O incursiune în tradițiile maramureșene

Maramureșul este o zonă prețioasă, care te va fermeca atât la prima vizită, cât și la a zecea. Așadar, indiferent dacă ai mai fost pe aceste meleaguri sau nu, patru zile petrecute în inima regiunii din nordul țării te vor încărca, fără îndoială, cu energie bună pentru tot restul anului.

Pentru a face cunoștință sau pentru a te reconecta cu viața satului maramureșean, vizitează Breb, un sat autentic și pitoresc, unde te poți caza și poți gusta delicii locale.

maramures

Apoi, mergi la Săpânța, pentru a vedea probabil cel mai vesel cimitir din lume (sau cel puțin din România), și nu rata Vișeul de Sus, pentru o plimbare cu Mocănița, care este de-a dreptul de basm în sezonul rece.

Indiferent de zona în care vei sta, vei putea admira casele tradiționale maramureșene, cu brazii probabil deja împodobiți în curți, în stil vechi, așa cum o făceau bunicii.

Dacă locuiești departe de Maramureș, poți zbura către Satu Mare sau Baia Mare, pentru a ajunge rapid în regiune.

3. Un city break în Iași și mânăstirile din Bucovina

Ai vizitat vreodată Iașiul? Dacă nu, îți recomandăm să-ți rezervi un zbor rapid către Iași, din orice oraș ai locui, pentru a petrece câteva zile într-un oraș în care nu vei avea timp să te plictisești. Este ocazia perfectă să călătorești repede și ieftin, undeva în țară, bucurându-te de experiența de a explora un oraș nou, cu atracțiile sale unice.

Admiră grandiosul Palat al Culturii, mânăstirile, Teatrul Național Vasile Alecsandri care este și primul teatru național din România (unde poți găsi și un spectacol pe placul tău), centrul istoric și, bineînțeles, Grădinile Copou, care sunt frumoase chiar și când e destul de frig afară.

Iar dacă vrei să ieși puțin din oraș, Bucovina și mânăstirile ei unice se află în apropiere, deci poți lua o zi sau două pentru a le admira.

4. O gură de aer proaspăt în Apuseni și o plimbare prin Cluj

Dacă vrei să ieși în natură și să admiri tranziția dintre anotimpuri în timp ce faci plimbări relaxate sau drumeții în toată regula, Apusenii sunt locul ideal. Poți să zbori către Cluj-Napoca, iar de acolo să explorezi pentru câteva zile Parcul Natural Apuseni. 

Viziteză Peștera Ghețarul de la Scărișoara, care conține cel mai mare bloc de gheață subteran din întreaga lume, dar și celelate peșteri spectaculoase. Poți face drumeții pe diferite niveluri de dificultate, însă toate îți asigură priveliști minunate și o experiență perfectă în mijlocul naturii.

Înainte să pleci spre casă, oprește-te o zi sau două și în Cluj. Dacă e prima ta vizită, nu rata Piața Muzeului, Piața Unirii, Grădina Botanică și nenumăratele cafenele și restaurante cochete din centru.

5. O vizită Art Nouveau în Oradea

Unii spun că o zi de plimbare prin Oradea se simte exact ca un city break prin Europa. Centrul orașului este plin de clădiri vechi superbe, colorate sau elegante, restaurate recent. Plimbă-te pe Calea Republicii, mergi în Piața Unirii, vizitează Cetatea Medievală, admiră Palatul Moskovits Miksa și vizitează Casa Darvas-La Roche, un muzeu Art Nouveau de neratat.

oradea romania

Faleza este și ea unul dintre locurile ideale pentru o plimbare în aer liber, după un prânz bun sau la apus, înainte să te retragi într-o ceainărie sau la un vin fiert.

Așadar, rezervă un zbor direct spre Oradea și bucură-te de câteva zile într-un loc nou, cu arhitectura sa frumoasă și o atmosferă liniștită.

În final, orice destinație ai alege, vei avea parte de o vacanță de 1 Decembrie pe cinste, cu relaxare, explorare și distracție.