Skip to content

Anii 2022 și 2023 au fost ani în care industria turismului a început să își revină în urma pandemiei, iar trendul principal la nivel global a fost, fără îndoială, revenge travel – rezervarea a cât mai multe călătorii cu putință, pentru a compensa pentru cele pierdute.

Încă de anul trecut, deși prețurile călătoriilor au crescut, dorința de a călători a rămas aceeași. Așadar, anul acesta, apar noi trenduri de vacanțe, iar oamenii sunt la fel de dornici să încerce experiențe noi și să viziteze locuri spectaculoase.

Ce trenduri de vacanțe apar în 2024?

De-a lungul timpului, am văzut tot felul de trenduri în materie de vacanțe. Varianta all inclusive, în stațiuni amenajate special pentru turiști, versus călătoriile în zone cât mai puțin turistice, organizate pe cont propriu. Mai multe city break-uri scurte versus o singură vacanță cât mai lungă.

În 2024, predicțiile spun că oamenii vor căuta experiențe din ce în ce mai interesante, care îmbogățesc călătoriile din mai multe puncte de vedere.

1. Călătoriile pentru muzică

Odată cu numărul mare de turnee ale celor mai cunoscuți artiști internaționali, crește și dorința călătorilor de a vedea live trupele sau muzicienii preferați, în cadrul unei experiențe de neuitat – un concert pe o arenă mare, într-o destinație nouă.

Practic, câștigul vine din două direcții: amintirea unică a experienței muzicale și vizitarea unei capitale europene noi pentru tine sau chiar a unui oraș dintr-o țară în care ai mai fost, dar pe care o iubești.

Printre artiștii care vor avea turneu în 2024 se numără Taylor Swift, Ed Sheeran, Doja Cat, Olivia Rodrigo, Coldplay, Rammstein, Depeche Mode, Pink, Green Day, Nicki Minaj și nu numai.

2. Retreat-uri de wellness

În urma pandemiei, toată lumea a devenit mai atentă la sănătate și la prevenție. Trendurile în materie de biohacking, yoga, meditație și alte practici pentru stare de bine se traduc în tendința generală de a călători pentru o săptămână de relaxare și odihnă într-un centru spa sau o destinație de wellness.

Printre cele mai populare variante sunt retreat-urile exotice, în Indonezia sau Thailanda, dar și experiențele mai aproape de casă, în Spania, Portugalia sau chiar Grecia.

retreat wellness indonezia

3. Călătoriile cu trenul

Uneori, drumul în sine este destinația. Este valabil și în cazul călătoriile cu trenul, din ce în ce mai populare.

Cei care vor să descopere mai îndeaproape țările vizitate vor avea ocazia să încerce tot felul de rute, care îi vor transporta prin zone cu peisaje incredibile, zone rurale sau mai puțin accesibile în alte moduri.

Poți rezerva astfel de călătorii în Europa, în țări ca Elveția sau Italia, precum și în Japonia, Malaysia sau India.

4. Astro-turismul

Nu, nu ne referim la călătorii în spațiu, ci la vacanțe departe de poluarea și agitația orașelor, în locuri unde poți privi în liniște cerul, constelațiile, Calea Lactee sau Aurora Boreală.

În acest sens, apar și tot mai multe cazări inedite, cu acoperiș transparent sau sub forma domurilor de sticlă, în păduri sau în locuri cât mai remote.

Dacă vrei să ai o asemenea experiență, o călătorie în Suedia, Norvegia, Islanda sau Finlanda ar putea fi opțiunea ideală. Nu numai că te vei bucura de cerul înstelat și de natura fascinantă, dar ai și șanse să vezi Luminile Nordului dansând pe cer, direct din patul din camera ta.

De asemenea, te poți orienta și către destinații de safari sau experiențe în deșert, cu aceeași tematică – apropierea de natură și de cerul înstelat.

cazare dom in desert

5. Vacanța de vară în locuri mai reci

Dacă, la un moment dat, călătorii de-abia așteptau să vină vara pentru a călători în locuri cu plaje și temperaturi mari, pentru a se bucura de sezonul estival, în 2024 avem de-a face cu alte trenduri de vacanțe.

Există o nouă tendință de a rezerva zboruri spre destinații răcoroase vara, în principal din cauza temperaturilor din ce în ce mai mari și incendiilor de vegetație din țările cunoscute ca destinații de plajă (de exmeplu, Grecia și Spania).

Așadar, dacă nu ai vizitat încă nordul Europei, poți pune pe listă Scandinavia și Țările Baltice, numai bune pentru un city break de vară.

6. Destinații în apropierea apei

Este demonstrat științific faptul că oamenii se simt mai relaxați și mai calmi, în general, atunci când se află lângă apă, fie că este vorba despre ocean, mare, un lac sau o cascadă.

Acest lucru se reflectă și în alegerile lor în materie de destinații.

În 2024, se preconizează că din ce în ce mai mulți călători vor alege să plece spre zone care le permit să fie lângă apă; de exemplu, o insulă sau un oraș pe țărmul mării sau al oceanului.

În cazul în care te atrage și pe tine această opțiune, printre recomandările noastre sunt Coasta de Azur, coasta Croației sau Insulele Azore.

7. Vacanțele pe cont propriu

Trendul solo travel nu este neapărat unul nou, însă devine tot mai popular în 2024. Multe persoane sunt curioase și vor să încerce o călătorie pe cont propriu, fie pentru a-și testa limitele și a se cunoaște mai bine pe sine, fie pentru a avea libertatea de a-și face propriul program de vizitat în destinația aleasă.

În ceea ce privește locurile potrivite pentru o astfel de experiență, am scris un articol despre cele mai bune destinații de solo travel, sigure și prietenoase pentru oricine.

Acestea fiind spuse, dacă vrei să ai parte de călătorii diferite în 2024, încearcă și tu unul sau mai multe dintre aceste trenduri de vacanțe. Indiferent care e următoarea ta destinație, biletele de avion le vei găsi pe Vola.ro!