Skip to content
Actualizat in: 23/01/2024

Distribuie pe:

Și iată cum vine acea perioadă mult așteptată din an, iar aici nu mă refer la sărbătorile de iarnă ce tocmai ne-au sorcovit, ci fac aluzie la acel moment în care ne alegem următoarea destinație de vacanță. Cu atât mai bine este atunci când se petrece chiar de mai multe ori pe parcursul anului. E și o regulă universală, nescrisă, care sună cam așa: Pentru o viață echilibrată, consumați cel puțin 2 vacanțe pe an, oricând de toamna până vara.

Încotro din luna ianuarie?

Dacă ești în asentiment cu Yakko și te-ai pierdut în acest arsenal muzical, îți spun cele trei zări în care mi-a zburat și mie gândul numaidecât. Dar ca să lămurim mai întâi de ce din luna ianuarie, e pentru că ne dă acel zvâc să pornim în noul an cu tot avântul. Iar ca să dozez corespunzător apetitul pentru vacanță pentru toți cei de față, voi face o trecere în revistă a destinațiilor din topul meu, pe care aș risca să pariez că le vei adăuga și tu în al tău.

Și totuși, de ce din luna ianuarie? Pentru că… Ieftinuarie este o lună magică pentru călători! Pentru al 6-lea an consecutiv, în luna Ianuarie, Vola.ro derulează campania numită Ieftinuarie, luna în care sunt cele mai mici prețuri la biletele de avion. Iar pe lângă biletele cu până la 60% mai ieftine, Ieftinuarie vine cu niște super beneficii pentru iubitorii de călătorii:

  • Găsești zboruri cu până la 60% mai ieftine decât în restul anului.
  • Avem 5.000 de vouchere cadou cu o valoare totală de peste 85.000€.
  • Fiecare al 5-lea călător care rezervă pe Vola.ro câștigă un voucher cadou între 10€ și 100€.
  • Orice rezervare intră automat în cursa pentru marele premiu: un voucher de călătorie în valoare de 5.000€

Acum că ne-am lămurit de ce merită să ciulim urechile și să pornim motoarele de căutare când auzim Ieftinuarie, o să-ți mărturisesc și că nu am ales cele mai exotice și exclusiviste destinații, precum ai crede, și nici orașe de olimpiadă. Pentru început, propun să aterizăm în inima unei metropole, unde sigur ai mai ajuns și tu pretty light, pe ritmurile pieselor „Havana Loca” sau „Havana, ooh na-na”. Așadar, primul oraș pe listă, destul de departe, dar generos este chiar Havana. E adevărat că necesită mai multe zile care să îi fie dedicate explorării patrimoniului (Habana Vieja), degustărilor la terasele de cartier, în restaurantele subterane sau skybar-uri, relaxării pe plajele bine cotate, cu blue flag, din Varadero, și nu în ultimul rând, acomodării cu fusul orar.

De la Columb la Fidel Castro și Ché Guevara, Havana este un reper cultural în sine, fiind, în aceeași măsură, barometrul economic și de transport al statului cubanez. Pe o rază de 724 km², promite o experiență efervescentă la Marea Caraibilor, iar dacă ești life of the party în grupul tău de prieteni, aici e pentru tine. Dincolo de aceste ramuri foarte bine puse în valoare, se confirmă că nu prea au chiulit nici de la orele de educație civică, mai mult, pare că au și rămas cu ceva, chiar și în al 13-lea ceas. Spun asta pentru că Havana este un oraș deschis pentru toate culorile pielii, religiile și orientările de gen, bariere pe care noi încă nu le-am depășit, ba chiar mai avem de exersat îndelung după cum se întrevede pe meleagurile noastre.

Următoarea destinație este o insulă pe placul practicanților dolce far niente, degustători de paste, pizza, gelato și cannoli, dar care poate atinge o coardă sensibilă cu amintiri și devoratorilor de trilogii, iar aici vorbesc pe limba fanilor the Godfather. Pe cât de multe și diverse sunt tentaculele mafiei siciliene, pe atât de promițătoare aș îndrăzni să sper că sunt și portocalele roșii de Sicilia de care poți să te agăți direct de la sursă, după cum li se duce și vorba.

Mulțumită vulcanului Etna, insula Sicilia se revendică drept o forță a naturii, însă este și un cadru în care și-au pus foarte bine amprenta tradițiile și pitorescul (Palermo, Taormina, Siracusa) și în care plajele (Isola Bella, Mondelo, Spiaggia dei Conigli) au adus cu ele piesele pentru puzzle-ul italienesc perfect. Dacă ești în căutarea unei destinații care are acel mix & match între munte și mare, aventură și relaxare, toate la un loc pe continentul european, Sicilia este un pariu sigur.

Ca să schimbăm puțin registrul, ne vom abate de la drumurile care duc înspre țările calde și poposim în Geneva, o destinație care, dacă stau bine să mă gândesc, nu a fost niciodată pe cale să stârnească nici dragostea, și nici ura celorlalte popoare, deși sună puțin nepământesc la vremea asta.

Poate că nu este neapărat un argument destul de bun pentru toată lumea, însă dacă am da curs vacanțelor noastre fără atâtea parti-pris-uri, escapadele din apropierea zonelor montane nu ar trebui să ne mai îngrijoreze și nici să ne taie elanul. Drept pentru care, nu am ales întâmplător Elveția, ci pentru că se înscrie pe lista destinațiilor care au farmecul lor îndeosebi iarna, cu sau fără clăparii din dotare.

Dacă ești dispus să te camuflezi în zorii noului an și țintești cu precizia ceasului elvețian în direcția Geneva, așteaptă-te ca după o plimbare în Orașul Vechi (Vieille Ville) să developezi la rece instantanee panoramice de pe cea mai lungă bancă de lemn din lume (Promenade de la Treille, Old Town). Fie că vrei sau nu, o să îți ciocnești deseori privirea de Jet d'Eau - fântâna emblematică de pe lacul Geneva - care atinge o înălțime de 140 metri. Însă ceea ce mi se pare mai senzațional decât asta este, fără dar și poate, confluența râurilor Arve și Rhone - denumită La Jonction.

De aici, trebuie să recunosc și că nu aș putea rata o excursie în stațiunea montană Zermatt, și nu pentru că aș fi o schioare desăvârșită, ci doar mai curioasă din fire, să imortalizez celebrul munte Matterhorn, care face furori pe ambalajul ciocolatei Toblerone. Bine, poate și pentru o experiență senzorială de calitate superioară elvețiană, n-o să mă ascund de lucrul ăsta.

Deloc discretă, puterea tehnologiei ne fugărește prin al vacanțelor marfar și ne conduce cu pedala de accelerație turată la maxim până la borna unei noi destinații de vacanță. Deseori se întâmplă să apreciem locurile dinainte să le vizităm, mai ales dacă suntem abonați la canale din breaslă influencerilor care au astfel de aplecări. Iar dacă ai avut câtuși de puțin senzația că algoritmii nu și-au făcut treaba până acum, e tocmai pentru că mai sunt și locuri care merită ratate.

Lista sigur poate continua, însă m-aș îndrepta spre final cu o curiozitate: care este următoarea destinație instagramabilă spre care gonești din luna Ieftinuarie? :)

Articol scris de Emilia-Valentina MARIN.