Skip to content

Dacă ai vizitat deja Parisul într-un city break și Franța te-a făcut curios să descoperi mai mult, o vacanță în Provence poate fi următorul pas. Această regiune este una dintre cele mai des recomandate zone ale țării, când vine vorba despre călătorii.

Provence (sau Provența) este celebră pentru priveliștile sale boeme, câmpurile de lavandă, satele cocoțate pe dealuri și o mulțime de artiști care au imortalizat zona în picturile lor. Vincent Van Gogh, Paul Cézanne și Pablo Picasso sunt cei mai cunoscuți dintre ei.

Pe lângă frumusețea sa naturală, Provence are de oferit și alte lucruri, printre care vinuri excelente, gastronomie uimitoare și locuri pline de istorie.

Bănuim că deja vrei să cauți cum îți poți organiza vacanța în Provence, așa că îți oferim în continuare tips & tricks pentru cel mai frumos concediu.

Vacanță în Provence: Cum ajungi?

Cea mai ușoară cale de a ajunge în Provence din România este rezervând un zbor către Marseille (Marsilia). Ai la dispoziție o rută directă operată de Ryanair cu plecare din București, așa că poți profita de prețurile minime și poți ajunge la destinație în mai puțin de trei ore.

Bineînțeles, poți rezerva și zboruri cu escală spre Marseille tot pe Vola.ro. Fă o căutare și vom găsi împreună cea mai bună, rapidă și avantajoasă variantă de bilete de avion!

Alte variante de aeroporturi sunt și Avignon și Nimes, așa că verifică-le și pe ele.

Indiferent de aeroportul pe care îl alegi, noi îți recomandăm să închiriezi o mașină și să te plimbi peste tot; ai la dispoziție nenumărate sate și orașe de explorat.

Iar dacă nu conduci, există trenuri sau autobuze avantajoase pentru fiecare oraș, despre care îți vom povesti la momentul potrivit.

provence franta

Vacanță în Provence: Când să-ți organizezi vacanța?

Așa cum menționam la început, Provența are peisaje superbe, iar lanurile de lavandă sunt deja iconice. Dacă vrei să te bucuri din plin de acestea și să faci poze superbe, programează-ți vacanța în Provence pe timp de vară. De la jumătatea lunii iunie, lavanda începe să înflorească, atingând apogeul în primele două săptămâni din iulie.

Tot în iulie au loc și diverse festivaluri și evenimente în Avignon și Aix-en-Provence, așa că dacă te atrage arta sau teatrul, atunci este perioada perfectă.

Totodată, după cum probabil că deja bănuiești, vara vine la pachet cu prețuri mai mari în ceea ce privește cazarea, precum și cu aglomerație de turiști.

Așadar, dacă preferi să vezi regiunea pe îndelete, în mai multă liniște, călătorește spre final de septembrie. Apusurile sunt magice, strugurii de-abia se culeg, iar zona devine o adevărată oază de relaxare.

Vacanță în Provence: Unde să rezervi cazare?

Principalele orașe pe care turiștii le aleg ca destinație în regiunea Provența sunt Marseille, Aix-en-Provence și Avignon.

Dacă aterizezi în Marsilia, poate fi o idee bună să te cazezi aici și să te deplasezi apoi cu trenul până în Aix-en-Provence sau până în Avignon, pentru a explora mai mult. Pe lângă transportul facil, un alt avantaj este și accesul ușor la plajă.

O variantă bună este și cazarea în Aix-en-Provence, până unde poți lua autobuzul chiar de la aeroportul din Marsilia. Vei ajunge în aproximativ jumătate de oră, pentru 8 euro. De aici, vei avea conexiuni avantajoase către multe destinații secundare.

Vacanță în Provence: Ce să vizitezi?

  • Marseille

Marsilia este un oraș port, cu o istorie și o cultură fascinante. Mergi în portul vechi, Vieux Port, apoi descoperă Musée des Docks Romains, Notre Dame de la Garde și Cathedral de la Major.

Iar dacă vrei să te odihnești puțin, mergi pe una dintre plajele Plage des Catalans, Plage Prado sau Plage du Prophète.

Cât timp ești în Marsilia, nu rata o porție de bouillabaisse. Este un preparat local tipic pe bază de pește și fructe de mare, cu sos și crutoane.

Iar dacă tot ești aici, descoperă și Parcul Național Calanques și admiră orașul de la distanță, de pe apă. Poți rezerva o excursie online.

  • Aix-en-Provence

Aix-en-Provence este baza perfectă pentru vacanța în Provence. Începe explorarea cu o plimbare pe Cours Mirabeau, bulevardul cu fântâni, copaci înalți și zeci de restaurante, care de care mai ofertante.

Apoi, îndreaptă-te spre Place de l’Hôtel de Ville, simte pulsul orașului și fă un tur al centrului vechi. Vei fi fermecat de fiecare clădire și de fiecare piațetă!

aix en provence

  • Avignon

Spre deosebire de Marseille și Aix, Avignon are o atmofera de orășel mic, unde toată lumea se cunoaște cu toată lumea. De aceea, îl poți lua la pas fără o direcție anume. Cel mai probabil, vei descoperi singur(ă) toate locurile importante.

Nu rata Palais Des Papes, situat în Centrul Vechi, piața Les Halles, grădinile Rocher des Doms și muzeele de artă Musée du Petit Palais și Musée Angladon.

Din Avignon poți opta și pentru o excursie de o zi în zona Luberon, pentru a vizita orașul Gordes și pentru a admira câmpurile cu lavandă.

  • Cassis

Cassis este un oraș pescăresc situat la est de Marsilia, cu clădiri colorate și un vin local excelent, pentru pasionați. Stâncile înalte și apa de un albastru intens fac din plajele de aici destinațiile perfecte pentru câteva zile de relaxare.

cassis provence

  • Valensole

Dacă vrei să vezi câmpurile cu lavandă, Valensole poate fi numită „capitala” lor. Este vorba despre un orășel fermecător, urcat pe un vârf de deal, al cărui nume înseamnă „valea soarelui”.

Majoritatea turiștilor ajung aici doar pentru lavandă, așa că, dacă vei explora străduțele orașului, vei putea simți atmosfera locală autentică și vei gusta puțin din cultura provensală. Începe plimbarea din Place Theirs, ia-ți un croissant de la boulangerie și bucură-te de o zi liniștită în acest orășel idilic.

  • Gorges du Verdon

La o oră distanță de Valensole poți vizita Gorges du Verdon, un canion format natural care ascunde ape turcoaz și priveliști superbe. Aici te poți plimba cu barca sau caiacul sau poți traversa podurile suspendate pentru cel mai bun view.

Fiecare dintre zonele de mai sus poate fi vizitată în câteva zile sau chiar în excursii de o zi. Așadar, nu ezita să te plimbi cât mai mult și să descoperi farmecul unic al fiecărui oraș. Iar dacă vrei să te ajutăm cu planificarea călătoriei, suntem aici!