Skip to content
Actualizat in: 21/07/2022

Distribuie pe:

Cipru este una dintre destinațiile favorite ale celor care vor să stea la plajă într-un loc superb, dar și să descopere povești fascinante despre trecut. Se spune că aici s-a născut zeița Afrodita, care are și o plajă cu numele ei, iar insula este presărată cu o mulțime de fortărețe vechi, morminte antice, palate și situri arheologice.

Iar dacă nu ești neapărat pasionat de istorie, te vei bucura de ape turcoaz, halloumi delicios gătit în stil traditional, cel mai vechi brand de vin desert și nenumărate locuri excelente pentru scufundări și înot.

Așadar, dacă te-ai tot gândit la o vacanță în Cipru, iată toate informațiile de care ai nevoie!

Când să vizitezi Cipru?

Spre deosebire de alte destinații care așteaptă cei mai mulți turiști pe timp de vară, în Cipru sezonul turistic începe în aprilie și se încheie în jurul lunii octombrie.

Evită luna august și chiar septembrie, căci temperaturile și umiditatea nu sunt cele mai confortabile. Iar dacă vrei să te bucuri de natură și de plimbări, alege lunile de primăvară.

De asemenea, Paștele poate fi o idee bună, căci ciprioții greci sărbătoresc această ocazie cu evenimente colorate și vesele, la care vei dori să fii prezent. Dacă optezi pentru această perioadă, cumpără-ți biletele de avion din timp, căci prețurile pot crește semnificativ în preajma sărbătorilor.

Cum ajungi în Cipru?

Cipru este o țară insulară, situată la sud de Turcia și la nord de Egipt. Cel mai ușor, ieftin și rapid poți ajunge în Cipru cu avionul.

Poți rezerva zboruri spre Cipru cu destinația Larnaca sau Paphos. Vei alege orașul în funcție de zona insulei pe care vrei să o explorezi. Paphos se află în vest, iar Larnaca mai spre est, aproape și de Ayia Napa.

Poți zbura spre Cipru atât din București, cât și din alte orașe ale țării, precum Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Suceava și Bacău. Vei găsi zboruri directe operate de Wizz Air și RyanAir pe Vola.ro, la prețuri accesibile.

Transportul pe insulă

Dacă vrei să explorezi mai mult decât un oraș sau o zonă restrânsă a insulei, poți închiria o mașină la destinație sau poți folosi transportul în comun. Distanțele nu sunt foarte mari, așa că vei ajunge repede oriunde dorești.

Sistemul local de transport este destul de bine pus la punct și poți găsi autobuze cu prețuri mici, între 4 și 10 euro, între orașele principale și nu numai. Vezi programul și tarifele aici, pentru a te putea organiza eficient.

Extra tip:

Cipru este împărțit în două zone – cea greacă și cea turcă. Partea de nord a insulei este a ciprioților turci, iar restul insulei, care cuprinde majoritatea zonelor turistice, este administrată de ciprioții greci.

Majoritatea destinațiilor turistice se află în partea grecească, despărțită de nord prin Linia Verde, administrată de Națiunile Unite.

Așadar, dacă închiriezi o mașină, ține cont de faptul că multe firme nu acceptă să conduci dincolo de Linia Verde. Verifică acest detaliu, mai ales dacă vrei să vizitezi ambele zone.

Top 3 locuri minunate pentru o vacanță în Cipru

1. Larnaca

Dacă ești pentru prima oară în Cipru, poți începe explorarea cu Larnaca, oraș în care poți ateriza direct din România.

larnaca cipru

Portul este plin de yachturi superbe, cafenele cochete și restaurante cu specific cipriot, plaja Finikoudes este numai bună pentru câteva ore de relaxare, iar lacul sărat, populat de păsări flamingo, merită și el o vizită. Bineînțeles că tot aici poți vizita fortificații medievale și poți simți pulsul orașului pierzându-te printre străduțele vechi.

2. Ayia Napa

Dacă vrei, mai degrabă, să stai la plajă și să te relaxezi cu peisaje divine în față, Ayia Napa este destinația perfectă pentru o vacanță în Cipru. Aici, cele mai populare plaje sunt Nissi, Makronissos și Landa. Toate îți oferă acces la apele azurii ale Mării Mediterane și toate facilitățile de care ai nevoie.

Dacă vrei să vezi cum este viața de noapte în Cipru, tot aici vei găsi și localuri perfecte pentru asta, frecventate atât de localnici, cât și de turiștii veniți special pentru distracție.

Tot în Ayia Napa poți explora și Parcul Național Cape Greco, o zonă protejată în care stâncile îți vor tăia respirația, iar peșterile și priveliștile sunt unice în Europa. Dacă ești aventurier(ă), ai și ocazia să faci hiking, sărituri de pe stânci (doar în locurile marcate!), plimbări cu bicicleta și snorkeling.

Extra tip: Nu rata Kamara Tou Koraka, un pod format natural în stânci, de unde apusul se vede superb!

3. Paphos

Paphos este o altă destinație celebră pentru o vacanță în Cipru. Poți zbura direct aici și poți petrece câteva zile sau chiar o săptămână fără să te plictisești o clipă.

paphos cipru

Orașul este împărțit în zona de jos (Kato Paphos) și zona de sus (Pano Paphos). Cea din urmă are un vibe mai local, în timp de în Kato Paphos ai mai multe activități de încercat.

Trebuie neapărat să te plimbi prin Orașul Vechi, apoi să descoperi o bucată de istorie în Parcul Arheologic – intrarea costă sub 5 euro, iar locul listat în Patrimoniul UNESCO te va purta printre mozaicuri romane și prin casele unor personaje antice ca Dionysus, Theseus, Aion și Orfeu.

După această experiență unică, descoperă portul din Paphos, mărginit de palmieri și clădiri superbe. Te poți opri la unul dintre restaurante și poți face câteva cumpărături de suveniruri.

Iar dacă tot ești în Paphos, nu rata nici Coral Bay, una dintre cele mai apreciate plaje din zonă, atât de către localnici, cât și de către turiști.

Alte destinații bune pentru o vacanță în Cipru

Pe lângă cele trei destinații celebre de mai sus, în Cipru poți vizita și Limassol, al doilea oraș ca mărime al Ciprului după Nicosia, capitala căreia îi poți face o vizită de o zi sau două. Protaras este și ea o zonă populară printre turiștii care adoră marea. Iar dacă îți place, mai degrabă, la munte, exporează Troodos, lanțul muntos renumit pentru schi și drumeții montane.

Indiferent de orașele și zonele pe care le alegi, rezervă-ți călătoria pe Vola.ro și alege toate opțiunile de care ai nevoie. Nu uita de Vola Flex și Vola Fast Refund, produse care te ajută să preîntâmpini orice problemă.