Skip to content

Visezi la o vacanță în Laponia de foarte multă vreme, dar n-ai știut niciodată de unde să începi? Ne gândeam noi. În fond, cine nu și-ar dori să-l viziteze pe Moș Crăciun direct la el acasă și să facă imediat cunoștință cu toți cățeii husky ce trag saniile prin zăpadă într-un peisaj aproape ireal de frumos?

Am strâns pentru tine tot ce trebuie să știi pentru o călătorie de neuitat, în inima Finlandei. Iar dacă vrei să prinzi sărbătorile de iarnă în Laponia, încă mai ai timp să te organizezi, așa că trecem direct la subiect!

Cum ajungi în Laponia?

Laponia este cea mai întinsă și cea mai nordică regiune finlandeză. Are peste 100.000 de kilometri pătrați, iar capitala poartă numele de Rovaniemi. Aici aterizează majoritatea avioanelor.

Poți să rezervi bilete de avion către Rovaniemi pe Vola.ro, cu plecare din București, Cluj-Napoca, Timișoara, Sibiu, Iași sau Suceava. De asemenea, poți zbura și către Ivalo, oraș situat chiar în nordul regiunii.

Așa cum bănuiești, vei avea cel puțin o escală, însă noi te vom ajuta să prinzi cel mai avantajos zbor, astfel încât să beneficiezi de un preț bun și să călătorești cât mai confortabil.

Nu în ultimul rând, dacă ai la dispoziție mai mult timp, poți rezerva un zbor spre Helsinki, pentru a vizita capitala, iar apoi poți lua un tren către Laponia. Se numește Santa Claus Express, iar călătoria are loc peste noapte.

Când este cel mai bine să-ți organizezi o vacanță în Laponia?

Bineînțeles, cel mai bun răspuns este în preajma sărbătorilor de iarnă. Atunci ai cadrul perfect pentru a te bucura de zăpadă, pentru a intra în atmosfera festivă din Satul lui Moș Crăciun și, de ce nu, pentru a vedea Aurora Boreală.

Primii fulgi de zăpadă încep să cadă pe tărâmul magic al Laponiei încă de la finalul lunii august sau la începutul lui septembrie, în zonele muntoase. Apoi, zăpada se așterne, din octombrie sau noiembrie, cam peste tot.

vacanță în Laponia

Așadar, dacă vrei să experimentezi Laponia pentru principalele sale atracții, călătorește în perioada noiembrie-decembrie. Zăpada va fi acolo până în martie, totuși, cu mențiunea că atmosfera festivă nu va fi aceeași.

Unde să rezervi cazare în Laponia?

Majoritatea atracțiilor turistice se află în Rovaniemi. Tot de aici pleacă și numeroase tururi ghidate sau experiențe de grup, precum ture cu sania trasă de husky sau snowmobile. Iar dacă ai aterizat pe aeroportul de aici, ai încă un motiv să rezervi cazare în aceeași zonă. În plus, Rovaniemi este un oraș animat, unde vei găsi restaurante, baruri și cafenele.

Pentru o experiență specială, dedicată celor curajoși, te poți caza în Kittila, la Snow Village, un hotel de gheață construit în fiecare an.

Iar dacă ești dispus să renunți la confortul zonelor super-accesibile și turistice în favoarea naturii sălbatice, cazează-te la Kakslauttanen Arctic Resort, într-un igloo cu acoperiș transparent. S-ar putea să vezi și Aurora, pentru o experiență completă!

Cum te deplasezi în Laponia, dintr-o destinație în alta?

Dacă plănuiești să rămâi într-unul dintre orașele principale, precum Rovaniemi, Kittila sau Ivalo, nu trebuie să-ți faci griji. Poți rezerva diferite experiențe, precum plimbări cu sania trasă de husky sau vizite la fermele de reni, furnizorii oferind și transport dus-întors.

În schimb, dacă vacanța ta în Laponia este despre explorare, te poți baza pe transportul în comun sau poți închiria o mașină. Trenurile și autobuzele locale circulă regulat, dar dacă vrei să fii 100% independent și să te plimbi în voie, închiriază o mașină pentru câteva zile.

7 lucruri de făcut într-o vacanță în Laponia

1. Vizitează-l pe Moș Crăciun

Nu te vom mai ține în suspans. Știm că de-abia aștepți să ajungi în Satul lui Moș Crăciun. Acesta se află în Rovaniemi și cuprinde mai multe locuri pe care trebuie neapărat să le vizitezi.

Începe cu oficiul poștal principal, unde vei vedea o parte dintre milioanele de scrisori de la copiii și adulții din toată lumea. Ba chiar poți trimite și tu o carte poștală acasă, cu timbrul special al Cercului Polar!

Apoi, vizitează-l pe Moș Crăciun în biroul său, vezi sculpturile de gheață și întâlnește-te cu elfii.

P.S.: Moșul stă în sat pe toată perioada anului, așa că îl poți vizita oricând dorești. Totuși, perioada Crăciunului te va face să simți cu adevărat magia locului. Participă la festivitățile de deschidere a sezonului, care au loc spre finalul lunii noiembrie.

2. Fă cunoștință cu renii

Tot în Santa Village vei face cunoștință și cu renii Moșului, o întâlnire pe care nu o vei uita niciodată. Iar dacă vrei să te apropii mai mult și să hrănești un pui de ren, îți recomandăm să rezervi o vizită la fermele de reni din Laponia.

reni Laponia

3. Plimbă-te cu sania trasă de husky

O altă experiență tipică regiunii finlandeze este plimbarea cu sania printre brazii înzăpeziți. „Șoferii” vor fi nimeni alții decât cei mai simpatici căței husky pe care i-ai văzut vreodată. Poți rezerva o astfel de experiență online sau chiar din Rovaniemi.

4. Vânează Aurora Boreală pe snowmobil

Dacă tot ajungi la Cercul Polar și ai parte de o vacanță în Laponia, ar fi păcat să nu vezi și fantastica Auroră Boreală, în toată splendoarea sa. Aceasta este vizibilă adesea în zonele întunecoase. Așadar, va fi nevoie să ieși din oraș și să o aștepți cu răbdare în mijlocul naturii.

aurora boreala Laponia

Din fericire, nu trebuie să faci asta singur, căci există numeroase tururi cu snowmobilul, în zonele secrete știute de localnici.

5. Vizitează cascadele înghețate

Laponia nu este faimoasă doar pentru atmosfera autentică de Crăciun, ci și pentru natura spectaculoasă, pe care o poți explora cu ușurință. În sezonul rece, frumusețea este peste tot, iar cascadele înghețate din Korouoma te vor lăsa fără cuvinte.

6. Vizitează Arktikum

Dacă ai stat suficient de mult afară și vrei să te încălzești puțin, vizitează Arktikum. Este un muzeu care te va învăța tot ce vrei să știi despre cultura, istoria și natura nordică, în timp ce admiri arhitectura unică a clădirii.

7. Încearcă gastronomia locală

Iar dacă tot am menționat încălzirea, îți recomandăm să încerci și preparate locale. Gustă o supă fierbinte de somon, brânza tipică numită leipäjuusto, numeroasele soiuri de fructe de pădure (mure, afine roșii, coacăze) și lipiile integrale rieska.

Probabil că deja te-am introdus în atmosferă și de-abia aștepți să te vezi în piața centrală a Satului Moșului, acolo unde vei lua contact pentru prima oară cu Cercul Polar. Noi îți recomandăm să te organizezi din timp, iar dacă ai nevoie de ajutor, să ne scrii. Biletele de avion deja te așteaptă!