Skip to content

Experiențele speciale sunt cele care transformă orice călătorie într-o poveste de spus tuturor la întoarcere. De aceea, până acum ți-am sugerat o mulțime de activități de încercat în vacanță și te-am încurajat să încerci cât mai multe destinații inedite atunci când călătorești. De această dată, îți recomandăm să mergi într-un safari și te pregătim cu tot ce trebuie să știi despre această aventură!

Spre deosebire de grădinile zoologice, în safari animalele au parte de mediul lor natural, așa că le vei vedea în habitatul lor specific, în flora tipică zonei în care te afli. Așadar, ele au parte de confort și condiții optime, iar tu vei trăi o experiență autentică și memorabilă.

Ce continent să alegi pentru aventura ta în safari?

Continentul african este faimos pentru cele mai tari destinații pentru safari, însă nu este singurul în care poți observa animalele sălbatice în libertate.

De exemplu, în Asia poți vizita Parcul Național Ranthambore din India, unul dintre cele mai bune locuri din lume în care poți vedea tigri bengalezi în habitatul natural. De asemenea, în Sri Lanka există câteva locuri în care poți admira leoparzi, elefanți și păsări exotice.

Australia și Antarctica sunt și ele continente pe care te poți întâlni cu animale fascinante, chiar dacă denumirea de safari nu este folosită pentru a descrie mediul natural al acestora.

Dacă vorbim despre primul tău safari, te sfătuim să alegi ca destinație pentru incursiunea ta inegalabila Africa. Apoi, când vei dori să explorezi mai mult, poți încerca și alte părți ale lumii.

În ce perioadă să mergi în destinații pentru safari?

Pentru cele mai mari șanse de a admira animalele și de a te bucura de vreme plăcută, mergi în safari oricând în sezonul uscat, între lunile iunie și octombrie.

Aceasta, totuși, nu este o regulă, căci poți avea experiența unui safari și în alte perioade ale anului. Ține minte, totuși, că sezonul ploios înseamnă mai multă vegetație, deci mai multe ascunzișuri pentru animale. Totodată, el vine la pachet și cu mai multe surse de apă, ceea ce înseamnă că animalele nu se vor plimba la fel de mult în căutarea hidratării. Așadar, este posibil să nu le vezi la fel de mult ca în sezonul uscat.

zebre in safari

Este safari o experiență periculoasă?

Mulți călători amână experiența unui safari din cauza fricii de a se afla atât de aproape de animale sălbatice. Trebuie să știi că, deși acestea pot fi imprevizibile, regulile și măsurile celor care organizează aventurile sunt foarte stricte, iar turiștii se află mereu în siguranță.

Așadar, atât timp cât alegi o vizită ghidată autorizată, alături de experți, într-un parc natural cunoscut, nu ai de ce să te temi.

Cum te pregătești pentru un safari?

În primul rând, respectă indicațiile celor care organizează experiența. Poartă hainele indicate de către aceștia și ia cu tine tot ce îți este recomandat.

De obicei, nu trebuie să îți lipsească o pălărie sau o șapcă, o cremă cu factor de protecție solară, ochelari de soare, apă și îmbrăcăminte lejeră, în straturi, în culori neutre, care nu atrag atenția.

Top 5 destinații pentru safari din Africa

1. Parcul Național Serengeti, Tanzania

Dacă nu ai fost niciodată în safari, acesta este locul perfect din care să începi. Serengeti se află printre cele mai vaste și cele mai cunoscute parcuri naturale africane, unde animalele sălbatice sunt la ele acasă.

Parcul se întinde pe aproape 15.000 de kilometri pătrați și găzduiește nenumărate specii, printre care și cele cinci cele mai căutate de către călătorii curioși, numite The Big 5: elefant, rinocer, leopard, leu și bizon.

Tot aici poți vedea și aproximativ 500 de specii de păsări – este una dintre cele mai bune destinații pentru observarea păsărilor din lumea întreagă. Perioada cea mai potrivită pentru asta este între noiembrie și aprilie.

2. Rezervația Naturală Masai Mara, Kenya

Această rezervație vine în prelungirea Serengeti, însă face parte din teritoriul sud-vestic al Kenyei. Deși pentru oameni există granițe, animalele se pot mișca libere între cele două parcuri naturale.

De fapt, marea migrație a antilopelor, gazelelor și zebrelor are loc exact între aceste două zone, ceea ce face experiența în oricare dintre ele una absolut fascinantă. Masai Mara se întinde pe o arie mai mică decât Serengeti, astfel că densitatea de animale este și ea mai mare. Această destinație este celebră pentru lei și gheparzi, care își fac des apariția, dar și pentru alte animale sălbatice care traversează râul Mara între iulie și octombrie – un moment inedit, pe care-l poți vedea live.

Aici poți opta și pentru un zbor cu balonul, pentru a observa savana de sus, ceea ce se va transforma, fără îndoială, într-o experiență de neuitat.

Pentru a ajunge cât mai ușor aici, zboară către Nairobi, capitala Kenyiei.

masai mara africa safari

3. Parcul Național Kruger, Africa de Sud

Africa de Sud se află și ea printre cele mai tari destinații pentru safari. Este ideală pentru prima ta experiență, iar Parcul Kruger este cel mai faimos din zonă. Acolo poți observa în habitatul lor natural atât grupul Big 5, cât și hipopotami, crocodili și, dacă ai noroc, o specie rară: rinocerul negru.

Între iunie și septembrie ai perioada perfectă pentru călătoria ta, așa că rezervă-ți bilete de avion spre Africa de Sud și descoperă o lume complet diferită!

4. Delta Okavango, Botswana

Din mai până în septembrie, ai oportunitatea de a vizita un loc cu adevărat unic, situat printre cele mai frumoase ecosisteme din Africa.

În nordul Botswanei, Delta Okavango poate fi străbătută cu ajutorul mokoro, un fel de canoe tradițională, pentru a vedea lei, rase de câini sălbatici, hipopotami, elefanți și mii de păsări interesante, unele foarte rare.

delta okavango botswana

5. Parcul Național South Luangwa, Zambia

Zebre, girafe, lei, leoparzi și elefanți – toate aceste animale se plimbă libere prin Parcul South Luangwa, aflat în Zambia. Acesta a devenit popular pentru tururile sub formă de plimbare, ghidate de experți locali.

Așadar, dacă vrei să experimentezi un safari plin de adrenalină și să te plimbi prin savană, rezervă din timp o excursie aici. Iulie, august, septembrie și octombrie sunt cele mai potrivite luni.

Oricare dintre aceste destinații pentru safari ai alege, cu siguranță vei avea o experiență minunată, de care îți vei aminti toată viața. Și, credem noi, vei dori să repeți aventura și într-un alt parc natural, pentru a explora mai mult din flora și fauna incredibile!