Skip to content

Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai apreciate aeroporturi din România? Aeroportul poate deveni cu ușurință locul tău preferat, în calitate de pasionat de călătorii, sau locul care îți provoacă emoții și anxietate înainte de orice plecare. Fie de-abia aștepți să faci un story relaxat la poarta de îmbarcare, cu paharul de cafea și trollerul în fundal, fie te gândești cu teamă la momentul în care te vei rătăci pe culoarele interminabile.

Și pentru că experiența călătoriei nu se rezumă doar la zbor în sine sau la destinație, ci începe încă de când pășești în aeroport, echipa Vola.ro a fost curioasă ce părere au clienții săi despre aeroporturile din România. Așa că un nou studiu intern arată care sunt preferințele lor în materie de aeroporturi și, mai ales, cum evaluează aceștia aeroportul pe care îl folosesc cel mai des.

Iată care sunt cele mai apreciate aeroporturi din România și de ce, conform clienților Vola.ro!

Clasamentul de mai jos a fost efectuat în funcție de numărul de voturi exprimate pentru fiecare aeroport în parte.

1. Aeroportul Internațional Henri Coandă București

 

Probabil că acest prim loc din top nu te surprinde foarte tare, având în vedere că de pe Aeroportul Henri Coandă pleacă cele mai multe curse, atât interne, cât și externe.

Aeroportul din Otopeni operează rute ale celor mai multe companii aeriene, oferind conexiuni avantajoase atât cu toată Europa, cât și cu restul lumii. Prin urmare, acesta a fost ales pe locul 1 în top cele mai apreciate aeroporturi din România, de 70,6% dintre respondenți.

Deși acest lucru reprezintă un avantaj, respondenții au semnalat că aeroportul este deseori depășit de numărul de zboruri. Drept urmare, se formează cozi, aglomerație, iar bagajele nu sunt gestionate conform așteptărilor. Unii respondenți au sugerat că aeroportul care deservește Bucureștiul este unul dintre cele mai neglijate aeroporturi care deservesc capitale europene.

Pe de altă parte, respondenții studiului Vola.ro au apreciat la Aeroportul Internațional Henri Coandă felul în care spațiul este amenajat, astfel încât găsirea porților și a ghișeelor să poată fi cât mai ușoară – semnalizarea din aeroport a primit o notă medie de 8,6.

Și celelalte criterii au primit un scor mediu de 8,2 pe o scară până la 10, așadar un scor destul de bun.

În plus, acest aeroport oferă opțiuni precum self check-in și testare COVID-19 direct în aeroport, un element extrem de important în contextul pandemic.

Citește aici toate informațiile despre Aeroportul Henri Coandă București, lider în top 5 cele mai apreciate aeroporturi din România.

2. Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj-Napoca

Un alt aeroport apreciat de călătorii Vola.ro este și cel de lângă Cluj-Napoca, ales de 7,6% dintre respodenți ca fiind al doilea în top cele mai apreciate aeroporturi din România. Acesta a primit cele mai bune note pentru amabilitatea personalului (o medie de 9,1 din 10), dar și note foarte mari pentru curățenie, semnalizare și accesibilitate – o medie de 9/10 pentru toate cele trei criterii.

În plus, la fel ca în cazul aeroportului ce deservește Bucureștiul, și Aeroportul Internațional Cluj-Napoca dispune de un centru de testare COVID-19 în această perioadă, factor important pentru confortul călătorilor.

Pe de altă parte, respondenții au acordat note mici acestui aeroport din cauza prețurilor mari ale facilităților, restaurantelor și magazinelor.

Călătorești via Aeroportul Internațional Cluj-Napoca? Citește aici tot ce trebuie să știi.

3. Aeroportul Internațional Iași

Și Aeroportul Internațional Iași oferă vizitatorilor o experiență generală plăcută, cu scoruri mari în ceea ce privește semnalizarea (9/10), accesul facil cu transportul în comun (8,6/10), dar și curățenia (8,5/10). Acest aeroport a fost ales de 5,5% dintre respondenții studiului.

Totodată, acest aeroport are și un centru de vaccinare disponibil fără programări, pentru călătorii care doresc să își completeze schema de vaccinare.

Dacă vei călători în curând via Aeroportul Internațional Iași, poți afla aici toate detaliile de care ai nevoie.

4. Aeroportul Internațional Ștefan cel Mare Suceava

Pe locul 4 în topul celor mai frecventate aeroporturi se află aeroportul din Suceava, cu 3,8% dintre voturi.

Acesta a primit un scor foarte mare pentru semnalizarea eficientă – un scor mediu de 9,3 din 10, ceea ce îl face al doilea cel mai bine semnalizat aeroport din listă, după cel din Bacău.

Pe de altă parte, Aeroportul Internațional Suceava a primit cea mai mică notă medie pentru aspectul estetic – doar 6,8, față de celelalte aeroporturi. Nu în ultimul rând, accesibilitatea a primit un scor de doar 6,6.

Pe de altă parte, călătorii spun că aeroportul ar putea fi mai bine conectat cu orașul și că în incinta aeroportului ar putea fi mai multe magazine și facilități, cu prețuri mai scăzute.

Dacă urmează să ajungi în Aeroportul Internațional Ștefan cel Mare, vezi aici tot ce trebuie să știi pentru o călătorie fără griji.

5. Aeroportul Internațional George Enescu Bacău

Aeroportul din Bacău se află și el pe lista celor mai frecventate, la egalitate cu cel din Suceava, fiind ales tot de 3,8% dintre respondenți în top 5 cele mai apreciate aeroporturi din România. Acesta are review-uri foarte bune pentru semnalizare; acesta a primit o notă medie de 9,4, cea mai mare dintre toate aeroporturile. Așadar, călătorii apreciază foarte mult indicațiile și marcajele eficiente și ușor de înțeles.

Aeroportul Internațional Bacău a primit note impresionante și pentru estetică – un scor de 9,2, aflat la mare distanță față de toate celelalte aeroporturi din listă. Și curățenia a primit cea mai mare medie dintre toate aeroporturile, cu un scor de 9,1.

În plus, acesta este apreciat și pentru o mulțime de rute directe low cost spre Marea Britanie, Italia și Spania, unele dintre cele mai solicitate destinații.

Respondenții au acordat note mai mici pentru prețurile facilităților (magazine, restaurante), însă au apreciat parcarea pentru spațiul suficient și prețurile satisfăcătoare.

Citește aici tot ce trebuie să știi când călătorești via Aeroportul Internațional George Enescu.

Care este cel mai bun aeroport din România?

Pe lângă cele cinci de mai sus, pe lista cu cele mai apreciate aeroporturi din România se află și aeroporturile din Sibiu, Craiova și Timișoara.

Aeroportul Internațional Sibiu a primit calificative bune pentru amabilitatea personalului (toți respondenții au acordat note de 8, 9 și 10), dar și pentru semnalizare și conexiuni bune cu orașul.

Aeroportul Internațional Craiova a primit și el rating maxim pentru semnalizarea eficientă din interior și pentru proximitatea fața de oraș și conexiunile disponibile. De asemenea, acesta a primit calificative mari și pentru curățenie.

Pe de altă parte, călătorii consideră că prețurile magazinelor și restaurantelor din aeroport sunt mari și foarte mari.

Nu în ultimul rând, Aeroportul Internațional Timișoara a fost apreciat cel mai mult pentru semnalizare și curățenie, însă la fel ca în cazul aeroportului din Craiova, prețurile facilităților au fost considerate mult prea ridicate.

 

În urma acestui sondaj, clienții Vola.ro au desemnat ca Cel mai bun aeroport din Romania

Aeroportul International George Enescu din Bacău.

 

Metodologia studiului

Studiul intern a avut loc la sfârșitul lunii septembrie și începutul lunii octombrie 2021. Cei 238 de respondenți au ales aeroportul românesc pe care îl folosesc cel mai des și l-au evaluat în materie de curățenie, aspect, semnalizare, amabilitatea personalului, accesibilitate, calitatea și prețurile parcării, magazinelor și restaurantelor disponibile.

Clienții Vola.ro au primit formularul pe e-mail și au avut posibilitatea de a alege, din lista cu toate aeroporturile din România, pe cel pe care îl frecventează cel mai des.

Apoi, respondenții au răspuns la 9 întrebări închise despre acel aeroport, notând criteriile de evaluare cu note de la 1 la 10. Ultima întrebare a fost deschisă, clienții Vola.ro împărtășind observații, păreri sau sugestii privitoare la aeroportul ales.

Evaluările aeroporturilor în categorii individuale au fost calculate pe baza mediei aritmetice a valorilor furnizate în răspunsuri.

Drept mulțumire pentru participarea la studiu, respondenții au primit câte un voucher în valoare de 10 euro, voucher ce poate fi utilizat pe Vola.ro.

Studiul de față nu are caracterul unui sondaj reprezentativ de piață.