Skip to content

Berlin este o destinație excelentă de vacanță, fie că pleci într-un city break de primăvară sau vizitezi orașul iarna. Capitala Germaniei este un loc extrem de interesant, unde poți vizita atât locuri încărcate cu o istorie complexă, cât și zone noi, modernizate.

Iar când vine vorba de mâncare, în Berlin poți găsi majoritatea preparatelor specifice nemțești, în varianta lor tradițională și nu numai.

Iată 7 feluri de mâncare nemțească de încercat în Berlin și 3 băuturi specifice de degustat!

1. Currywurst

Nu putem începe lista cu altceva decât cu mâncarea a cărui miros îl vei simți oriunde te-ai afla în Berlin. Currywurst este exact ce bănuiești: o porție de cârnați nemțești, tăiați felii și presărați cu ketchup și curry. Cârnații sunt, mai degrabă, asemănători cu cremwurștii, ca textură și gust.

mâncare nemțească de încercat în Berlin currywurst

De cele mai multe ori, currywurst se servesc alături de cartofi prăjiți și îi poți găsi la toate standurile de street food din oraș. Mergi la Curry36 pentru unul dintre cei mai buni din Berlin.

2. Bratwrust

Rămânem la varietatea imensă de cârnați a Germaniei și îți recomandăm să încerci și bratwurst, un sortiment făcut din carne de porc, de obicei prăjit pe grătar și servit doar cu pâine și muștar, ca un hot dog.

mâncare nemțească de încercat în Berlin bratwurst

3. Kartoffelpuffer

După cârnați, următorul loc în topul cu mâncare nemțească de încercat în Berlin va fi ocupat de cartofi, fără îndoială. Nemții adoră cartofii și îi folosesc foarte des în preparatele culinare.

Noi vom începe cu o recomandare cel puțin ciudată, care fie îți va plăcea enorm, fie se va transform într-o poveste amuzantă de spus la întoarcere.

Kartoffelpuffer înseamnă, practic, o clătită din cartof. Aceasta se prepară în tigaie, din cartof dat pe răzătoare, făină și ou. Adesea, clătitele conțin și ceapă verde sau usturoi. Uneori, oul este înlocuit cu piure de mere sau, dacă nu, rezultatul final este servit cu acest sos dulce din fructe. Te lăsăm pe tine să descoperi gustul final!

4. Bratkartoffel

O variantă mai clasică de a gusta cartofii nemțești se numește bratkartoffel și îți putem promite că este delicioasă!

În acest caz, cartofii se taie în felii subțiri și se prăjesc în ulei, alături de șuncă și ceapă. Este o garnitură perfectă pentru orice alt preparat!

5. Brezel

Da, arată și miroase ca un covrig clasic, iar gustul nu este nici el cu mult diferit. Totuși, covrigul nemțesc este ceva mai pufos și mai bun, mai ales când îl mănânci pe fugă, în Berlin, între două obiective turistice.

mâncare nemțească de încercat în Berlin brezel

6. Apfelstrudel

Ștrudelul cu mere este un desert de inspirație austriacă, însă face și el parte din lista cu mâncare nemțească de încercat în Berlin, după un prânz sau o cină pe bază de șnițel (alt preparat inspirat din bucătăria austriacă, dar consumat des în Germania).

mâncare nemțească de încercat în Berlin apfelstrudel

Apfelstrudel se servește cu zahăr pudră deasupra și cu sos de vanilie și nu, nu seamănă deloc cu ștrudelul cu care ești obișnuit!

7. Cel mai faimos burger din oraș

Chiar dacă burgerul nu este o mâncare nemțească, cu siguranță este o mâncare de încercat în Berlin. Faimosul Burgermeister este un restaurant tip fast food care gătește cei mai buni burgeri din lume, conform turiștilor, dar și localnicilor.

8. Gluhwein

Dacă vizitezi Berlinul în perioada de iarnă (ceea ce chiar îți recomandăm să faci), vei găsi cănuțe cu gluhwein aburind la orice stand al oricărui târg, oricât de mic. Este vorba despre vin fiert, bineînțeles, aromat cu o multitudine de condimente de sezon, portocală sau chiar schnapps.

9. Schnapps

Și că tot a venit vorba, schnappsul este o altă băutură tipic nemțească de încercat în Berlin. Este un lichior distilat, care se face din mai multe fructe și ierburi. Vei găsi o varietate impresionantă peste tot în Berlin.

10. Spezi

Probabil că această băutură a fost inventată de o persoană care nu se pute hotărî niciodată dacă să comande Cola sau Fanta la restaurant. Așa că a rezultat o combinație între cele două, sub denumirea de Spezi, pe care o poți cumpăra peste tot în Germania.