Atracțiile turistice faimoase în toată lumea sunt minunate, dar ai intrat vreodată într-un mic muzeu dedicat exclusiv pisicilor?
Când ajungi în fața unui monument consacrat, precum Turnul Eiffel, Colosseum sau Big Ben, te încearcă un sentiment unic. Poate chiar ai o listă cu asemenea obiective, pe care vrei să le bifezi în această viață.
Totuși, când călătorești, noi credem că este bine să ieși ocazional de pe traseul stabilit, pentru a te bucura de experiențe noi. Așadar, ce zici să pui pe listă și aceste muzee inedite de prin Europa?
Top 10 cele mai interesante și cele mai ciudate muzee din Europa
1. Kattenkabinet – Muzeul pisicilor, Amsterdam
Bineînțeles că începem topul cu pisicile despre care vorbeam la început. Kattenkabinet este un muzeu care cuprinde numai lucrări de artă ce înfățișează feline în diferite ipostaze.
Printre sute de tablouri, statuete, cărți și postere cu pisici, vei găsi și opere semnate de Pablo Picasso, Rembrandt și Henri de Toulouse-Lautrec. Ia-ți bilete de avion spre Amsterdam și descoperă pe cont propriu colecția impresionantă.
P.S.: Pe holuri și în curtea muzeului te vei întâlni și cu pisici reale, care de-abia așteaptă să fie și ele admirate (nu garantăm că stau la mângâiat, dar poți încerca).
2. Museo delle Anime del Purgatorio – Muzeul sufletelor din purgatoriu, Roma
Poate că trecerea de la pisici la purgatoriu este destul de abruptă, însă dacă îți faci vacanța în Roma și vrei să descoperi mai mult decât ceilalți turiști, îndreaptă-te către Biserica Sacro Cuore del Suffragio.
Aici vei găsi un muzeu cu adevărat inedit, în care vei vedea fotografii și vei afla povești cel puțin ciudate ale sufletelor captive în Purgatoriu care încearcă să contacteze lumea fizică.
* începand cu luna August, pentru accesul în muzeele din Italia este obligatorie prezentarea Certificatului Verde.
3. Hospital de Bonecas – Muzeul păpușilor stricate, Lisabona
Acest loc te va face nostalgic și te va trimite în copilărie pentru câteva minute. Apoi, s-ar putea să te sperie puțin și să te facă să te simți privit din toate direcțiile.
Hospital de Bonecas este un magazin în care orice jucărie poate fi reparată, fie că îi lipsește un ochi sau are un picior rupt. Muzeul din cadrul magazinului conține sute sau chiar mii de păpuși diferite, stricate sau reparate. Dacă zbori spre Lisabona, fă-i o vizită!
4. Muzeul Miniaturilor, Praga
Dacă te întrebi cât de mici pot fi exponatele din acest muzeu, îți spunem doar că foarte puține dintre ele pot fi admirate cu ochiul liber.
Obiectele de artă din Muzeul Miniaturilor de la Praga sunt sculptate sau desenate pe boabe de orez, pe fire de păr sau în gaura acului de cusut, iar complexitatea lor este uimitoare!
5. Muzeul Neoanelor, Varșovia
Un alt muzeu interesant pe care îl poți vizita în călătoriile tale este în Varșovia și conține sute de panouri și semne luminoase din perioada comunistă.
Aflat într-un spațiu industrial, micul muzeu este luminat doar de neoanele colorate. Da, vei obține o mulțime de poze pentru Instagram!
6. Muzeul dricurilor funerare, Barcelona
În cazul în care ai în plan să zbori spre Barcelona și vrei să-i explorezi cele mai ascunse povești, vizitează și acest muzeu dedicat dricurilor și carurilor funerare.
Pe lângă exponate în sine, care datează încă din secolul 18, vei afla mai multe despre obiceiurile spaniolilor și cultura lor.
7. Flippermuzeum – Muzeul jocurilor arcade, Budapesta
Dacă ești pasionat de pinball și de alte jocuri similare, rezervă-ți o vacanță în Budapesta și vizitează Flippermuzeum.
Aici vei găsi expuse nenumărate jocuri arcade vechi, care te vor trimite cu gândul direct în copilărie. Dacă ai noroc, s-ar putea chiar să te poți juca pinball la aparatele care încă funcționează!
8. Muzeul Esperanto, Viena
Esperanto este o limbă inventată în jurul anilor 1880. Aceasta reprezintă o combinație ciudată între mai multe limbi de mai multe proveniențe și este vorbită de aproximativ 100.000 de oameni din toată lumea.
În acest muzeu vei găsi diverse obiecte cu ambalaje scrise în Esperanto, dar și un scurt ghid pentru a învăța și tu această limbă cel puțin interesantă. Rezervă-ți un zbor spre Viena și vizitează și tu muzeul.
* începand cu luna August, pentru accesul în muzeele din Austria este obligatorie prezentarea Certificatului Verde.
9. Muzeul relațiilor destrămate, Zagreb
Cu siguranță, ai și tu câteva obiecte în casă care îți aduc aminte imediat de tot felul de momente din viața ta. Acest muzeu din Zagreb este plin de obiecte care spun povești despre relații eșuate și despărțiri. Unele povești sunt triste, altele sunt amuzante, însă toate îți vor da de gândit.
Expoziția a avut loc și în București, dar dacă nu ai apucat să o vizitezi, acesta este un semn să îți rezervi o vacanță în Zagreb, Croația.
10. Corpus – Muzeul corpului uman, Leiden
Îți mai amintești acele desene animate educative, în care micro-personajele se plimbau prin organismul uman, explicându-ți cum funcționează fiecare parte a corpul? Dacă da, în Olanda poți experimenta și tu pe propria piele.
Corpus este un muzeu dedicat corpului uman, în toată complexitatea și splendoarea lui. Îl poți găsi în Leiden, oraș aflat între Amsterdam și Haga.