Skip to content
Actualizat in: 02/06/2021

Distribuie pe:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram

Asa cum era de asteptat, odata cu inceputul vaccinarii in masa, un numar in crestere de tari dornice sa isi redeschida granitele si sa atraga un numar cat mai mare de turisti in conditii sigure pentru populatia proprie, dar si pentru cei straini au decis sa ridice toate (sau aproape toate) conditiile pentru turistii vaccinati. Initiativa Uniunii Europene de a introduce un certificat digital verde are scopul de a ajuta la redeschiderea granitelor si simplificarea procedurilor de intrare.

In acest context, detinatorii certificatului verde pot demonstra ca:

  • au fost vaccinati cu doua doze anti-COVID
  • ca au anticorpi datorita unei infectari in ultimele cateva luni sau
  • ca au facut un test PCR negativ in ultimele 2-3 zile.

Sistemul va intra in functiune in aceasta vara, iar fiecare tara va putea sa-si aleaga protocolul de intrare in functie de decizia guvernului local, dar, cel mai probabil, tarile Europei care au un turism dezvoltat vor alege sa renunte la conditii suplimentare pentru detinatorii certificatului verde de vaccinare.

Tari care au luat deja decizia sa ridice restrictiile pentru persoanele imunizate (deja in vigoare)

Prima tara care si-a deschis granitele pentru pasagerii vaccinati a fost Polonia la doar o zi dupa ce a inceput vaccinarea in Uniunea Europeana inca din decembrie 2020. In zona nordica a Europei, Estonia si Lituania au decis sa accepte calatori vaccinati fara carantina. 

In sud, la Adriatica, exista deja un coridor de calatorie fara restrictii pentru cei vaccinati: Muntenegru, Croatia, Slovenia.

Romania a fost una din primele tari care si-au deschis granitele pentru vaccinati, alaturi de Moldova care accepta calatori fara carantina sau test daca au fost imunizati.

Grecia a renuntat la obligativitatea carantinei si testului PCR pentru cateva tari din UE incepand cu luni, 19 aprilie 2021 (inclusiv Romania).

Peste Marea Neagra, Georgia este una din primele tari care au ridicat orice restrictii pentru imunizati.

Europa Occidentala nu a anuntat inca renuntarea la carantina si / sau test PCR pentru cei vaccinati cu exceptia insulelor portugheze Madeira si Azore care accepta deja calatorii vaccinati de oriunde din UE. 

Islanda de asemenea a renuntat la carantina obligatorie pentru turistii vaccinati, dar si la testele PCR.

Maldive au decis sa ridice obligativitatea prezentarii unui test PCR pentru turistii vaccinati.

Elvetia si Germania au anuntat ca vor ridica restrictiile pentru calatorii vaccinati.

***In America Latina, calatorii vaccinati pot intra doar pe baza adeverintei de vaccinare in Belize, Guatemala, Panama si Ecuador (inclusiv insulele Galapagos) fara nici o alta restrictive si mai multe tari din zona vor implementa masurile fara indoiala.

Italia a anuntat protocol de intrare simplificat incepand cu sfarsitul lunii mai care include si accesul persoanelor imunizate (natural sau prin vaccin).

Tari care au anuntat o data la care vor ridica restrictiile pentru vaccinati (nu sunt inca in vigoare)

Bulgaria a anuntat ca va renunta la test PCR pentru cei vaccinati cu incepere de la 1 mai. Industria turistica locala solicita deschiderea granitelor mai rapida pentru a acoperi si zilele premergatoare de Paste cand multi turisti romani isi iau cateva zile in plus de vacanta, dar autoritatile de la Sofia inca nu au raspuns. Sa vedem care va fi decizia care va fi luata in curand.

Cipru a anuntat ridicarea restrictiilor din 10 mai pentru calatorii vaccinati.

Spania a anuntat ca planifica ridicarea restrictiilor pentru cei vaccinati sau cei care au dobandit anticorpi pe cale naturala cu incepere de la 7 iunie. Principalele destinatii turistice cum ar fi insulele Canare sau Baleare insista pentru a deschidere mai rapida, dar ministrul nu a promis nici o accelerare.

De asemenea, din 23 mai, Israel a anuntat ca va accepta un numar limitat de grupuri organizate de turisti vaccinati. Acestia trebuie sa prezinte un test PCR facut in tara de unde zboara, urmat de un test serologic pentru depistarea anti-corpilor pe aeroportul din Tel Aviv. Este neclar daca turistii se vor izola pana la sosirea rezultatului si de asemenea sunt neclare criteriile de acceptare ale turistilor – testul serologic va fi ridicat doar daca statul de origine va semna un acord cu autoritatile israeliene de recunoastere reciproca a certificatelor de vaccinare – Grecia si Cipru au semnat acorduri, este neclar daca autoritatile israeliene sunt interesate in a semna un acord similar cu Romania.

Malta va renunta la orice restrictii pentru calatorii vaccinati de la 1 iunie.

Thailanda a anuntat un program in pasi pentru turistii vaccinati. Din 1 aprilie, perioada de carantina pentru toti turistii a fost redusa de la 14 la 10 zile. Incepand din 1 mai, turistii vaccinati vor putea sta doar 7 zile in carantina in principalele destinatii turistice ale tarii, iar din 1 iulie, orice carantina va fi ridicata pentru turistii vaccinati care vor merge direct in insula Phuket in conditiile in care 70% din populatia insulei va fi vaccinata. Un numar de alte destinatii turistice precum Chiang Mai, Krabi, Koh Samui sau Phang Nga ar urma sa fie deschise fara carantina pentru turistii vaccinati cu incepere de la 1 octombrie, urmand ca masura sa fie valabila pentru intreaga tara dupa 1 ianuarie 2022. Planul ramane viabil doar daca populatia locala va fi imunizata.