Skip to content

Summer Trends: Cum au călătorit românii în vara anului 2023

Putem fi cu toții de acord asupra faptului că “scumpire” este cuvântul anului 2023 în România. Aceasta și-a făcut simțită prezența în toate aspectele vieții, influențând puterea de cumpărare a românilor, implicit și felul în care s-au raportat anul acesta la călătorii.

56% dintre respondenții sondajului organizat de Vola.ro susțin că majorările de preț le-au influențat planurile de călătorie. Prețul crescut al biletelor de avion, al cazării, dar și al altor costuri asociate unei călătorii i-au determinat unii dintre călători să-și reconfigureze planurile de călătorie. Astfel, 40 % dintre respondenți au declarat că nu au călătorit în străinătate pe perioada verii, ci au ales să-și petreacă concediul în țară sau să călătorească în luna septembrie.

1. Cum au afectat scumpirile planurile de călătorie ale românilor

Prețul mediu al unui bilet/persoană a fost cu 21% mai scump în 2023 comparativ cu vara anului 2022

Creșteri de preț de peste 50% pe anumite rute


Totul a fost mai scump în vara anului 2023

În 2023, nu doar prețul biletului a suferit majorări, ci și serviciile adiționale precum adăugarea unui bagaj de mână, a unui bagaj de cală sau selectarea locurilor preferate în avion.

Care este costul mediu/persoană atribuit vacanței

2. Dorința de a călători nu a fost diminuată

În vara anului 2023, 50% dintre români au avut un singur concediu, în opoziție cu intențiile exprimate înaintea sezonului estival.

În luna mai 2023, 55% dintre respondenți plănuiau să meargă în mai multe city-break-uri vara aceasta, însă planurile de vacanță au arătat diferit din cauza prețurilor mari: doar în jur de o treime au reușit să plece în două sau mai multe călătorii

Cum arătau planurile românilor înaintea sezonului estival 2023

Românii și-au exprimat dorința de a petrece concediul de vară în străinătate

De ce au ales să călătorească în străinătate*:

Top destinații de vacanță în sezonul estival 2023

Top destinații de vacanță cu avionul în sezonul estival 2023

Schimbările climatice, un factor de decizie din ce în ce mai des întâlnit în alegerile românilor

Schimbările climatice și condițiile meteo extreme, care s-au manifestat în ultima vreme sub formă de incendii, temperaturi ridicate, erupții vulcanice sau furtuni puternice, au devenit un factor de decizie important în alegerea destinației de vacanță. Astfel, 64% dintre români au ales să țină cont de condițiile meteo în momentul planificării.

3. Cum au ales românii să călătorească în vara anului 2023

Majoritatea călătorilor au așteptat mai mult vara aceasta până la achiziționarea biletelor de avion. Prețul ridicat, dar și incertitudinea în ce privește zborurile sunt două dintre motivele pentru care aproximativ 65% dintre zboruri au fost rezervate cu o lună de zile înainte de data plecării.

Mașina, o opțiune populară alături de avion*

Prețurile crescute pentru sezonul estival 2023 i-au determinat pe mulți români să călătorească anul acesta și cu mașina.

4. Previziuni pentru industria turismului

  • Euromonitor prognozează până în 2027 dublarea la nivel global a costului călătoriilor de tip “bleisure” care combină afacerile și timpul liber, comparativ cu 2021.
  • În ciuda creșterilor de preț, dorința pentru experiențe și călătorii a protejat sectorul turistic. Cheltuielile pentru călătorii sunt prioritizate față de alte bunuri și servicii, inclusiv bunuri de lux, ieșitul în oraș, îmbunătățirea locuinței sau schimbarea bunurilor electronice cu versiuni mai noi.
  • Segmentul călătoriilor de afaceri își continuă recuperarea, chiar dacă telemunca a redus nevoia de călătorii.
  • Cererea de vacanțe în familie, înăbușită de pandemie, a contribuit la o redresare semnificativă în 2022, iar continuarea acesteia se vede în acest an, deși strict călătoriile de grup se redresează cel mai lent.
  • Prețurile vor crește, dar mai lent, întrucât inflația devine mai stabilă, chiar mai mică

*Întrebare cu posibilitate de răspunsuri multiple