Skip to content
Actualizat in: 20/10/2021

Distribuie pe:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram

Ai observat, cu siguranță, că tot mai multe țări din Europa au început să aibă din nou numeroase cazuri de infectare cu SARS-COV-2. Grecia tocmai a intrat pe lista zonelor roșii, în timp ce Franța, Belgia și Islanda au trecut de pe lista verde pe lista galbenă la început de august 2021.

Probabil că te întrebi ce înseamnă acest lucru pentru cei ca tine, care vor să călătorească. Ei, bine, deși zonele galbene și roșii pot implica anumite restricții, călătoriile rămân, totuși, posibile pentru oricine își dorește să plece din țară și să se întoarcă în siguranță, conform planului făcut acasă.

Aceste coduri de culoare sunt stabilite de sistemul de restricții „semafor”, aplicat la nivel european, în funcție de indicele de infectare. Acest indice reprezintă rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori.

Ce înseamnă, mai exact, o zonă verde, galbenă sau roșie?

După sistemul de restricții „semafor”, în funcție de rata infectărilor menționată anterior, țările sunt încadrate în zona verde, galbenă sau roșie astfel:

  • Zona verde – rata cumulată de incidență este mai mică sau egală cu 1,5;
  • Zona galbenă – rata cumulată de incidență este cuprinsă între 1,5 și 3;
  • Zona roșie – rata cumulată de incidență este egală cu 3 sau mai mare.

Cine nu stă în carantină la sosirea în țară, oriunde ar fi călătorit?

Testele COVID-19 nu mai reprezintă un impediment atât de mare pentru călători. Cu toate acestea, măsura de carantinare la întoarcerea în țară reprezintă una dintre cele mai mari îngrijorări ale celor care vor să călătorească.

În cazul în care te-ai vaccinat și au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete SAU te-ai vindecat de COVID-19 în ultimele 180 de zile, poți călători în orice zonă, fără restricții, fără teste și fără carantinare, pe baza Certificatului Verde.

Acesta este un Certificat European ce atestă imunitatea împotriva virusului SARS-COV-2, care se poate obține online. Poți citi pe larg despre acest document aici, unde vei găsi informații complete.

Dacă nu ai un Certificat Verde European obținut pe baza vaccinării sau a vindecării recente, dar plănuiești să călătorești și să te întorci dintr-o țară aflată în zona roșie sau galbenă, iată ce presupune acest lucru:

Ce se întâmplă când te întorci dintr-o țară roșie în România

Adulții nevaccinați și cei care nu au trecut prin infectarea cu SARS-COV-2 în ultimele 180 de zile, care au călătorit într-o țară încadrată în zona roșie și se întorc în România, vor fi nevoiți să stea în carantină la domiciliu (sau în spațiul indicat) timp de 14 zile.

Pentru a ieși mai devreme din carantină, persoanele venite din zona roșie pot efectua un test PCR în a 8-a zi. Dacă rezultatul este negativ, ele pot finaliza carantina după ziua a zecea.

Carantina și testarea nu sunt obligatorii pentru copiii sub 6 ani, iar cei cu vârsta cuprinsă între 6 și 16 ani pot evita carantina dacă prezintă un test PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de îmbarcare (în cazul mijloacelor de transport în comun) sau intrarea în țară (în cazul mijloacelor proprii de transport).

Persoanelor peste 16 ani li se aplică aceleași reguli precum adulților.

Ce se întâmplă când te întorci dintr-o țară galbenă în România

Adulții nevaccinați și cei care nu s-au vindecat de COVID-19 în ultimele 180 de zile, dar care se întorc în România dintr-o zonă galbenă, au la dispoziție mai multe variante. Fie aceștia prezintă un test PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore în urmă, fie obțin un Certificat Verde European pe baza acestui test. În caz contrar, carantina de 14 zile este obligatorie.

Pentru a evita carantina sau pentru a o scurta, persoanele venite din zona galbenă pot efectua un test PCR în țară.

Copiii sub 6 ani care vin din zona galbenă sunt exceptați de la carantină. Persoanele cu vârsta de peste 6 ani trebuie să prezinte un test PCR negativ efectuat cu 72 de ore înainte de îmbarcare/intrarea în țară. În caz contrar, se aplică măsura carantinei.

Ce se întâmplă când te întorci dintr-o țară verde în România

Indiferent dacă ești vaccinat(ă) sau nu, dacă te întorci dintr-o țară verde, nu se aplică nicio măsură de carantinare. Testele PCR nu sunt nici ele obligatorii.

Sfaturile Vola.ro pentru o călătorie liniștită, fără evenimente neprevăzute

În primul rând, trebuie să știi că măsurile de siguranță și statutul țărilor (roșu, galben, verde) se pot schimba destul de repede.

De aceea, noi îți recomandăm ca, înainte de a pleca spre destinație, să verifici această pagină de pe site-ul MAE. Acolo vei găsi o listă actualizată, cu toate țările care impun restricții pentru călătorii veniți din România. Verifică atent condițiile de intrare în țara ta de destinație.

Reține că, dacă ești vaccinat împotriva COVID-19 sau te-ai vindecat de COVID-19 în ultimele 180 de zile, poți călători oriunde, fără să stai în carantină (nici la destinație, nici la sosirea în România), pe baza Certificatului Verde European.

Dacă nu ești vaccinat și nici nu ai trecut prin infectarea cu SARS-COV-2, ține cont de condițiile prezentate mai sus și ia toate măsurile pentru a putea respecta reglementările. Astfel, nu vei avea surprize neplăcute în timpul călătoriei sau la întoarcerea în țară!