La orice bilet de avion cumpărat de pe Vola.ro în această perioadă primiți automat un cod de 15% reducere la testele COVID-19 efectuate în clinicile Medicover. Urmăriți instrucțiunile din pagina de confirmare a rezervării și din mail-ul de confirmare și programați-vă într-una dintre clinicile incluse în program.
Știm că vă întrebați cât de sigur este să călătoriți în această perioadă. Din acest motiv am discutat cu Dr. Anca Păunescu, medic specialist Medicină de Familie în cadrul clinicii Medicover Pipera, despre cum ne putem proteja sănătatea în timpul călătoriei (și nu numai).
Cât de grav este să mă îmbolnăvesc de Covid-19? Ce știm până acum?
Formele de boală produse de virusul SARS-Cov-2 sunt variabile de la simptomatologie ușoară similară unei rinofaringite pana la pneumonie și insuficiență respiratorie.
Riscul de a face forme grave de boală, care să necesite internare, oxigenoterapie, suport ventilator este mai mare la persoanele de peste 50 ani, riscul crescând cu vârsta și fiind cel mai mare la peste 85 ani. De asemenea, existența unor alte condiții medicale cronice reprezintă un risc de a dezvolta forme severe de boală, indiferent de vârstă. Dintre aceste boli cronice se menționează: cancer, boală renală cronică, bronhopenumopatie cronica obstructivă, imunosupresie după transplant de organe, obezitate, diabet zaharat, talasemie, siclemie, afecțiuni cardio-vasculare, mai ales insuficiență cardiacă, boala coronariană, cardiomiopatii.
Cum știu dacă sunt bolnav? Sau asimptomatic? Ce pot să fac?
Dacă prezentați vreumul dintre următoarele simptome, este necesar să vă prezentați la medic: febră, tuse, astenie, cefalee, mialgii, dureri în gât, coriză, dispnee, greață, vărsături, diaree, status mental alterat. Diagnosticul de certitudine se stabilește în urma efectuării testului RT-PCR ARN viral SARS-Cov2 care evidențiază prezența virusului la nivelul mucoasei căilor respiratorii superioare.
Există și persoane la care nu se manifestă nici un fel de simptome, deși virusul este prezent la nivelul nasului și gâtului și îl pot transmite.
Care sunt situațiile în care nu pot călători?
Este interzisă călătoria pentru persoanele bolnave. De asemenea, se recomandă evitarea călătoriei dacă în ultimele 14 zile ați fost în contact cu o persoană diagnosticată cu Covid-19.
Ce fel de investigații sunt necesare înainte să plec într-o călătorie cu avionul?
Unele destinații solicită în mod explicit prezentarea unui test negativ COVID-19 efectuat în ultimele 48 sau 72 de ore, emis în limba engleză. Puteți verifica aici condițiile de călătorie impuse de țara în care urmează să călătoriți.
De asemenea, la orice bilet de avion cumpărat de pe Vola.ro aveți o reducere de 15% la testele COVID-19 efectuate în clinicile Medicover.
Care sunt măsurile cele mai eficiente de protecție în spații publice? (aeroport/avion)
Măsurile de protecție în spațiile publice sunt: purtarea măștii de protecție, acoperind gura și nasul, păstrarea distanței de 1-2 metri față de alte persoane, în măsura în care este posibil, evitați să atingeți suprafețele, igiena mâinlor prin spălare frecventă cu apă și săpun sau utilizarea de geluri și soluții dezinfectante. Evitați să duceți la gură, nas și ochi mâinile neigienizate.
De asemenea, ar mai fi câteva recomandări de la specialiștii Vola.ro:
- încercați să ajungeți la aeroport cu circa 2 ore înaintea zborului, pentru a evita eventuale aglomerații
- evitați zonele aglomerate din aeroport (magazinele duty-free, restaurante etc.)
- evitați fumatul (zonele de fumat sunt amplasate în spații închise)
- folosiți dezinfectantul de mâini de oricâte ori este nevoie
- achiziționați serviciul priority pentru a evita cozile de la poarta de îmbarcare
- efectuați check-in-ul online pentru a evita cozile de la ghișeele din aeroport
- în cazul în care nu sunt ocupate toate locurile din avion, cereți echipajului să fiți mutați pe alte locuri, pentru a menține o distanță cât mai mare față de alți pasageri
- evitați (pe cât posibil) să consumați mâncare în avion
Care sunt șansele să iau virusul în avion dacă port mască?
Purtarea corectă a măștii în avion este o foarte bună măsură de a reduce semnificativ riscul de transmitere a virusului în avion. În general, s-a demonstrat că riscul de transmitere a noului coronavirus în călătoriilor cu avionul este redus. Aceasta se datorează pe de o parte măsurilor de igienizare și sistemelor performante de ventilație care reînnoiesc aerul aproape permanent și folosesc filtre HEPA, de înaltă performanță, iar pe de altă parte faptului că atât personalul de la bordul avionului cât și călătorii folosesc obligatoriu măști de protecție.
La ce simptome trebuie sa fiu atent?
Oricare dintre următoarele simptome apărute la 5-14 zile după un context posibil infectant trebuie să ne atragă atenția și să consultăm medicul: febră, tuse, astenie, cefalee, mialgii, dureri în gât, coriză, dispnee, greață, vărsături, diaree, status mental alterat.
Cât de sigur este sa mănânc/beau în avion?
Recomandăm, pe cât posibil, evitarea consumului de mâncare/băuturi la bordul avionului. Dacă este absolut necesar, este obligatorie igienizarea mâinilor înainte de masă inclusiv în avion. Se recomandă alimente preamblate și băuturi din sticle sau cutii individuale, astfel încât să se evite cât mai mult contactul multor mâini cu paharele, sticlele sau ambalajul alimentelor. De asemenea, timpul dedicat mesei trebuie redus la mai puțin de 10-15 minute, pentru a limita durata petrecută fără mască.
Ce trebuie sa fac după ce ies din avion/aeroport?
Este util să se igienizeze mâinile și apoi să se schimbe masca de protecție cu una nouă. Masca utilizată să fie aruncată într-un recipient închis și să fie din nou spălate sau dezinfectate mâinile.
Care sunt riscurile dacă mă îmbolnăvesc în străinătate? Pe cine trebuie să contactez?
Este important să aveți o asigurare medicală pentru orice deplasare în străinătate, care să acopere și infecția cu SARS Cov-2 și care să includă puncte de contact și circuitul în caz de îmbolnăvire.
Puteți consulta detalii despre asigurarea Vola Medical aici.
La ce riscuri sunt expuși copiii?
Copiii sunt expuși la aceleași riscuri de îmbolnăvire ca și adulții, doar că formele de boală sunt mai ușoare în general în cazul lor.
Există teste rapide prin care pot verifica dacă am luat sau nu virusul?
Cel mai sigur este Testul RT PCR ARN viral SARS Cov-2 care indică prezența sau absența virusului, dar aceste poate fi relevant după 7-10 zile de la expunere, perioadă necesară multiplicării și instalării virusului la nivelul căilor respiratorii.
Cum îi pot proteja pe cei apropiați când revin din călătorie?
Dacă veniți dintr-o țară cu număr ridicat de cazuri, încadrată în zona galbenă, este obligatorie auto-izolarea sau carantina timp de 14 zile. Urmăriți și recomandările autorităților privind izolarea după întoarcerea dintr-o țară încadrată în zona galbenă. Verificați lista aici.
În cazul țărilor din zona verde, este necesar să folosiți masca, să respectați măsurile de igienă și distanțare și să monitorizați eventuale simptome de boală timp de 14 zile de la revenirea din călătorie.
Care sunt șansele să iau virusul dintr-un loc aglomerat/transport în comun?
Riscul depinde de durata călătoriei și de posibilitatea de păstrare a distanței față de ceilalți pasageri. Riscul este mult diminuat de folosirea corectă a măștii, atingerea minimă a suprafețelor, igienizarea mâinilor cât mai curând după ieșirea din zona aglomerată. De asemenea, o bună ventilație a spațiului contribuie la diminuarea transmiterii virusului.
Trebuie să fac un test la revenirea in tara?
Nu este obligatoriu testul la revenirea în țară, dar dacă ați călătorit în țări încadrate în zona roșie, este obligatorie carantina timp de 14 zile.
Vezi aici harta condițiilor de călătorie.
Ce implică izolarea la domiciliu? Ce se întâmplă la finalul perioadei de izolare?
Izolarea la domiciliu înseamnă respectarea următoarelor măsuri: persoana respectivă nu părăsește domiciliul și nu primește vizitatori. Dacă locuiește împreună cu alți membri ai familiei, va sta în cameră separată și va utiliza o baie separată. În cazul în care baia nu este utilizată exclusiv de către persoana infectată, suprafețele băii vor fi curățate și dezinfectațe riguros cu substanțe pe bază de clor imediat, după fiecare utilizare. Locuința se va aerisi cât mai des. Nu se vor utiliza în comun obiectele de uz casnic (veselă, pahare, tacâmuri, prosoape, lenjerie de pat). După utilizare de către persoana infectată, acestea se spală riguros cu detergenți casnici obișnuiți. Resturile alimentare se vor depozita în saci de gunoi ce vor fi aruncati imediat în același mod ca și gunoiul menajer. Se va realiza dezinfecția riguroasă zilnică a tuturor suprafețelor cu potențial de atingere.
Starea de sănătate va fi monitorizată zilnic telefonic de către medicul de familie sau de către cadrele medicale de la DSP. În cazul în care este necesar un consult medical de urgență se va apela 112. Finalul perioadei de izolare se stabilește de către medicul de familie.
Dacă am avut în trecut, sunt imun?
Organismul produce anticorpi la pătrunderea virusului în organism și aceștia asigură imunitate pentru reîmbolnăvire, dar încă nu este cunoscută durata menținerii nivelului protector al acestor anticorpi. De aceea, și cei care au făcut boala trebuie să mențină aceleași măsuri de protecție în continuare.
Se poate lua virusul de pe troller/haine, etc? Cum ar trebui sa procedam pentru a evita asta?
Se poate lua virusul prin intermediul mâinilor neigienizate, duse la nas, gură sau ochi după ce au atins suprafețe conatminate, inclusiv troller, mânere, clanțe etc. Deși nu aceasta este calea principală de transmitere, măsura preventivă este igiena riguroasă și frecventă a mâinilor.