Skip to content

• Tot mai mulți români își doresc să călătorească spre destinații cu restricții minime pentru vaccinați;
• Italia, Marea Britanie, Spania, Germania și Franța sunt principalele țări alese de turiștii români în contextul actual;
• 155 euro: prețul mediu al unui bilet de avion pe rutele europene cele mai iubite de români;
• Doar 10% dintre biletele de avion vândute în ultima perioadă sunt pentru rute interne;
• 114 euro: Prețul mediu al unui bilet de avion pe o rută internă;
• Mare parte dintre vacanțe încă stă sub semnul rezervărilor de ultim moment;
• Certificatul verde îi scapă pe români de stresul carantinei la întoarcerea în țară, dar mai ales nenumărate restricții pe perioada vacanței.

Valul patru pandemic nu a descurajat călătoriile. Românii călătoresc tot mai des cu ajutorul certificatului verde.

Având în vedere restricțiile tot mai severe și cifrele îngrijorătoare ale pandemiei din țara noastră, turiștii români care s-au vaccinat deja ori au trecut prin boală evadează spre țări din vestul Europei, care au depășit deja valul patru. Conform specialiștilor Vola.ro, cea mai de încredere și cea mai recomandată agenție de turism online din România, Italia, Marea Britanie, Spania, Germania sau Franța sunt printre cele mai căutate destinații de vacanță în rândul românilor în această toamnă. În aceste țări restricțiile pentru cei care dețin certificatul verde sunt minime, atracțiile turistice sunt deschise, iar viața de zi cu zi seamănă tot mai mult cu cea pe care o știam cu toții, de dinainte de pandemie.

Se conturează astfel un nou trend în turism: deși ne apropiem cu pași repezi de finalul toamnei, iar vremea nu mai este neapărat prietenoasă, deținătorii certificatului verde își doresc să călătorească și rezervă tot mai des vacanțe last-minute de tip city-break spre marile capitale europene. Obiceiurile de călătorie de dinainte de pandemie ne-ar fi indicat că nu ne mai aflăm în sezonul acestui gen de călătorii de scurtă durată, însă procentul încă mic de români vaccinați și numărul în creștere de îmbolnăviri duce la o schimbare de paradigmă tot mai pronunțată în ceea ce privește cererea de produse turistice din România.

155 euro: Prețul mediu al unui bilet de avion pe rutele europene cele mai iubite de români. București-Bruxelles cea mai ieftină rută, urmată de Londra și Milano.

Conform datelor colectate de specialiștii Vola.ro, tarifele la biletele de avion sunt mai prietenoase decât în trecut, companiile aeriene au promotii frecvente. Astfel, pentru un bilet pe una dintre cele mai solicitate rute, București-Milano, românii scot din buzunar circa 35 de euro. Pentru un zbor până la Londra, românii plătesc, în medie, 103 euro, iar pentru Dublin 64 euro. La polul opus în topul celor mai vândute rute în luna octombrie se află Dubai, destinație pentru care se plătește, în medie, 313 euro pe biletul de avion cu plecare din București, iar dintre destinațiile europene Barcelona sau Lisabona sunt cele cu tarifele de zboruri cele mai piperate.

Tarife mai mici la biletele de avion pentru Italia, Marea Britanie sau Belgia decât la cele pe rute interne din România

Dată fiind cererea crescută pentru destinații cu o comunitate mare de români și multiple atracții turistice, cum ar fi Italia, Marea Britanie sau Belgia, dar și nesiguranța asociată sejururilor în România pe fondul multiplelor schimbări și restricțiilor tot mai severe ce conduc la anularea unor evenimente sau desfășurarea lor fără spectatori (de exemplu Turneul de tenis de la Cluj Napoca sau Turneul de DOTA 2 de pe Arena Naţională din Bucureşti) și, implicit, scăderea interesului pentru destinații interne, adesea biletele de avión pe rute externe pot fi achiziționate cu prețuri mai mici decât acelea plătite pentru un zbor intern în România. Astfel, conform datelor furnizate de Vola.ro, pentru călătorii interne în România, tariful mediu al biletelor de avion este de 114 euro per segment de zbor. Adesea, turiștii plătesc mai puțin pentru a se întoarce din Londra, Madrid, Paris sau Bruxelles la București decât pentru a zbura de la Cluj la București, rută internă cu preț mediu de 130 de euro în luna octombrie.

Vizitele la rude, prieteni, cunostințe, precum și eliberarea de stres și revenirea chiar și temporară la o oarecare normalitate, principalele motive de călătorie în 2021

Pe lângă reîntâlnirea cu familiile sau prietenii plecați peste hotare, cel mai important factor care îi convinge pe români să planifice o vacanță în această perioadă este nevoia de relaxare, eliberarea de stres și, tot mai adesea, dorința de a se bucura cât mai repede de normalitatea care momentan pare destul de departe în România. Anterior, volatilitatea listei semafor și riscul de a intra în carantină la întoarcerea din vacanță îi reținea pe români din a călători. Acum, însă, grație certificatului verde, lucrurile sunt cu mult simplificate, iar turiștii vaccinați sau trecuți prin boală în ultimele șase luni pot reveni în România din orice țară fără a fi necesară testarea COVID sau carantina.

În contextul epidemiologic actual din țara noastră, românii sunt tot mai deschiși spre călătorii și aleg cu precădere țări care au depășit deja cu repercusiuni minime valul patru al pandemiei și care în prezent au foarte puține restricții pentru persoanele care dețin certificatul verde. Totodată, se observă o ușoară creștere a ‚‚booking window’’, adică numărul de zile dintre rezervare și plecarea propriu-zisă, de la 16 zile la 19 zile, ceea ce indică un optimism mai pronunțat decât în urmă cu ceva luni, dar nu putem vorbi încă de vacanțe planificate din timp. Înainte de pandemie, vacanțele chiar și de tip city break se rezervau, de obicei, cu minim 28 de zile în avans. ” a declarat Claudia Tocilă, Director de Marketing la Vola.ro.


Despre Vola.ro

În 2019 Vola a fost desemnată printr-un studiu Mercury Research drept cea mai de încredere și cea mai recomandată agenție de turism online din România. Compania a avut, încă de la înființare, o dinamică explozivă, atât că cifră de afaceri, cât și ca număr de angajați și clienți. Vola.ro deservește persoane fizice sau companii, oferind servicii complete de turism: suport pentru rezervarea biletelor de avion de linie și low-cost, opțiunea de bilete rambursabile, rezervări hoteluri, city-break-uri, vacanțe, asigurări medicale de călătorie și servicii de rent-a-car.

De asemenea, Vola.ro este prima companie din România care a fost clasată pe primul loc, pentru trei ani consecutivi, în topul Deloitte Technology Fast 50, în Europa Centrală. În 2015, Vola.ro a primit o investiție de 5 milioane de euro din partea 3TS Capital Partners, același fond care a mai investit în România în Elefant.ro, InternetCorp, Zoot și Vector Watch.

În 2019, Vola.ro a avut o cifra de afaceri de aproximativ 10.6 milioane de EUR la un volum de tranzacții de 71 mln EUR.

În luna August, 2020, Vola.ro a lansat Vola Boats, un serviciu de închiriat ambarcațiuni dezvoltat în parteneriat cu Boataround.

Pentru mai multe informații, va rugăm să ne contactați la [email protected].