Romania: Conditii de calatorie

De la 15 iunie, ora 0:00, Romania ridica obligatia auto-izolarii in cazul a 17 tari, considerate Tari din Zona Verde:

Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croatia, Elvetia, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia si Ungaria. 

In aceste tari, coeficientul de imbolnăviri noi zilnice la 1 milion de locuitori pe o medie de 14 zile este sub 5. Acest coeficient asigura mentinerea in Zona Verde.

Lista cu tarile de unde obligatia izolarii va fi ridicata va fi actualizata saptamanal (luni, 16:00) de INSP si lista poate fi schimbata, unele tari pot trece din zona Galbena in zona Verde sau invers, daca numarul de cazuri depaseste 5/milion in medie in ultimele 14 zile. Lista este aici.

Majoritatea companiilor aeriene care opereaza in aceste zone, au anuntat reluarea partiala a orarului de zbor.

Zona Galbena:

Pentru tarile din Zona Galbena, se mentine atat suspendarea zborurilor, cat si obligativitatea de auto-izolare timp de 14 zile. Tranzitul prin tarile din Zona Galbena nu se supune regulilor de auto-izolare.

Conform Hotărârii de Guvern nr. 30 din 16.06.2020, se prelungește suspendarea zborurilor din România spre și dinspre unele țări din zona galbenă de transmitere a COVID-19.

Zborurile vor rămâne suspendate pe toată durata stării de alertă – până pe 17 iulie 2020, către următoarele țări:

 • Belgia
 • Franța
 • Italia
 • Marea Britanie
 • Olanda
 • Spania
 • Turcia
 • Iran
 • Statele Unite ale Americii

Decizia de suspendare poate fi revizuită înaintea datei de 17 iulie, în baza hotărârilor Institutului Național de Sănătate Publică și aprobate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Conditii de auto-izolare pe teritoriul Romaniei:

 • Daca persoana care s-a intors dintr-o calatorie internationala locuieste impreuna cu alte persoane, izolarea se aplica tuturor persoanelor din acea locuinta. Acest lucru nu se aplica daca persoana in cauza se autoizoleaza la o alta adresa.
 • Persoanele care nu au o locuita unde sa se poata autoizola sau nu doresc sa isi expuna familia, pot opta pentru carantina institutionalizata, in spatii special destinate puse la dispozitie de autoritati.

Este interzisa intrarea pe teritoriul Romaniei cetatenilor romani si apatrizilor, prin punctele de trecere a frontierei de stat. Acestia pot tranzita teritoriul Romaniei pe culoare de tranzit organizate prin intelegeri cu statele vecine. Masura nu se aplica pentru:

– membri de familie ai cetatenilor romani
– membri de familie ai cetatenilor altor state membre ale Uniunii Europene sau ale Spatiului Economic European ori ai Confederatiei Elvetiene, cu rezidenta in Romania;
– persoane care au o viza de lunga sedere, un permis de sedere sau un document echivalent permisului de sedere eliberat de autoritatile romane potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.
194/2002 privind regimul strainilor in Romania, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ori un document echivalent acestora emis de autoritatile altor state, potrivit dreptului
Uniunii Europene
– persoane care se deplaseaza in interes profesional, dovedit prin viza, permis de sedere sau un alt document echivalent
– personal diplomatic sau consular, personal al organizatiilor internationale, personal militar sau personal care poate asigura ajutor umanitar
– pasageri in tranzit, inclusiv cei repatriati ca urmare a acordarii protectiei consulare
– pasageri care calatoresc din motive imperative (medicale sau familiale)
– persoane care au nevoie de protectie internationala sau din alte motive umanitare.

Soferii autovehiculelor care transporta marfa cu capacitatea maxima autorizata mai mare de 2,4 t au obligatia sa foloseasca mijloace individuale de protectie, precum dezinfectant, manusi, masca pentru fata. De asemenea, ei trebuie sa prezinte documente care atesta traseul de deplasare pana la destinatie.

Daca sosesc din sau au tranzitat “zone rosii” sau “zone galbene”, soferii nu se supun masurilor de carantina sau izolare, daca la prezentarea in punctul de trecere a frontierei nu manifesta simptome asociate Coronavirus.