Skip to content
Actualizat in: 21/04/2022

Distribuie pe:

Începând cu 1 octombrie 2021, cetățenii din Uniunea Europeană sau Elveția care călătoresc spre Marea Britanie trebuie să prezinte pașaportul ca act de intrare în țara. Intrarea în Regatul Unit cu buletinul sau cartea de identitate nu mai este permisă. Dacă ești cetățean român și călătorești din România spre Marea Britanie, vei fi nevoit sa prezinți pașaportul. În lipsa unui pașaport valabil pe toată durata șederii, este posibil să ți se refuze îmbarcarea sau intrarea în țară, după caz.

Excepții:

Cetățenii europeni (inclusiv cetățeni români) care intră sub incidența Programului de Înregistrare a Cetățenilor UE (EU Settlement Scheme) vor putea să călătorească în Regatul Unit folosind cartea națională de identitate valabilă, până la data de 31 decembrie 2025 (cu condiția ca aceasta să fie înregistrată ca document de călătorie în contul personal UK Visas and Immigration – UKVI – creat pentru înscrierea în EUSS).

De asemenea, românii nerezidenți care doresc să rămână pe teritoriul Regatului Unit pentru mai mult de 6 luni (pentru muncă, studii etc.) au nevoie de la 1 ianuarie 2021 de o viză de intrare eliberată de autoritățile britanice conform sistemului de imigrație bazat pe puncte (point-based immigration system – PBS).

Alte condiții de călătorie la 1 octombrie 2021

La sosirea în Marea Britanie, călătorul trebuie să prezinte: 

  1. un test (PCR, rapid antigen sau LAMP) pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, cu rezultat negativ, efectuat cu 72 ore înainte de a călători, eliberat în limba engleză;
  2. formularul de localizare a pasagerilor: passenger locator form 
  3. codul de rezervare pentru efectuarea unui test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ziua a 2-a de la sosire (rezervarea pentru test se poate face aici). Nu este necesară efectuarea măsurii de izolare la domiciliu.