Călătorește în siguranță cu Medlife și Vola.ro (2)

Știm că vă întrebați cât de sigur este să călătoriți în această perioadă. Din acest motiv am discutat cu Dr. Claudiu Teodorescu, medic specialist igienă din cadrul Sistemului Medical Medlife despre cum ne putem proteja sănătatea în timpul călătoriei (și nu numai).

 1. Cât de grav este să mă îmbolnăvesc de COVID-19? Ce știm până acum?

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, simptomatologia sugestivă este reprezentată de febră, tuse seacă și dificultate în respirație.

Conform cercetărilor, persoanele cu risc de dezvoltare a unor forme mai severe ale bolii sunt vârstnicii și persoanele cu afecțiuni cronice, ca astmul bronșic, diabetul zaharat, boli genetice, alte afecțiuni care afectează capacitatea sistemului imunitar, etc.

Concluziile studiilor de cercetare efectuate de Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor au relevat faptul că complicația majoră a infecției cu virusul COVID-19 este sindromul de detresă respiratorie, ce se manifestă prin dispnee și insuficiență respiratorie acută care necesită ventilație mecanică.

 1. Cum știu dacă sunt bolnav? Sau asimptomatic? Ce pot sa fac?

Principalele simptome sunt:

 • Febră sau frisoane
 • Tuse
 • dificultăți de respirație
 • Oboseală
 • Dureri musculare sau corporale
 • Durere de cap
 • Pierdere de gust sau miros
 • Durere de gât
 • Congestie nazală
 • Greață sau vărsături
 • Diaree

Conform definiției de caz COVID-19, simptomele definitorii rămân febra, tusea și dificultatea la respirație.

Dacă aveți această simptomatologie descrisă mai sus, în primul rând este nevoie să vă păstrați calmul. Contactați-vă medicul de familie pentru o îndrumare corespunzătoare. Acesta vă cunoaște istoricul medical și vă poate oferi cea mai bună soluție. În cazul în care nu sunteți înscris la un medic de familie, vă puteți adresa serviciilor puse la dispoziție de autorități (TelVerde, etc).

Cel mai important este să rămâneți în izolare , să nu primiți vizitatori și să vă alimentați și hidratați corespunzător.

Cazurile asimptomatice sunt reprezentate de pacienții care nu prezintă simptomatologie clinică de boală. Diagnosticul se face paraclinic, adică cu ajutorul testului RT-PCR.

Contacții unor persoane deja diagnosticate pozitiv pot fi bolnavi asimptomatici.

 1. Cât de sigur este sa călătoresc acum?

Este important să urmăriți mai multe aspecte:

 • Urmăriți restricțiile de călătorie și regulile de carantină/ izolare pentru destinația dorită. Unele state impun turiștilor măsuri de izolare/ carantinare la sosirea în țară
 • Verificați numărul de cazuri. Urmăriți existența unui declin constant în cel puțin două săptămâni consecutive.
 • Dacă vizitați persoane dragi, efectuați-vă propria evaluare a riscului de îmbolnăvire. Întrebați-vă: cineva din grupul dvs. sau cel pe care îl vizitați prezintă un risc ridicat? A ieșit cineva în grupuri mari?
 • Urmăriți site-urile autorităților la întoarcere – este posibil să fiți obligați să rămâneți în izolare timp de 14 zile la întoarcerea în țară
 1. Ce fel de investigații sunt necesare înainte să plec într-o călătorie cu avionul?

Este important să urmăriți site-urile autorităților din țările în care doriți să le vizitați. Aceștia vă pot solicita la punctul vamal rezultatul testului COVID-19.

Mai multe detalii despre condițiile de călătorie, aici.

 1. Care sunt măsurile cele mai eficiente de protecție în spații publice? (aeroport/avion)

Purtarea măștilor protecție ar trebui recomandată tuturor pasagerilor și persoanelor din aeroport și aeronave, din momentul în care intră în clădirea terminalului din aeroportul de plecare până la ieșirea din clădirea terminalului de la aeroportul de destinație. Măștile de protecție trebuie considerate a fi o măsură de bază, dar nu un înlocuitor pentru măsurile preventive consacrate, cum ar fi distanțarea fizică, igiena riguroasă a mâinilor și evitarea atingerii feței, nasului, ochilor și gurii.

Evitați să vă plimbați prin aeroport iar în magazinele din aeroport, urmați măsurile de distanțare socială și, dacă este posibil, plătiți cu cardul contactless.

De asemenea, anumite companii aeriene recomandă schimbarea măștii de protecție la un interval de 3 ore, pe zborurile lungi.

Mai multe detalii despre măsurile de siguranță luate de companiile aeriene, aici.

 1. Care sunt șansele să iau virusul în avion dacă port mască?

Riscul de infectare la nivelul aeronavelor este probabil mai mic decât în ​​alte spații restrânse, deoarece avioanele moderne au sisteme de filtrare a aerului echipate cu filtre HEPA, care elimină 99,99% din bacterii și viruși de la bord, precum și praful transportat în aer și particule solide.

Pentru a preveni riscul de infectare trebuie să respectăm regulile de prevenție, respectiv putarea măștii și totodată, nu trebuie să uităm de igiena riguroasă a mâinilor care ne poate asigura o protecție și mai ridicată.

 1. Cât de sigur este sa mănânc/beau în avion?

Conform recomandărilor internaționale, în cadrul aeronavelor a fost limitat procesul de servire. Dacă efectuați un zbor lung, ar fi recomandat să vă igienizați mâinile corespunzător înainte și după ce vă dați jos masca, proces urmat de consumarea alimentelor, dar trebuie să fiți atent la persoanele din jurul dumneavoastră – nu este ideal să vă dați jos masca în preajma persoanelor care pot prezenta simptomatologie de infecție respiratorie (persoane care tușesc, strănută, etc).

 1. Ce trebuie sa fac dupa ce ies din avion/aeroport?

Fiți atenți la recomandările echipajului înainte de a coborî. Încercați să vă igienizați mâinile cât mai rapid posibil. Este esențial să stați la 2 metri distanță de ceilalți, acolo unde este posibil. Nu vă plimbați prin aeroport inutil.

 1. Dacă mă imbolnavesc în străinătate care sunt riscurile? Pe cine trebuie sa contactez?

Dacă apar simptome ca febra, tusea, pierderea gustului/ mirosului sau dificultăți în respirație, rămâneți calm, nu părăsiți hotelul în care vă aflați cazat, apelați numărul TelVerde al țării în care vă aflați (verificați în prealabil site-urile dedicate sau întrebați la recepția hotelului – telefonic); asigurați-vă că menționați simptomele și istoricul călătoriei și respectați sfaturile primite.

 1. La ce riscuri sunt expusi copiii?

Puținele studii efectuate descriu manifestările clinice ale COVID-19 fiind în general mai ușoare la copii, comparativ cu adulții.

Au fost raportate relativ puține cazuri de sugari confirmați diagnosticați cu COVID-19; cei infectați au suferit forme ușoare ale bolii.

Aceleași măsuri preventive sunt recomandate și pentru copii; putem adăuga dezinfectarea jucăriilor cu soluții pe bază de alcool, dar trebuie să fim atenți la manevrarea acestora de către copii.

 1. Există teste rapide prin care pot verifica daca am luat sau nu virusul?

Testele rapide sunt recomandate doar pentru situații de urgență. Testul RT-PCR rămâne gold-standardul diagnosticului COVID-19. Testele rapide detectează doar anticorpii care apar în sânge datorită răspunsului imun împotriva virusului.

 1. Cum îi pot proteja pe cei apropiați cand revin din calatorie?

Dacă considerați că ați intrat în contact cu persoane posibil infectate cu SARS-CoV-2, puteți urma regulile de mai jos:

 • Evitați contactul apropiat cu celelalte persoane din locuință și, dacă este posibil, izolați-vă într-o cameră separată.
 • Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun, timp de cel puțin 20 de secunde, ori de câte ori este necesar (după utilizarea toaletei, înaintea pregătirii mesei, etc).
 • Curățați și dezinfectați zilnic toate suprafețele pe care le atingeți frecvent (ex: mese, clanțe, obiecte de mobilier, bateria/robinetele de la chiuveta, alte obiecte care pot fi atinse și de alte persoane).
 • Nu primiți vizitatori în perioada de autoizolare la domiciliu.
 • Acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel de unică folosință atunci când strănutați sau tușiți. Batista se aruncă imediat la coșul de gunoi, în sac de plastic, după care este necesară igiena riguroasă a mâinilor.
 • Aerisiți cât mai bine toate încăperile casei. Spațiile comune ale casei (bucătărie, baie) trebuie să fie bine aerisite!
 • Depozitați și spălați hainele separat;
 • Monitorizați-vă simptomele. Dacă apar tuse sau febră discutați cu medicul de familie și urmați sfatul acestuia sau apelați 112.
 1. Care sunt sansele să mă infectez în spații aglomerate sau în transportul în comun?

Principiile de protecție în spații aglomerate/ transport în comun:

 • Înainte de a pleca, spălați-vă mâinile cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde sau folosiți dezinfectant de mâini cu cel puțin 70% alcool.
 • După ce ajungeți la destinație, spălați-vă din nou pe mâini cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde/ dezinfectați-vă cu alcool 70%.
 • Evitați să vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile neigienizate.
 • Respectați distanța socială;
 • Purtați mască de protecție;
 • Schimbati masca?
 • Evitați să atingeți suprafețe.
 1. Trebuie sa fac un test la revenirea în țară?

Doar dacă aveți simptomatologie. Dacă știți că ați fost în locuri aglomerate, ați luat contactul cu persoane care au fost depistate pozitiv sau aveți alte suspiciuni că ați putea fi infectat, se recomandă testarea înainte de a intra în contact cu alte persoane.

În funcție de țara din care veniți, este posibil să rămâneți în izolare la domiciliu timp de 14 zile. Vedeți aici lista statelor pentru care România nu mai impune izolarea la intrarea în țară.

 1. Ce implică izolarea la domiciliu? Ce se întâmplă la finalul perioadei de izolare?

Autoizolarea la domiciliu este recomandată persoanelor care nu prezintă simptome de COVID-19, dar:

 • Au călătorit în țări din zone cu transmitere comunitară extinsă (vedeți lista aici), în ultimele 14 zile;
 • Au venit în contact direct cu persoane confirmate cu COVID-19/ locuiesc cu persoane diagnosticate cu COVID-19.

Perioada de timp indicată în cazul autoizolării este de 14 zile din momentul întoarcerii din vacanță/ confirmării persoanei pozitive. În tot acest timp, este indicată comunicarea simptomatologiei (în cazul în care va exista) medicului de familie pentru îndrumare.

Dacă până la finalul celor 14 zile persoana nu prezintă simptomatologie, își poate relua activitățile în mod normal.

 1. Se poate lua virusul de pe troller/haine, etc? Cum ar trebui sa procedam pentru a evita asta?

A fost dovedit științific faptul că virusul poate fi descoperit pe suprafețe, dar timpul de supraviețiuire al acestuia este încă incert, astfel este importantă o igiena riguroasă a mâinilor după atingerea bagajelor, în momentul preluării, depozitării, etc.