Skip to content

Am lansat această serie pentru tine, iubitorule de călătorii, prin care ne dorim să îți împărtășim experiențe reale ale unor călători care și-au documentat vacanța pe scurt. Vei descoperi aventura acestora așa cum au trăit-o ei la destinație.

Dianne Vîlcoci a mers de curând în Malta și ne oferă câteva informații utile, sfaturi și recomandări care te vor inspira și te vor ajuta să ai o vacanță reușită.

"Hai în Malta!

Am luat biletele cu maximum 2-3 săptămâni înainte, cazarea și am fost pregătiți de plecare.

Prima zi mi-a testat răbdarea. De la întârzierea zborului din cauza unor pene rătăcite, până la aglomerația infernală în drumul spre cazare, nu am apucat să ne plimbăm prea mult. Nu-i problemă, am recuperat după.

De Marți după-amiază și până acum, telefonul mi-a arătat undeva la peste 46 de kilometri.
Am vizitat tot ce se putea după ce am răscolit toate forumurile și blogurile: Marsaskala, Valletta, Grota și Laguna albastră, Mdina, Rabat, Marsaxlokk, St. Peter’s Pool, Pretty Bay, Gozo, Popeye Village, Dingli Cliffs.

Am folosit preponderent transportul în comun, autobusul care e destul de bine conectat cu insula. Ce mi-a plăcut e că se intră doar prin față și se iese doar prin spate. Oamenii trebuie să scaneze de fiecare dată cardul, altfel șoferul te dă jos. Butonul de stop chiar are o funcționalitate și fără să apeși pe el, șoferul nu va știi că trebuie să oprească la prima. Gonesc, merg repede și dau cu autobusele de pământ fără nicio jenă. Când ești în stație trebuie să îi face semn să oprească. Daca e prea plin și nu coboară nimeni, ori nu mai oprește, dacă cineva vrea să coboare, dacă e prea plin, nu te primește. Sau primește maxim un număr de oameni. Chiar îi numără. Stațiile sunt în general scurte. Râdeam că par stații pentru puturoși.

Am mers foarte puțin cu Bolt-ul, prețurile sunt acceptabile. Într-una din curse ne-a luat Mihai. Ne-a zis că a verificat numărul înainte să vadă dacă suntem români. “E frumos dar e plictisitor pe o insulă atâta timp. Din 3 luni în 3 luni simt nevoia să mai plec de aici.”

Într-o altă zi, în timp ce așteptam bus-ul în Gozo, (insula din nord) ne-a abordat un cuplu în vârstă. Destul de carismatici, vorbăreți și energici, când au aflat că vrem sa mergem la Ramla Beach s-au oferit să ne ducă. Ne urasem de bine și așteptam în stație când ne-au facut semn să venim către ei. “Vă ducem noi.” În 2000 s-au mutat din Anglia în Malta (cel mai probabil și datorită vieții asemănătoare, fiind fostă colonie). Un copil îl aveau prin Australia, unul în Anglia. Păreau fericiți. Ne-au povestit că prin ‘94 au venit într-o vacanță în Malta și s-au hotărât că acolo vor locui. Șase ani mai târziu și-au urmat visul.

Localnicii vorbesc engleza fără nicio jenă. Mașinile circulă în sens opus față de al nostru, volanul este pe dreapta, prizele sunt d-ălea de nu îmi plac dar am decoperit o șmecherie cu un buton pe care dacă îl apeși, poți folosi încărcătorul european.

Mâncarea este destul de ieftină. Am mâncat fructe de mare, somon, covrigi cu miere care mi se pare că au gust de turtă dulce, am băut Kinnie (ceva tipic maltez din câte am înțeles) și vinuri bune (am înțeles de la cuplul în vârstă că în timpul s-au dezvoltat pe partea asta). Am mâncat iepure și îmi venea să plâng. M-am simțit foarte vinovată însă trebuia să încerc, fiind mâncare cu specific maltez. A fost prima și ultima dată.

 

Localnicii sunt zen, te bagă în seamă să îți vorbească de vreme. Pisicile sunt grase și iubite. Au culcușuri și recipiente cu apă și mâncare. Am văzut enorm de multe Toyota, mai vechi, mai noi, mai prăfuite, mai curate. Am găsit și un mall. Hainele mi s-au părut cam scumpe.

Malta e o insula superbă cu “300 zile de soare pe an”. Nu-i rău, chiar pare că vremea frumoasă contribuie la starea de spirit a oamenilor.

Bilete de avion către Malta: aproximativ 270 lei/ persoana = 55 euro;
Cazare în Malta 4 nopți: aproximativ 300 lei/ persoana = 61 euro;
Card autobus, valabil nelimitat pentru toate liniile, 7 zile = 21 euro."

Dianne ne-a lăsat și un video fain tare pe care trebuie să îl vezi neapărat.

Dacă vrei să afli și mai multe detalii despre această destinație sau vrei să îi mulțumești Diannei pentru acest articol, o găsești la următoarele conturi:

Instagram: diannevilcoci

Facebook: Dianne Vîlcoci

Youtube: Dianne Vîlcoci