Skip to content

Dealuri și munți în nenumărate nuanțe de verde, piscine naturale superbe, cascade înalte, soare și atmofera relaxată, tipic portugheză. Ce îți poți dori mai mult de la o vacanță de Paște sau, pur și simplu, de primăvară?

Madeira este situată în inima Oceanului Atlantic, la nord de Insulele Canare și la sud de Insulele Azore. Aparține de Portugalia și este caracterizată de un climat blând, perfect pentru plimbări lungi în natură și prin orășelele sale superbe.

Așadar, dacă ești în căutare de destinații noi, o vacanță în Madeira trebuie neaparărat să intre pe lista ta cu prorități. Iată tot ce trebuie să știi!

În ce perioadă să mergi într-o vacanță în Madeira?

Datorită climei sale echilibrate, vremea pe insulă este plăcută pe tot parcursul anului. Cele mai calde luni sunt august și septembrie, însă dacă vrei să eviți aglomerația de sezon, alege lunile aprilie-mai sau chiar octombrie. Evită lunile noiembrie-februarie dacă îți dorești să ai parte de zile fără ploaie.

Cum ajungi în Madeira?

Momentan, nu există zboruri directe către Madeira, însă poți alege o combinație avantajoasă de pe Vola.ro, formată din două zboruri low cost, operate de Ryan Air și/sau Wizz Air. Vei avea o escală în Milano, Londra, Manchester sau alt oraș european.

Totodată, dacă vrei să legi o vacanță în Madeira de o călătorie mai lungă în Portugalia, poți cumpăra bilete de avion către Madeira cu plecare din Lisabona, operate de Ryan Air sau Easyjet – călătoria va dura aproximativ două ore și jumătate, iar prețul va fi minim.

Indiferent de zbor, vei ateriza pe singurul aeroport al insulei (FNC), situat în apropierea capitalei Funchal.

madeira view

Cât timp să rezervi pentru o vacanță în Madeira?

Madeira este o insulă relativ mică, pe care o poți înconjura în doar patru ore de condus, fără opriri. Activitățile pe care le poți face pe insulă sunt multe, de la drumeții cu priveliști uimitoare la piscine naturale și de la peșteri de explorat până la parcuri și grădini inedite.

Așadar, dacă ești iubitor de natură și vrei să explorezi tot ce se poate, rezervă-ți o săptămână întreagă pe insulă. Dacă nu ești chiar cel mai mare fan al drumețiilor, între 3 și 5 zile îți pot fi suficiente.

Ai nevoie de mașină închiriată în Madeira?

Pentru a explora cele mai frumoase locuri de pe insulă, vei avea nevoie de o mașină închiriată, însă dacă acest lucru nu este posibil pentru tine, te poți baza pe tururile organizate de ghizii locali și pe transportul în comun (autobuze). Nu vei avea la fel de multă flexibilitate, însă vei reuși să ajungi în câteva puncte cheie.

Vacanță în Maidera: 10 activități de neratat

1. Pico do Arieiro și Pico Ruivo

Al treilea cel mai înalt vârf de pe insulă oferă priveliști minunate, cu minimum de efort din partea ta. Pico de Arieiro este ușor accesibil, iar apusurile și răsăriturile văzute de aici sunt cu adevărat memorabile.

Pico Ruivo este cel mai înalt punct al insulei și poate fi atins, dar cu ceva mai mult efort. De la Pico de Arieiro poți face o drumeție doar dacă ești experimentat și ai o rezistență fizică bună, iar de la Achada do Teixeira poți porni pe un traseu puțin mai ușor. Ce îți putem garanta este că view-ul este fantastic!

2. Simte adrenalina la Cabo Girao

Cabo Girao este a doua cea mai înaltă stâncă deasupra apei din lume și cea mai înaltă din Europa. Aici, poți păși pe o pasarelă transparentă din sticlă, la o distanță de aproape 600 de metri deasupra oceanului. Bineînțeles, priveliștea îți va tăia respirația!

cabo girao madeira

3. Condu mașina pe sub Cascata dos Anjos

Această cascadă este doar una dintre nenumăratele cascade din Madeira, însă ceea ce o face specială este că ea cade direct pe drumul principal al mașinilor. Poți conduce în siguranță chiar pe sub ea, pentru o senzație unică!

4. Vezi plaja cu nisip negru din Seixal

Seixal este un orășel aflat pe coasta nordică a insulei, iar plaja de aici, spre deosebire de alte plaje din Madeira, are un nisip negru extrem de fin și valuri blânde, ceea ce o face perfectă pentu o oră de plajă sau chiar pentru surf.

Extra tip: Tot în Seixal poți găsi și câteva piscine naturale – nu le rata!

5. Vizitează o fabrică de rom

Pe insulă, romul pe bază de trestie de zahăr este extrem de celebru. În Madeira există mai multe fabrici, iar distileria Destilaria Engenhos do Norte din Porto da Cruz este una dintre cele mai vechi. Rezervă un tur și descoperă mai multe despre proces, ca apoi să faci o degustare.

6. Admiră casele tradiționale în Santana

Madeira a fost descoperită și ocupată de navigatori portughezi în anii 1400. Aceștia au construit case triunghiulare, pe care le poți admira și astăzi în nord-estul insulei, în orășelul Santana.

7. Plimbă-te într-una dintre cele mai frumoase grădini botanice din lume

Monte Palace are 70 de mii de metri pătrați și reprezintă una dintre superbele grădini botanice ale acestei lumi. Se află foarte aproape de capitala insulei, Funchal, așa că o poți vizita oricând în vacanța ta. Admiră spațiile de inspirație japoneză, dar și palmierii specifici locului.

monte palace madeira

8. Plimbă-te cu telefericul

În Maidera te poți plimba cu telecabina, în timp ce admiri priveliștea ce te înconjoară. Ai la dispoziție mai multe trasee, fiecare cu farmecul său aparte. Este o modalitate excelentă de a te odihni puțin și de a admira insula din alt unghi.

9. Mergi într-o excursie pe apă și vezi delfinii și balenele

Dacă ai explorat deja o bună bucată din insulă, poți începe să te aventurezi și în jurul ei, pe apă, într-o excursie pe care ți-o vei aminti pentru totdeauna. Balenele și delfinii dau târcoale Madeirei, astfel că poți admira mamiferele într-o plimbare cu barca sau catamaranul – unii ghizi chiar opresc în larg, pentru a putea înota alături de minunatele creaturi.

10. Mânâncă bolo do caco și gustă un pahar de Poncha

Bolo do caco este un fel de pâine proaspătă cu unt și usturoi, gătită pe plită, servită ca garnitură în majoritatea restaurantelor locale. Trebuie neapărat să o încerci, alături de preparate ca pește spadă, melci sau un sandwich Prego, tipic Madeirei.

O altă specialitate a insulei, de data aceasta lichidă, este Poncha, o băutură alcoolică cu un gust intens, făcută din trestie de zahăr, amestecată de obicei cu lămâie și miere sau alte fructe exotice, precum fructul pasiunii.

Deja sună bine, nu-i așa? Petrece-ți Paștele pe insulă sau organizează-te pentru o altă perioadă din timpul anului. Soarele blând al Madeirei te așteaptă oricând dorești!