Skip to content

Insulele Azore au devenit, în ultimii ani, o destinație din ce în ce mai faimoasă printre călătorii care apreciază un peisaj natural superb. Plin de verdeață, cascade și lacuri, arhipelagul din Oceanul Atlantic te va cuceri de la prima vizită – „prima”, căci fără îndoială va exista și a doua.

Azorele sunt nouă la număr, iar o vacanță se poate rezuma la insula principală sau poate include mai multe, în funcție de timpul pe care-l ai la dispoziție.

Cum ajungi pe Insulele Azore?

Deși există aeroporturi pe mai multe dintre insule, cel mai ușor vei ajunge pe aeroportul din apropierea Ponta Delgada (PDL), capitala insulei Sao Miguel – cea mai mare din arhipelag.

Către Azore nu există zboruri directe din România, însă poți cumpăra bilete de avion către Ponta Delgada cu escală în Lisabona – majoritatea rutelor sunt operate de compania low cost Wizz Air și de TAP Portugal.

În ce perioadă să-ți organizezi vacanța pe Insulele Azore?

Clima arhipelagului este destul de blândă, iar cele mai calde luni din an sunt iulie și august, când este și sezonul turistic – ceea ce se poate traduce prin aglomerație și prețuri mai mari.

Trebuie să știi și că sezonul ploios din perioada septembrie-martie te poate incomoda, mai ales dacă plănuiești să te plimbi prin natură și să faci drumeții, așa că evită-l și alege, ideal, un interval în lunile aprilie-iunie – Azorele vor fi mai libere, prețurile mai mici, iar vremea ideală.

Unde să cauți cazare pe Insulele Azore?

Pentru a fi cât mai aproape de toate atracțiile principale și pentru a descoperi cultura și arhitectura locală, rezervă cazare pe insula principală, Sao Miguel, chiar în capitala Ponta Delgada. Este un oraș viu, fermecător, plin cu localuri tipice și serviciile de care ai nevoie. De aici, poți pleca în diferite excursii, atât local, cât și pe celelalte insule mai mici.

Iar dacă vrei să fii mai aproape de natură și mai departe de centrul activităților, poți rezerva cazare în Furnas, pe aceeași insulă – un oraș din estul insulei, situat lângă o vale vulcanică, plină cu izvoare și piscine termale.

Ce să faci într-o vacanță pe Insulele Azore?

Insula Sao Miguel
1. Admiră Sete Cidades

Un crater vulcanic imens și nenumărați ani de mișcări ale solului au dat naștere peisajului incredibil ce poartă astăzi numele de Sete Cidades.

Legenda locală spune că o prințesă cu ochi albaștri a încercat să trăiască o poveste de dragoste interzisă cu un cioban cu ochi verzi – se crede că lacrimile celor doi sunt explicația pentru lacurile verzi și albastre care te vor impresiona, fără îndoială, odată ce vei ajunge aici.

Rezervă-ți cel puțin câteva ore pentru a te plimba în zonă și pentru a admira priveliștea din punctele de belvedere: Miradouro da Vista do Rei („Priveliștea Regelui”), Miradouro da Boca do Inferno, Miradouro da Lagoa de Santiago și nu numai.

Dacă ai mai mult timp și adori drumețiile, alege un traseu și admiră natura îndeaproape. Îți recomandăm ruta Vista do Rei – Sete Cidades (PR3SMI). Vei bifa o mulțime de locuri superbe!

sao miguel trasee

2. Descoperă zona vulcanică Furnas și gustă o porție de cozido

Lacul Furnas este unul dintre lacurile principale ale insulei. În jurul său, se află numeroase izvoare și piscine termale, iar localnicii chiar gătesc cozido, un fel de mâncare specific, sub nisipul fierbinte din zonă. Preparatul, asemănător unei tocănițe, se gătește timp de aproximativ cinci ore sub nisip sau cu ajutorul fumarolelor vulcanice.

3. Relaxează-te la Terra Nostra, grădinile luxuriante cu apă termală

După ce ai făcut drumeții în natură, nimic nu poate fi mai plăcut decât să vizitezi Terra Nostra, un complex de grădini botanice luxuriante, cu râuri și piscine termale în care te poți relaxa complet. Apa ajunge la 35-40 de grade Celsius și este recunoscută pentru proprietățile ei vindecătoare: relaxează mușchii și energizează tot corpul.

4. Vizitează Parcul Caldeira Velha

 În centrul insulei Sao Miguel vei găsi și acest parc natural impresionant. Când vei păși în interior, te vei simți ca într-o junglă deasă, iar când vei ajunge la piscinele termale și cascada pe care o vei descoperi printre vegetația bogată, te vei îndrăgosti iremediabil de acest loc.

5. Admiră plantațiile de ceai și ananas

Insulele Azore sunt abundente când vine vorba despre plantații, iar ceaiul și ananasul reprezintă vedetele locale.

Poți descoperi aceste locuri, intrarea fiind de obicei gratuită, și poți gusta producția locală, inclusiv un delicios lichior făcut din ananas proaspăt. Pentru ceai, vizitează Gorreana Tea Factory, pentru a învăța mai multe despre proces și despre plante.

Insula Pico
6. Urcă în cel mai înalt punct al Portugaliei și al Azorelor

Muntele Pico deține recordul pentru cel mai înalt vârf portughez. Insula cu același nume îți oferă ocazia să faci o drumeție inedită – nu foarte dificilă, dar cu adevărat spectaculoasă. Dacă ai norocul unei zile senine, de pe vârf vei putea admira Insulele Azore vecine, Graciosa, Faial, Terceira și Sao Jorge.

pico insulele azore

Insula Terceira
7. Vezi tuburile de lavă la Algar do Carvao

Dacă faci o scurtă excursie de pe insula Sao Miguel pe Terceira, trebuie neapărat să trăiești această experiență. În inima acestei insule vulcanice, lava a săpat tuneluri adânci, care acum pot fi vizitate și observate îndeaproape.

La Algar do Carvao poți păși 100 de metri sub pământ printr-un astfel de tub antic – o priveliște pe care nu o vei uita!

8. Mergi într-o excursie pentru a vedea balenele

Insula Terceira este cunoscută pentru șansele mari de a vedea balenele din ocean. De aici pleacă multe tururi în larg, pentru a căuta fascinantele creaturi. Poți rezerva o excursie online, în perioada în care decizi să călătorești.

Insula Flores
9. Bucură-te de liniște și de culori

Mulți turiști vizitează Insulele Azore fără să descopere această comoară – insula Flores, plină de flori colorate pe timp de vară, cascade și lacuri superbe, nedescoperite decât de localnici și de puținii aventurieri care decid să o exploreze.

Insula Faial
10. Admiră peisajul lunar din jurul vulcanului Capelinhos

Faial este cea mai vestică dintre insule și se distinge prin peisajul lunar inedit din zona vulcanului Capelinhos, care contrastează cu verdeața bogată de pe restul insulei. Vulcanul a erupt în urmă cu aproximativ 50 de ani, iar solul rămas în urmă pare desprins de pe altă planetă.

Acestea fiind spuse, indiferent ce insule vei dori să explorezi, Azorele te vor fermeca și te vor face să revii din nou și din nou, pentru a le descoperi și mai mult. Iar când vei decide să te îndrepți spre ele, noi te așteptăm cu oferte bune la biletele de avion și răspunsuri la orice întrebare!