Skip to content

Islanda este o destinație pe care orice iubitor de natură trebuie să o vadă măcar o dată în viață. De fapt, chiar și cei care preferă orașele aglomerate și city break-urile dinamice vor avea parte de o călătorie de neuitat pe insula din nordul Europei.

Dacă te-ai gândit deja să faci o vizită acestui tărâm magic (nu exagerăm!), probabil că ai căutat un ghid de travel pentru Islanda, căci organizarea unei vacanțe aici nu pare foarte simplă.

Ei, bine, totul depinde de timpul pe care îl ai la dispoziție și de ce îți place să faci. Iată cum să te organizezi în trei situații diferite:

Islanda în 3-4 zile – Un city break extins

Orice călător care a fost deja în Islanda te va sfătui să petreci cât mai mult timp la destinație. Suntem de acord, căci insula poate fi explorată în lung și-n lat, fără să te plictisești vreo secundă. Totuși, dacă ai doar câteva zile, rezumă-te la un city break și integrează cât mai multe experiențe.

Reykjavik

Fie că alegi să faci acest lucru chiar la sosire sau înainte să pleci, rezervă-ți cel puțin jumătate de zi (ideal, o zi întreagă) pentru capitala Reykjavik.

Plimbă-te prin centrul plin de căsuțe colorate și vizitează inedita catedrală Hallgrimskirkja (intrarea este gratuită, însă urcarea în vârf costă 10 EUR).

Apoi, coboară spre Sun Voyager, monumentul celebru din oraș, admiră oceanul și priveliștea. Dacă ai timp, ia la pas și Laugavegur, strada faimoasă pentru culorile sale, magazinele și cafenelele ei cu design nordic.

Blue Lagoon sau Sky Lagoon

Nu poți veni în Islanda fără să testezi una dintre piscinele sale geotermale. Din fericire, Blue Lagoon, cea mai celebră dintre ele, se află chiar în apropierea aeroportului. Iar dacă vrei un loc mai puțin turistic, liniștit, spectaculos și cu vedere la ocean, fă o vizită la noul Sky Lagoon și bucură-te de câteva ore de relaxare perfectă.

Golden Circle

Golden Circle este un circuit care te introduce rapid în atomsfera tipică islandeză, cu natura ei fascinantă și atât de diversă. Poți opta pentru un tur organizat de o zi sau poți închiria o mașină și explora pe cont propriu.

Nu rata obiectivele principale: Parcul Natural Thingvellir, unde se unesc două mari plăci tectonice, marele Geysir care erupe odată la 10 minute și spectaculoasa cascadă Gulfoss.

Cu puțin noroc, vei reuși să vezi și Aurora Boreală în city break-ul tău extins, dacă te afli în Islanda în intervalul septembrie-martie. Poți vedea pe blogul nostrum tips & tricks ca să nu o ratezi!

 

Islanda în 5 zile – Explorează sudul insulei

Dacă poți rămâne mai mult în Islanda, pe lângă cele de mai sus,  extinde explorarea către cele două cascade înalte și spectaculoase, Seljalandsfoss și Skogafoss, apoi îndreaptă-te spre Vik.

Vik și împrejurimile sale

Orașul Vik este mic, dar fermecător. Aici poți vizita faimoasa plajă cu nisip negru și coloane de bazalt, Reynisfjara, cu atenție la valurile puternice ale oceanului.  Apoi, poți urca până la punctul de belvedere Dyrholaey, pentru câteva poze și un view de neuitat.

Iar dacă rămâi peste noapte în Vik, dimineața te poți bucura de o cafea delicioasă sau de o ciocolată caldă la Skool Beans Café, o cafenea amenajată într-un autobuz tipic islandez.

Din Vik, întoarce-te pe aceeași rută spre Reykjavik, apoi mergi spre aeroport, cu promisiunea că vei reveni pentru mai mult.

 

Islanda în 7+ zile – Ring Road, înconjurul insulei

Dacă ai la dispoziție o săptămână întreagă sau chiar mai mult, poți profita de ocazie pentru a străbate Islanda pe contur, într-un tur complet.

Poți face acest lucru rămânând pe Ring Road, drumul marcat cu numărul 1. Acesta este amenajat perfect și poate fi parcurs cu ușurință cu o mașină închiriată sau un campervan.

Poți comprima ușor activitățile de mai sus, pentru ca apoi, din Vik, să mergi în continuare spre est.

Glacier Lagoon și Diamond Beach

În călătoria ta, alocă minimum două ore pentru a admira în tihnă laguna de ghețari și, chiar vis-a-vis, plaja cu nisip negru unde se strâng bucățile transparente de gheață.

Oprește-te și la Muntele Vestrahorn și Viking Village, apoi admiră priveliștea conducând pe fiordurile de est, cu direcția Seydisfjordur – un orășel celebru pentru clădirile colorate și strada curcubeu, care duce la o frumoasă biserică turcoaz, tipic islandeză.

Zona Myvatn

Continuă circuitul spre zona geotermală Myvatn. Oprește-te să pășești pe un pământ total diferit față de ceea ce ai văzut până acum, la Hverir, o zonă bogată în sulf și fenomene naturale interesante.

Continuă spre Lacul Myvatn, oprește-te la băile termale de aici, apoi vizitează Grjotagja, grota cu apă turcoaz făcută faimoasă de John Snow și Ygritte în serialul Game of Thrones.

Husavik și Akureyri

Străbătând în continuare nordul, poți divaga puțin de la traseu dacă ai mai multe zile la dispoziție, pentru a vizita Husavik și a experimenta o expediție rapidă în larg, în căutarea balenelor.

Apoi, oprește-te în Akureyri, un fel de Reykjavik mai mic, portuar, unde poți experimenta cultura și gastronomia locală. Și, bineînțeles, pentru a-ți aminti cum este să te afli într-un oraș, după atât de mult timp în natură pură.

Dettifoss și Godafoss

Dacă vrei să descoperi în continuare cascade magnifice, nu le rata pe acestea două, unele dintre cele mai puternice căderi de apă. Sunt cu adevărat spectaculoase, în orice anotimp!

Westfjords

Fiordurile din vestul Islandei sunt cel mai bun exemplu de natură neatinsă. În această zonă, te vei intersecta cu și mai puține mașini decât până acum. Este un loc spectaculos, însă pentru care va trebui să aloci zile în plus călătoriei.

Peninsula Snæfellsnes

Cu siguranță, ai văzut celebra fotografie cu o biserică neagră perfectă, înconjurată de câmpii verzi și munți. Este vorba despre biserica Budir, situată pe Snaefellsnes, una dintre peninsulele Islandei. Exploreaz-o rapid sau pe îndelete, în funcție de timpul tău!

Apoi, încet-încet vei coborî pe hartă, înapoi spre Reykjavik sau direct la aeroportul din Keflavik. Dacă nu te-ai oprit la sosire în oraș sau la una dintre piscinele termale, acum este momentul să o faci.

În final, oricât de mult timp ai avea la dispoziție pentru a vizita Islanda, nu uita să-ți rezervi bilete de avion spre Reykjavik în timp util. Apoi, închiriază o mașină înainte să pleci, pentru a te putea mișca ușor oriunde dorești să ajungi. Iar dacă ai nevoie de ajutor cu organizarea călătoriei, suntem la un click distanță!

Foto 1, 2, 3 și cover: Vladimir Pogonariu/Veggietrips.ro