Skip to content

Te-ai hotărât, în sfărșit, să nu mai aștepti pe nimeni și să faci o călătorie pe cont propriu, în acel loc la care tot visezi. Partea bună e că, în această vacanță, te poți trezi când vrei tu, poți vizita ce vrei, când vrei și poți sta oricât de mult oriunde dorești. Partea mai puțin bună este neliniștea cu care vine la pachet ideea de a pleca singur(ă).

Totuși, noi suntem siguri că te vei descurca foarte bine și că te vei bucura de fiecare moment. Ca să-ți fie și mai ușor, ți-am pregătit o serie de sfaturi pentru o călătorie pe cont propriu. Dacă le aplici, primul tău solo trip va decurge lin și ți-l vei dori și pe al doilea!

Top 10 sfaturi pentru o călătorie pe cont propriu

1. Alege o destinație potrivită

Dacă este prima oară când pleci într-un solo trip în afara țării, te sfătuim să alegi o destinație care să îți ofere confort mental și emoțional. De exemplu, poate fi un oraș european, situat la doar una, două sau trei ore distanță de casă, cu avionul.

Poate fi o destinație a cărei limbă principală o cunoști suficient de bine pentru a avea încredere că te descurci într-un dialog de bază, sau un loc în care limba vorbită de tine cel mai bine este cunoscută și de localnici.

Poți alege o capitală europeană, a cărei infrastructură e pregătită pentru călători și te poți descurca ușor în orice context. Ți-am pregătit și noi un top al celor mai sigure orașe pentru o călătorie singur(ă).

2. Rezervă-ți călătoria pe Vola.ro

Chiar dacă pleci singur(ă), noi rămânem alături de tine – doar atunci când ai nevoie! Fie că este prima plecare pe cont propriu sau nu, este posibil să te încerce tot felul de emoții, mai ales dacă în planurile tale intervin situații neprevăzute. Un zbor întârziat, o conexiune pierdută sau o cursă anulată îți poate strica momentele de entuziasm și le poate transforma în anxietate.

Așadar, ia-ți biletele de avion de pe Vola.ro și ai support 24/7. Indiferent ce se întâmplă, noi vom fi aici să găsim împreună cele mai bune soluții.

3. Fă-ți bagajul strategic

Dimensiunea și greutatea bagajelor tale vor depinde mereu de locul în care mergi și durata vacanței. Cu toate acestea, noi îți recomandăm să ai un bagaj cât mai compact și cât mai ușor de transportat.

Va trebui să te descurci aproape mereu singur(ă), așa că ușurează-ți experiența pe cât de mult posibil. Un rucsac sau un troller mic poate fi ideal. Nu uita nici de un tote bag sau o borsetă, pentru plimbările lungi la destinație.

bagaj solo travel

4. Ia-ți asigurare de călătorie

Diferitele tipuri de asigurare sunt mereu recomandate, fie că pleci singur sau însoțit, dar mai ales când decizi să faci o călătorie pe cont propriu.

Pe Vola.ro vei găsi mai multe produse, special gândite să te ajute în cele mai diverse contexte: de la îmbolnăviri și accidente, până la pierderea bagajelor sau modificarea călătoriei. De exemplu, Vola Trip Protect este ideal pentru un solo trip relaxat.

5. Descarcă-ți hărți offline

Dacă vei călători singur(ă), în special într-un loc nou, descarcă pe telefon, înainte să pleci, harta destinației sau destinațiilor în care vei ajunge. Astfel, chiar și în situațiile în care ai probleme de conexiune, nu mai ai date sau nu ai acces la wi-fi, te vei putea orienta imediat în spațiu și te vei descurca ușor oriunde.

6. Alege o cazare care să-ți inspire siguranță

Zona în care vei fi cazat(ă) este locul pe care îl vei frecventa cel mai des în călătoria ta – cel puțin de două ori pe zi! De aceea, dacă ești pe cont propriu, asigură-te că alegi o cazare potrivită, care să-ți ofere încredere, într-o zonă sigură și prietenoasă.

Poți căuta ce cartiere din orașul de destinație sunt considerate cele mai sigure și poți opta pentru o cazare cu recepție deschisă non-stop. Cea mai bună variantă este un hotel sau chiar un hostel, unde vei avea mereu personal la care să apelezi dacă ai nevoie de ceva, iar bagajele tale vor fi și ele în siguranță.

Extra tip: Chiar dacă zona gărilor din marile orașe pare o variantă bună de cazare, fiind accesibilă, uneori aceste zone nu sunt cele mai sigure după lăsarea întunericului.

7. Participă la tururi ghidate și activități de grup

În cazul în care ajungi la destinație și nu te simți confortabil să explorezi pe cont propriu din prima, poți începe cu un tur ghidat. Vei găsi grupuri și ghizi care pleacă, de obicei, din piațetele principale ale orașului.

Astfel, vei avea parte de o primă interacțiune cu destinația, alături de alți călători, pentru a te obișnui cu zonele principale. Apoi, vei avea mai multă încredere să explorezi, pe rând, ce zone ți s-au părut cele mai interesante. În plus, cine știe, poate chiar îți vei găsi parteneri de explorare în cadrul grupului!

calatorie singur

8. Ai grijă de obiectele tale importante

Dacă bagajul va rămâne în siguranță la cazare și nu vei avea grija lui, situația este diferită când vine vorba despre portofel, telefon și acte de identitate.

Îți recomandăm să ai mereu cu tine un document de identitate sau, și mai bine, o poză a acestuia în telefon, pentru ca documentul să rămână în cameră.

Cât te plimbi prin oraș, evită să-ți ții lucrurile în buzunare ce pot fi accesate ușor, în genți fără fermoar sau rucsac purtat pe spate. O borsetă ținută în față este ideală, alături de buzunarele interioare ale hainelor.

9. Ține mereu pe cineva la curent cu vacanța ta

Deși entuziasmul de a fi singur într-o destinație atât de ofertată te va face să uiți temporar de ce se întâmplă acasă, e indicat să ții, totuși, pe cineva la curent cu planurile tale. Alege un prieten sau o rudă și oferă-i câte un update cu ce ai de gând să faci.

Menționează locurile pe care le vizitezi în fiecare zi (dacă faci mai multe excursii), unde ești cazat și pe ce date ai călătorii cu trenul sau avionul. Astfel, te vei simți și vei fi în siguranță, indiferent de destinație.

10. Ascultă-ți intuiția

Când pleci într-un solo trip, ești mai atent la ce se întâmplă în jurul tău și sunt șanse foarte mari să intri în vorbă cu o mulțime de oameni, călători și ei sau localnici. Unul dintre cele mai bune sfaturi pentru o călătorie pe cont propriu este să fii mereu prezent și să-ți asculți intuiția.

Majoritatea persoanelor sunt doar prietenoase și deschise, iar conversațiile cu ele pot adăuga farmec vacanței tale. Totuși, dacă simți că cineva devine prea insistent sau ai vreo suspiciune în ceea ce-l privește, refuză politicos propunerile și retrage-te.

Acestea fiind spuse, acum știi tot ce trebuie să faci pentru un solo trip pe cinste! Mai ai nevoie doar de un plan de călătorie și puțin curaj. Supportul ți-l oferim noi, 24/7!