O vacanță în Istanbul este mereu o idee bună – mai ales dacă ai chef de o călătorie inedită, colorată, cu arome îmbietoare la tot pasul. În plus, ajungi repede la destinație, prețurile sunt avantajoase, iar city break-ul tău îți va permite să te afli pe două continente în doar câteva zile, explorându-le diferențele și admirând fiecare element nou care îți iese în cale.
Dacă te-am făcut curios, iată mai jos tot ce trebuie să știi pentru a-ți organiza vacanța în Istanbul, unul dintre cele mai frumoase orașe ale Turciei!
Cum ajungi în Istanbul?
Foarte repede și simplu. Ai la dispoziție zboruri directe către Istanbul cu plecare din mai multe orașe ale țării, printre care București, Cluj-Napoca și Iași. Rutele sunt operate atât de companii low cost (Pegasus, WizzAir), cât și de companii de linie (Tarom, Turkish Airlines), așa că vei găsi mereu o variantă avantajoasă. Zborul durează doar o oră și jumătate.
Pentru o vacanță în Istanbul nu ai nevoie de viză, ci doar de un pașaport valabil. Accesul în Turcia nu se poate face cu cartea de identitate.
În ce perioadă să-ți organizezi vacanța în Istanbul?
Primăvara (aprilie-mai) și toamna (septembrie-octombrie) sunt perioadele ideale pentru o vacanță în Istanbul, atât pentru a te bucura de vreme blândă, cât și pentru a evita aglomerația uriașă specifică lunilor de vară.
În ce zonă să îți rezervi cazare?
Dacă vrei să fii aproape de toate atracțiile turistice faimoase, îți recomandăm să cauți cazare în zona Sultanahmet, unde te poți plimba pe jos până la Moscheea Albastră și Hagia Sophia, precum și până la Palatul Topkapi sau Marele Bazaar. Dezavantajele acestei zone sunt aglomerația constantă, zgomotul și atmosfera turistică.
Dacă vrei să rămâi aproape de obiectivele de vizitat, dar să ai parte de puțin mai multă liniște, alege zonele Eminonu, Galata, Karakoy sau Beyoglu. Iar dacă îți dorești să explorezi viața de noapte, restaurantele și barurile locale, alege cazare în zona Taksim.
Top 7 activități de neratat pentru o vacanță în Istanbul
1. Vizitează cel puțin o Moschee
Încă de dinainte să calci într-una dintre moscheile celebre ale orașului, vei face cunoștință cu religia locală când vei auzi chemările la rugăciune ce răsună în tot orașul, de mai multe ori pe zi și seara. În plus, arhitectura grandioasă a construcțiilor răsare dintre străduțe când te aștepți mai puțin, oferind priveliști inedite.
Noi te sfătuim să vizitezi moscheele și la interior, mai ales pe cele din Istanbul – sunt deosebite și au un farmec aparte. Începe cu Hagia Sophia, apoi mergi pe jos până la Moscheea Albastră, aflată în apropiere.
Nu rata nici Moscheea Suleymaniye și Yenii Cami (Noua Moschee), dacă vrei să vezi mai mult din religia și cultura locale.
Extra tip: Pentru a intra într-o moschee, va fi nevoie să îți dai jos pantofii, așadar poartă ceva comod și ușor de încălțat și descălțat. De asemenea, va trebui să ai umerii, pieptul și picioarele acoperite (inclusiv genunchii), așa că îmbracă-te adecvat în ziua respectivă. Unele moschei vând pelerine și șaluri vizitatorilor, dar e indicat să vii deja pregătit, pentru a salva timp și bani.
2. Experimentează Bazarul turcesc
Bazarurile turcești reprezintă o experiență în sine, de neratat atunci când vizitezi Istanbul. Poți începe cu Marele Bazaar, unde vei găsi absolut toate lucrurile pe care ți le poți imagina – de la haine, genți, huse de telefon și încălțăminte, până la bijuterii, ceasuri, ochelari de soare, fresh-uri din fructe proaspete, ceaiuri și suveniruri. Atmosfera colorată, agitată și zgomotoasă este tipică, așa că înarmează-te cu răbdare, curiozitate și bună dispoziție!
Iar dacă ești gurmand, trebuie neapărat să intri și în Bazarul de condimente, unde vei fi ademenit de dulciuri specifice (sute de sortimente de rahat, cu fructe, nuci și creme delicioase), ceaiuri pentru toate gusturile și condimente folosite în bucătăria locală, de la turmeric și zaatar la sumac și chimion.
Extra tips: Bazarul este închis duminica și în zilele de sărbătoare, așa că planifică în avans vizita. Deși multe magazine acceptă plata cu cardul, e recomandat să ai la tine cash. Negocierile sunt normale aici, așa că poți obține adesea prețuri mai mici.
3. Fă o plimbare pe Bosfor
Bosforul face trecerea dintre Marea Neagră și Marea Marmara și desparte cele două părți ale Istanbulului – cea europeană, de unde vei începe călătoria, și cea asiatică, pe care vei dori să o vizitezi ulterior.
Circuitul apei este favorabil pentru plimbări minunate în care vei putea admira orașul dintr-o perspectivă mai largă, iar apusul este un moment minunat pentru o tură cu vaporașul. Poți rezerva o croazieră online sau de la numeroasele centre de pe malurile Bosforului, în funcție de bugetul tău și de ce dorești să includă experiența: doar o plimbare sau o cină inclusă, ghid și alte facilități.
Extra tip: Dacă nu vrei să plătești pentru o croazieră, poți opta, pur și simplu, pentru o călătorie normală cu feribotul din zona Sultahahmet până pe malul asiatic al orașului – stația Kadikoy. Călătoria pe Bosfor durează jumătate de oră, îți oferă priveliști minunate și costă doar câtiva euro.
4. Vizitează partea asiatică
Odată ce ajungi în portul Kadikoy, mergi înainte și intră pe străduțele care urcă și coboară. Vei vedea imediat unde este inima acestei zone, plină de cafenele, restaurante cu mâncare proaspătă și baruri interesante. Plimbă-te și simte atmosfera locală, fără să-ți faci prea multe planuri.
5. Gustă mâncarea turcească
Aromele turcești sunt greu de egalat, iar mirosurile puternice te vor ademeni peste tot prin oraș. Gustă diversele tipuri de kebap, faimosul burger „la aburi”, pide și lahmacun, precum și gozleme sau borek – plăcinte tradiționale.
Pentru cele mai bune dulciuri, vizitează unul dintre magazinele Hafiz Mustafa – un local cu tradiție în Turcia, care vinde cea mai bună baclava (cu fistic sau nucă, vișine sau cacao), rahat de diferite feluri (lokum) și cel mai savuros kunefe – un preparat cu fidea, brânză elasitcă și miere.
Termină orice masă cu un ceai specific turcesc, servit în păhărele tradiționale.
6. Vezi cartierele colorate Fanar și Balat
Fanar și Balat sunt două zone alăturate, unde poți admira clădiri ca nicăieri altundeva în oraș. Culorile stridente sau pastelate, arta stradală și cafenelele și magazinele inedite merită o plimbare până aici. Poți savura o cafea turcească sau o băutură tradițională pe nume sahlep, pentru ca apoi să faci câteva poze și să cumperi suveniruri originale.
7. Vizitează Palatul Dolmabahce
Dacă ai căutat deja ghiduri turistice și imagini din Istanbul, cu siguranță ai văzut acea imagine clasică a unor porți albe superbe, care se deschid către apă. Ele fac parte din complexul Palatului Dolmabahce – fost principal centru administrativ al Imperiului Otoman, în prezent muzeu unde sunt expuse colecții impresionante de artă, caligrafie, covoare și nu numai. Arhitectura sa impresionantă te va lăsă fără cuvinte, la fel ca toate apartamentele și camerele din interior și poveștile lor.
Dacă te-am convins să descoperi acest oraș minunat, colorat și plin de viață, vino pe Vola.ro și hai să găsim cele mai avantajoase bilete de avion pentru tine!