Skip to content

„De la călători pentru călători” este o serie Vola.ro lansată special pentru tine, pasionatul de călătorii care își caută inspirația peste tot.

Prin această serie ne dorim să îți împărtășim experiențe reale ale unor călători care și-au documentat vacanța pe scurt. Vei descoperi aventura acestora așa cum au trăit-o ei la destinație.

Cu Rucsacul In Spate a mers de curând în Edinburgh și ne oferă câteva informații utile, sfaturi și recomandări care te vor inspira și te vor ajuta să ai un city-break perfect.

"Istorie, clădiri medievale, vreme capricioasă și voie bună - cam la asta aș rezuma cele câteva zile petrecute în Edinburgh. Capitală a Scoției și al doilea cel mai mare oraș al țării după Glasgow, Edinburgh este un oraș cu un farmec aparte care impresionează prin arhitectura să gotică și prin eleganța tipic britanică ce poate fi observată la fiecare pas pe care îl faci.

îți face cu ochiul ideea unui city-break în Edinburgh?! Zilele călduroase ale verii se apropie cu pași repezi, așa că o călătorie în Scoția se poate dovedi o idee extrem de bună. Uite zece lucruri utile care te-ar putea ajuta într-o vacanță în Edinburgh!

Poți zbura ieftin către Edinburgh

Deși nu este prea aproape de România din punct de vedere geografic, Edinburgh nu este deloc o destinație scumpă atunci când vorbim despre prețul biletelor de avion.

Din București sunt disponibile zboruri directe, low-cost, operate de Ryan Air sau Wizz Air. La mijlocul lunii mai, eu am zburat dus-întors cu numai 12 euro. De asemenea, se poate zbura ieftin și din Londra. Tot ce ai de făcut este să intri pe Vola.ro și să cauți cea mai bună variantă de zbor pentru tine!

Ai nevoie de pașaport

Începând cu data de 1 octombrie 2021, cetățenii români nerezidenți pot intra în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord exclusiv în baza pașaportului valabil, simplu electronic sau simplu temporar.

Cetățenii români nerezidenți pot călători în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în scop turistic fară a avea nevoie de viză.

Transport de la aeroport în centru

De la aeroport în centru se poate ajunge fie cu tramvaiul, fie cu autobuzul. Sunt foarte puține orașe în care se poate ajunge de la aeroport în centru cu tramvaiul, așa că eu am optat pentru aceasta opțiune de transport.

Un bilet dus-întors cu tramvaiul costa 9 GBP, iar călătoria durează aproximativ 25 de minute. Cu autobuzul este un pic mai ieftin, insa drumul durează mai mult.

Transportul în comun

Sunt mai multe opțiuni și pentru transportul în comun în oraș, însă nu cred că este neapărat nevoie. Eu am mers exclusiv pe jos în toate direcțiile, obiectivele nefiind despărțite de distanțe chiar atât de mari.

O călătorie cu autobuzul în oraș costă 1.80 GBP, însă pentru 4.50 GBP se poate opta și pentru abonamente de o zi.

 

De câte zile ai nevoie pentru o vacanță în Edinburgh

Depinde foarte mult de obiectivele turistice pe care vrei să le vizitezi, însă eu aș spune că nu ar trebui sub nicio formă să stai mai puțin de trei zile în oraș.

Dacă vrei să explorezi pe îndelete și să vizitezi Edinburgh într-un ritm mult mai relaxat, aș mai adăuga încă cel puțin două zile. În plus, dacă tot ești aici, ia în calcul și posibilitatea de a face câteva day-trip-uri spre principalele puncte de atracție ale Scotiei - Loch Ness, Highlands, Glenfinnan Viaduct și așa mai departe.

Edinburgh este un oraș extrem de verde

Nu o să vorbesc prea mult despre obiectivele turistice din oraș, dar vreau să spun că Edinburgh este un oraș extrem de verde, cu multe locuri în care te poți relaxa la aer curat, departe de aglomerația cotidiană. În plimbarea mea către zona Leith și plaja Portobello am traversat spre exemplu vreo cinci parcuri.

Dean Village, unul dintre cele mai frumoase locuri din Edinburgh

Dacă ar fi să aleg numai un loc pe care să îl recomand oricui să îl vadă în Edinburgh, acela e Dean Village. Este o oază de liniște în mijlocul orașului, peisajul fiind unul super pitoresc. O zonă rezidențială super cochetă, care te scoate complet din atmosfera urbană de zi cu zi a orașului și care se află la numai 15-20 de minute de mers pe jos de Princess Street.

Musai de plimbat un pic și pe Circus Lane din apropiere, poate cea mai autentică străduță din oraș. Grădina Botanică nu este nici ea prea departe și chiar merită măcar o oră!

 

Nu este un oraș ieftin

Edinburgh nu este un oraș ieftin, ba chiar din contră. Nu e nici de speriat însă. Desigur, acesta este un aspect care depinde în mare măsură de bugetul și de pretențiile fiecăruia.

Intrările la obiectivele turistice costă, în medie, 16 lire de persoană.

O masă în oraș te costă cel puțin 12-15 GBP de persoană, iar o bere băută la terasă te va costa cel puțin 3-4 GBP.

Mâncare și băutură

Sunt fan asian food așa că mi-am îndreptat atenția mai mult către astfel de locuri, mai ales în condițiile în care gastronomia britanică nu este chiar cea mai ofertantă. Dacă vă e dor de un tom yam gung ca la mama lui acasă sau de un pad thai, mergeți într-o vizită la Soi 38.

Pentru mâncare indiană vă puteți îndrepta către Mosque Kitchen și Kebab Mahal. La recomandarea unui localnic am dat și peste un sandwich super bun cu pulled pork la Oink Canongate. Pentru o experiență tipic britanică mai recomand și Clarinda's Tearoom, o ceainărie de tradiție din Edinburgh.

Nu se poate să ajungeți în Edinburgh și să nu beți și o bere într-un pub. Bere ieftină și atmosferă faină, mai ales atunci când se joacă și un meci de fotbal, găsiți la Shandwick's - 2 GBP o bere Carling, 2.65 GBP o bere Belhaven Best.

Se poate plăti totul cu cardul

Se poate plăti peste tot cu cardul, fară excepție. După Danemarca, cred că Scoția este prima țară în care nu am avut nevoie deloc de bani cash timp de aproape o săptămână. Atenție dacă rămâneți cu bani locali în portofel, lirele scoțiene nu pot fi schimbate în România."

Dacă vrei să afli mai multe detalii despre această experiență sau vrei să îi mulțumești scriitorului, îl găsești la următoarele conturi:

Facebook - Cu Rucsacul In Spate

Instagram - curucsaculinspate