Skip to content

Croația a devenit una dintre cele mai apreciate destinații din Europa Centrală, datorită coastei ei superbe de la Marea Adriatică, orașelor pitorești, dar și parcurilor naturale luxuriante, pline de cascade, păduri și lacuri.

Totodată, este o destinație în care poți călători cu un buget mediu, atât pe timpul verii, cât și în extrasezon, în lunile de primăvară sau toamnă. Peisajul va fi superb indiferent de caz!

Poți ajunge cu ușurință în Croația, rezervând un zbor spre Split sau Zagreb operat de Croatia Airlines sau companii low cost, în funcție de perioada în care călătorești.

Vei avea parte de o vacanță inedită, departe de marile aglomerații de turiști, dar aproape de natură și de o cultură nouă, pe care o vei descoperi pas cu pas.

Iată câteva idei de locuri mai puțin știute ale Croației, care te vor surprinde prin frumusețea lor!

  • Parcurile Naționale mai puțin cunoscute

Plitvice și Krka sunt doar două dintre cele opt Parcuri Naționale ale Croației – și cele mai faimoase printre turiști și localnici deopotrivă. Dacă deja le-ai vizitat sau vrei să eviți aglomerația specifică zonelor turistice, noi îți recomandăm să dai o fugă și în celelalte locuri naturale sublime, mai puțin explorate.

De exemplu, Parcul Național Mljet este absolut fabulos și se situează în arhipelagul Dubrovnikului. Aici vei găsi lacuri cu apă sărată și păduri în inima cărora te vei relaxa oricât de mult stres ai fi acumulat anul acesta. Nu rata nici mânăstirea veche, transformată într-un restaurant cochet, situată pe una dintre insulele din parc.

Croația Mljet

Alte parcuri la fel de frumoase sunt și Kornati sau Brijuni, care îți garanteză o vizită liniștită, departe de zumzetul turistic. Poți ajunge în toate aceste trei locuri speciale cu feribotul, din orașele mari ale Croației.

  • Locuri desprinse din povești vechi și misterioase

Nu este un secret faptul că, în Croația, au avut loc filmări pentru producții fantastice, precum Game of Thrones, Star Wars sau Odyssey. Poți porni pe urma acestor locuri, pentru a le vedea dintr-o perspectivă diferită, reală, fără dragoni și personaje celebre.

Poți începe cu Split, un oraș încântător, în apropierea căruia vei găsi Cetatea Klis, o construcție antică inedită, ce a jucat un rol important în Game of Thrones. Aici s-au filmat scenele pline de suspans în care Khaleesi cucerește orașul Meereen. Tot aici vei putea vizita și Palatul lui Dioclețian, uimitor și, de asemenea, vizitat de Daenerys și dragonii ei.

Și Dubrovnik a găzduit același serial. King’s Landing a existat aici, în timp ce Mineeta Tower și Cetatea Lovrijenac au servit și ele ca locuri de filmare pentru producție.

Iar dacă vrei un tur complet, ai la dispoziție varianta de a te înscrie la un tur tematic Game of Thrones în Dubrovnik, alături de un ghid local.

  • Istria, tărâmul ascuns al vinurilor

Vinul produs în Croația nu este la fel de cunoscut precum cel din Franța, Portugalia, Italia sau Spania – nu apare în topul destinațiilor perfecte pentru iubitorii de vin, însă doar pentru că este consumat, mai degrabă, local. Cu alte cuvinte, croații păstrează licorile produse local doar pentru ei.

Dacă vrei, totuși, să experimentezi o degustare de vinuri locale, acompaniată de obicei și de o degustare de uleiuri de măsline produse tot în zonă, vizitează cu încredere regiunea Istria – Rovinj este orașul perfect pentru a începe călătoria.

rovinj croația

  • Orășelele unice, cu un farmec aparte

Pe lângă cele mai cunoscute orașe ale Croației – Zagreb, Split și Zadar – poți vizita o mulțime de sate și orășele mai puțin celebre, dar extraordinar de frumoase, fiecare cu farmecul său inedit.

Omis este unul dintre ele, aflat în imediată apropiere de Split, la o distanță de 25 kilometri. Poți ajunge aici cu autobuzul, pentru a te bucura de o zi cu activități pe râul Cetina, de drumeții până la fortărețele ridicate pe stânci sau, pur și simplu, de o plimbare pe lângă bisericile vechi, care datează din secolele X-XV.

Rastoke, Sibenik, Jelsa (pe insula Hvar), Primosten, Trogir și Cavtat sunt alte perle ascunse, care te vor surprinde în cel mai plăcut mod.

Fie că este prima dată când vizitezi Croația sau deja ai cunoscut-o și vrei să explorezi locurile mai puțin știute, ideile de mai sus îți vor servi drept inspirație pentru o vacanță inedită. Îți putem garanta că vei vedea ceva nou, iar cei de-acasă te vor întreba unde ai făcut acele poze minunate.