Skip to content

O vacanță la ski în Alpi este visul oricărui pasionat de sporturi de iarnă. După ce ai învățat să schiezi sau să te dai cu placa și ai epuizat toate pârtiile din apropiere, simți nevoia să ai o experiență mai interesantă și mai provocatoare, într-un loc mult mai ofertant.

Iar când spui „excursie la ski” și „Alpi”, probabil că primele destinații care îți vin în minte sunt Austria și Elveția. Într-adevăr, gama de stațiuni și de pârtii excelente este foarte mare acolo. Totuși, Alpii pot fi explorați pe schiuri sau snowboard și în Italia, în Franța sau în Germania.

În continuare, îți vom arăta cum poți să îți organizezi cea mai tare vacanță dedicată sporturilor pe zăpadă, cu cele mai mici costuri posibile. Vorbim despre rute alternative, zboruri ieftine, transferuri cât mai rapide și cele mai apreciate stațiuni din Europa.

Iată 11 destinații celebre pentru o vacanță la ski în Alpi și cum să ajungi ieftin în fiecare!

 1. Courchevel (Les Trois Vallées), Franța
 2. Zermatt (Matterhorn Ski Paradise), Elveția
 3. Cervinia, Italia
 4. Via Lattea, Italia/Franța
 5. Dolomiti Superski, Italia
 6. Garmisch-Partenkirchen, Germania
 7. Ghețarul Hintertux, Austria
 8. Ghețarul Stubai, Austria
 9. Zell Am See/Kaprun, Austria
 10. St. Moritz, Elveția
 11. Stațiunile montane din Andorra

1. Courchevel, Franța

Courchevel este cea mai mare dintre stațiunile înrudite ce formează complexul Les Trois Vallées (Cele trei văi), cel mai mare domeniu schiabil din Europa și chiar din lume – 600 de kilometri de pârtii pentru toate nivelurile. Sună deja impresionant pentru o vacanță la ski în Alpi, nu-i așa?

Cum ajungi:

Varianta 1: Zboară la Lyon – Ia trenul și autobuzul / închiriază o mașină

Poți ajunge la complexul Les Trois Vallées, respectiv în stațiunea Courchevel, rezervând un zbor ieftin spre Lyon pe Vola.ro. Compania low cost Wizz Air operează rute extrem de avantajoase din mai multe orașe ale țării: București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Sibiu și Suceava. Zborul durează în jur de 2 ore, maximum 3.

Odată ajuns în Franța, poți lua trenul atât de la aeroportul din Lyon, cât și de la stația Lyon Part Dieu. Coboară la stația Moûtiers - Salins - Brides-les-Bains. Călătoria va dura încă aproximativ trei ore, iar biletul va costa în jur de 30 euro. Vezi aici rutele și prețurile disponibile în perioada dorită.

Când ajungi în stația de tren, vei găsi autobuze care te vor duce direct la pârtie.

Iar dacă vrei să închiriezi o mașină din Lyon pentru a scuti călătoria cu trenul, vei face doar două ore până la destinație.

vacanță la ski în Alpi Courchevel Franta

Varianta 2: Zboară la Torino – Ia trenul / închiriază o mașină

Alternativ, poți alege un zbor ieftin și direct spre Torino, operat tot de Wizz Air, cu plecare din mai multe orașe românești. Călătoria cu avionul va dura maximum trei ore, iar prețul, de regulă, nu va depăși 50 euro.

Din Torino, ia trenul direct până la Modane. Călătoria va dura o oră și jumătate și te va costa în jur de 30 euro. Verifică aici rutele și tarifele.

Din Modane, poți lua un alt tren spre Moûtiers sau poți închiria o mașină. Vei mai petrece pe drum încă o oră și jumătate.

Extra tip: Tot din Torino te poți îndrepta și spre Val-d'Isère, aflată în apropiere, o altă zonă superbă și plină de pârtii pentru o vacanță la ski în Alpi.

2. Zermatt, Elveția

Matterhorn este unul dintre cei mai cunoscuți munți de pe continent, datorită formei sale inedite și faptului că este foarte greu de cucerit.

Dacă vrei să-l privești îndeaproape, îți poți organiza o vacanță la Matterhorn Ski Paradise, una dintre cele mai faimoase stațiuni montane din Europa, situată chiar la granița între Elveția și Italia.

Iar dacă Matterhorn rămâne doar o priveliște frumoasă, trebuie să știi că din Zermatt poți urca pe Klein Matterhorn (Micul Matterhorn), cel mai înalt punct din Europa în care poți ajunge cu gondola (3883 m).

vacanță la ski în Alpi Zermatt

Cum ajungi: Zboară la Milano – Ia trenul către Visp – Ia trenul către Zermatt

Zborurile de linie către Elveția pot fi costisitoare. De aceea, pentru a ajunge ușor și ieftin la Zermatt, rezervă-ți un zbor direct spre Milano, operat de companiile low cost Ryanair sau Wizz air. Poți prinde prețuri excelente, până în 30 euro, iar zborul va dura aproximativ 2 ore.

Din Gara Centrală din Milano, ia trenul cu direcția Visp. Va trebui să schimbi trenurile, dar vei ajunge la destinație în cel mult 4 ore, cu aproximativ 30 euro. Verifică aici rutele și prețurile actualizate.

Din Visp, nu mai trebuie decât să iei un tren direct spre Zermatt. Poți rezerva biletele aici, unde vei găsi și prețurile actuale. Călătoria durează aproximativ o oră.

3. Cervinia, Italia

Dacă tot am menționat Matterhorn, o altă locație aproape de celebrul munte și de Zermatt este și Cervinia. Stațiunea de ski are sute de kilometri de pârtii. Ba chiar poți ajunge în Zermatt direct pe schiuri sau pe placă, folosind un ski pass comun celor două resorturi, ceea ce îți va face vacanța la ski în Alpi și mai interesantă!

Cum ajungi: Zboară la Torino/Milano – Ia trenul și autobuzul până la Cervino Ski Paradise

La fel ca în cazul Zermatt, și în Cervinia poți ajunge cu un zbor ieftin către Milano sau chiar Torino. Dacă optezi pentru Torino, ia un autobuz Flixbus sau un tren până la stația Chatillon Saint Vincent. De acolo, ia autobuzul 503, până la stația Cervinia Terminal Bus. Călătoria va dura aproximativ 3 ore.

Dacă optezi pentru Milano, poți lua trenul către stațiune de la Gara Centrală, până la Chatillon Saint Vincent. De acolo, ia același autobuz 503. Călătoria va dura, de această dată, între 4 și 5 ore.

4. Via Lattea, Italia/Franța

Calea Lactee, așa cum este supranumită, este o zonă schiabilă imensă, care cuprinde Alpii italieni și francezi. Aici, ai la dispoziție 400 de kilometri de pârtie, care se întind în ambele țări, pentru o experiență de care nu te vei plictisi nicio clipă.

Poți alege dintre zonele Sestriere, Sauze d’Oulx, Oulx, Sansicario, Cesana, Pragelato, Claviere și Montgenèvre sau poți explora totul cu un skipass internațional.

vacanță la ski în Alpi Via Lattea Italia

Cum ajungi: Zboară la Torino – Ia trenul până la Oulx sau Sestriere

Cea mai avantajoasă modalitate de a ajunge la Via Lattea este cu un bilet de avion către Torino rezervat pe Vola.ro.

Apoi, trebuie să iei trenul de la stația Porta Nuova pe ruta Oulx-Cesana-Claviere-Sestriere. Coboară la Oulx sau Sestriere pentru acces rapid la pârtii.

Călătoria va dura în jur de 1-2 ore, în funcție de locul în care cobori, iar biletele de tren vor costa până în 10 euro.

Dacă vrei să optezi pentru o mașină închiriată în Torino, vei ajunge în stațiune într-o oră și 30 de minute.

5. Dolomiti Superski, Italia

Fie că este prima dată când vezi Alpii sau nu, aceștia merită oricând o vizită. Iar dacă vrei să schiezi sau să te dai cu placa puțin mai la sud de Tirol, în Munții Dolomiți, zona schiabilă dintre Val Gardena și Cortina d’Ampezzo este ideală.

vacanță la ski în Alpi Dolomiti

Cum ajungi: Zboară la Veneția Treviso – Ia trenul și autobuzul spre Cortina d’Ampezzo

Dacă urmează să organizezi o vacanță la ski în Alpi, iar destinația aleasă este Dolomiti Superski, începe-ți călătoria cu un zbor low cost către Veneția, operat de Ryanair, care durează numai două ore și aterizează pe aeroportul Treviso.

Din Treviso, ai la dispoziție mai multe trenuri spre Bolzano sau Cortina d’Ampezzo. Una dintre variante este să iei trenul până la Longarone (1h 30 min), apoi autobuzul Cortina Express până la stația Cortina d’Ampezzo (încă o oră).

Dacă vrei să închiriezi o mașină, vei face aproximativ două ore de la Treviso la Cortina d’Ampezzo.

6. Garmisch-Partenkirchen, Germania

Aceasta este una dintre cele mai mari stațiuni de ski și snowboard din Alpii Bavarezi ai Germaniei, potrivită atât pentru începători și intermediari, cât și pentru experți. Poți ajunge foarte ușor și rapid aici, așa că dacă ești în căutarea unei variante foarte simple, aceasta este perfectă.

Cum ajungi: Zboară la Munchen – Ia trenul până la Garmisch-Partenkirchen

Rezervă-ți bilete de avion ieftine către Munchen, apoi ia trenul de la aeroport către Gara Centrală din oraș. Vei ajunge în 40 de minute.

Apoi, de la gară, ia trenul direct până la stația Garmisch-Partenkirchen, călătorie care va dura încă o oră și 20 de minute. Prețul întregii călătorii va fi de aproximativ 30 euro.

Iar dacă vrei să ajungi și mai repede, și mai ușor, închiriază o mașină și vei conduce până în stațiune o oră și 45 de minute.

7. Ghețarul Hintertux, Austria

Dacă ne-ai urmărit pe Instagram, ai văzut că am călătorit în Zillertal, zona tiroleză în care te poți bucura non-stop de sporturile tale preferate în vacanța la ski în Alpi. Aici, poți schia și poți face snowboarding direct pe ghețar!

Cum ajungi: Zboară la Munchen – Ia trenul până în Mayrhofen

Pentru a evita prețurile mari ale zborurilor de linie către Austria, rezervă un zbor către Munchen, apoi ia trenul spre Mayrhofen, cel mai cunoscut oraș din apropierea ghețarului Hintertux. Călătoria va dura aproximativ 2 ore și 45 de minute, iar biletul va costa între 20 și 40 euro.

Așadar, dacă te tentează această variantă, citește pe blog mai multe detalii utile.

8. Ghețarul Stubai, Austria

Tot în Austria, dar în direcția opusă Zillertal, se află Ghețarul Stubai și, respectiv, un parc imens în care poți schia, poți face snowboard, drumeții, escaladă pe trasee de via ferrata, precum și explorarea peșterilor de gheață.

Stubai Glacier

Cum ajungi: Zboară la Munchen - Ia trenul spre Innsbruck sau închiriază o mașină

Varianta clasică și rapidă este să zbori la Innsbruck, însă adesea prețurile biletelor de avion sunt destul de mari. Alternativa poate fi un zbor către Munchen, apoi un tren spre Innsbruck. Călătoria până acolo nu va dura mai mult de două ore. Din Innsbruck poți conduce timp de 45 de minute o mașină închiriată sau poți opta pentru transportul public (autobuzul) sau transport privat oferit de unitatea ta de cazare.

9. Zell am See/Kaprun, Austria

Zell am See și Kaprun sunt două stațiuni montane învecinate, care oferă peste 400 kilometri de pârtii perfecte. Priveliștile sunt minunate, iar sistemul de transport din zonă este foarte bine pus la punct. Per total, vacanța la ski în Alpi nu poate fi mai plăcută!

Cum ajungi: Zboară către Viena - Ia trenul sau închiriază o mașină

Poți începe călătoria cu un zbor către Viena, pe care îl vei găsi la un preț minim. Apoi, poți închiria o mașină și vei ajunge la destinație în aproximativ 4 ore de condus. Dacă nu vrei să conduci, poți opta pentru o combinație de trenuri, pe ruta Viena-Salzburg-Zell am See. Timpul de călătorie este similar. 

10. St. Moritz, Elveția

St. Moritz reprezintă una dintre primele stațiuni de ski din Europa. Aici vei găsi atât pârtii pentru experți, care te vor provoca să-ți îmbunătățești skillurile, cât și pârtii lungi pentru nivel intermediar, pe care să îți faci încălzirea. Priveliștea spre Alpi este și ea minunată!

vacanță la ski în Alpi St Moritz Elveția

Cum ajungi: Zboară la Milano – Ia trenul până la St. Moritz

Nu trebuie neapărat să zbori în Elveția pentru a te bucura de pârtiile sale impresionante. Poți opta pentru un zbor low cost către Milano, pentru ca apoi să iei trenul de la Gara Centrală.

Ia trenul până la Tirano, apoi schimbă-l cu direcția San Maurizio. Drumul va dura maximum 5 ore. Poți verifica prețurile actuale și cumpăra bilete de aici.

Dacă preferi să închiriezi o mașină, vei conduce timp de 3 ore până în stațiunea montană.

11. Stațiunile montane din Andorra

Andorra este o țară mică, situată în estul Munților Pirinei. Prin urmare, chiar dacă pârtiile sale nu sunt printre cele mai celebre sau des frecventate de turiștii români, acestea sunt perfecte pentru pasionații sporturilor de iarnă care vor să experimenteze schiatul sau snowboardingul în afara țării, în condiții excelente.

Cum ajungi: Zboară spre Barcelona - Optează pentru un transfer sau închiriază o mașină

Chiar dacă nu te aștepți, poți ajunge în stațiunile de ski din Andorra via Barcelona. Rezervă-ți biletele de avion spre Barcelona, apoi consultă opțiunile de transfer numeroase, direct de la aeroport. De asemenea, poți opta și pentru o mașină închiriată, căci drumul până la pârtii nu va dura mai mult de 3 ore.

Atenție! Andorra nu se află în Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă că vei avea nevoie de pașaport pentru a călători.

Acestea fiind spuse, indiferent de destinația aleasă, încearcă aceste rute alternative ieftine și bucură-te de o vacanță la ski în Alpi convenabilă și memorabilă.