Când vrei să pleci într-o destinație nouă, lucrurile au un curs asemănător de fiecare dată. Mai întâi, apare curiozitatea față de zona pe care urmează să o vizitezi. Pare că ai o mulțime de lucruri de făcut acolo, așa că apare și entuziasmul. Cumperi biletele de avion, rezervi cazarea și, cu nerăbdare, începi să planifici călătoria. De unde începi?
Nu toată lumea adoră să facă itinerarii detaliate, dar toată lumea își dorește să viziteze locuri frumoase într-un ritm relaxat, bifând toate atracțiile must see, dar descoperind și locuri inedite, fără să apeleze mereu la tururi ghidate și să depindă de un program fix.
Așa cum ți-ai dat deja seama, noi adorăm să planificăm vacanțe. De aceea, vrem să te ajutăm și pe tine să-ți faci un plan bun, după ce rezervi călătoria pe Vola.ro.
Iată cum să te organizezi în vacanță pe cont propriu!
1. Împarte destinația în mai multe zone, de la început
Fie că vizitezi o capitală europeană, o regiune întreagă dintr-o țară preferată sau faci un circuit mai lung care implică mai multe state, esențial este să împarți fiecare destinație în zone mai mici.
De exemplu, un oraș mare poate fi împărțit pe cartiere sau puncte cardinale (sud și nord, est și vest). O regiune ca Provence sau sudul Italiei poate fi împărțită pe orășele și sate. Astfel, îți va fi mult mai ușor să estimezi timpul necesar pentru fiecare și să faci un plan realist.
2. Pune pe listă obiectivele principale, apoi pe cele secundare
Pentru a putea vizita tot ce ți-ai propus, ai nevoie să vezi, mai întăi, dacă tot ce ai pe listă poate fi văzut în timpul disponibil la destinație. De multe ori, entuziasmul te face să pui în program prea multe lucruri și sfârșești alergând, fiind stresat și nereușind să vezi fix locurile în care voiai cel mai mult să ajungi. Soluția este prioritizarea.
De exemplu, într-un cartier din Madrid, vei dori să vezi neapărat acel muzeu de neratat și un monument celebru. În planul secundar pot sta un alt muzeu mai mic și o piațeta din apropiere, care ți s-a părut perfectă pentru poze și o pauză de cafea.
Având mereu o idee clară despre care îți sunt prioritățile, nu te vei simți copleșit(ă) de numărul atracțiilor „de bifat”. Vei începe mereu cu cele mai importante și nu vei risca să le ratezi din neatenție.
3. Trece obiectivele pe hartă, marcate pe categorii
Sfatul nostru nr. 1 pentru orice călătorie este să folosești o hartă offline. Poți descărca de pe Google Maps exact zona în care te vei afla. Astfel, vei putea să străbați destinațiile fără a avea nevoie de conexiune la Internet.
Pune pe harta ta obiectivele turistice principale, marcate diferit de cele secundare. În Maps, ai opțiunea de a le eticheta cu simboluri diferite (ex.: steluță pentru cele favorite, steag verde pentru celelalte).
Desigur, dacă preferi, poți folosi o aplicație care să te ajute cu acest aspect. Orice ai alege, asigură-te că totul e inclus pe harta destinației.
4. Include pe hartă și locuri pentru odihnă și mâncare
O greșeală majoră pe care o fac mulți călători este să includă în planul zilnic doar atracțiile turistice. Astfel, la ora prânzului sau după o plimbare mai solicitantă, când se simte nevoia unei pauze, apare confuzia:
Aș bea o cafea sau o limonadă, dar unde? Terasele sunt pline.
Aș mânca un prânz cu preparate locale, dar în zonă sunt doar restaurante pentru turiști, iar cele care arată bine au mesele ocupate deja.
Aș sta puțin la umbra unui copac, dar sunt în mijlocul orașului, printre clădiri și monumente. Unde să mă retrag pentru o pauză și puțină liniște?
Aceste situații te fac să pierzi timp și energie, să te enervezi și să-ți spui că locul în care te afli e prea copleșitor. În cele mai rele cazuri, pauza ta se termină cu mâncare mediocră sau fast food, la suprapreț, într-un loc turistic, unde serviciile sunt de slabă calitate.
Soluția: fă puțin research înainte de plecare și pune pe hartă, în fiecare zonă, măcar un loc cu mâncare bună, o cafenea sau o terasă și un parc sau o grădină în care te poți relaxa.
5. Fă-ți programul zilnic ținând cont de orarul atracțiilor turistice
Ți s-a întâmplat vreodată să te îndrepți cu încredere spre un muzeu genial în ultima ta zi de vacanță, doar ca să descoperi că e închis fix în acea zi și trebuie să pleci acasă fără să-l fi vizitat? Noi sperăm că nu, dar știm că probabil răspunsul este da.
Recomandarea noastră este să verifici tot timpul orarul locurilor pe care vrei să le vizitezi: muzee, grădini, clădiri importante, restaurante speciale etc. Majoritatea sunt închise duminica sau lunea – zile ideale pentru locuri care nu au un program de vizitare.
Extra tip: Unele locuri aplică reduceri speciale de sărbători, în prima duminică dintr-o lună sau cu alte ocazii. Verifică acest lucru și poți economisi.
6. Începe vacanța cu un tur ghidat sau o plimbare pe apă
Când nu ai făcut un plan foarte bine pus la punct, există o soluție salvatoare. În prima zi la destinație, optează pentru un tur ghidat gratuit al orașului – vei găsi ghizi în zona centrală, fără îndoială. Un astfel de tur îți va oferi o privire de ansamblu și, cu siguranță, vei observa imediat zone pe care vei dori să le explorezi în detaliu. Același lucru este valabil și pentru croazierele pe apă, ce îți dau o perspectivă mai largă asupra locului în care te afli. În plus, ghizii îți pot oferi informații interesante și îți pot recomanda zone mai puțin știute, dar incredibil de frumoase.
7. Verifică dacă ai nevoie de rezervare
Acesta este ultimul pas pentru a deveni un călător profesionist. Fii persoana care nu trebuie să piardă jumătate de zi stând la coadă, pentru că deja și-a rezervat sau cumpărat biletele online, înainte să ajungă acolo. Este valabil pentru muzee sau atracții foarte cunoscute, precum și pentru restaurante sau baruri celebre. Ar fi păcat să ajungi într-o țară îndepărtată și să nu poți experimenta ceva esențial, nu?
Acestea sunt recomandările noastre de bază pentru a reuși să-ți planifici zilele de vacanță în mod eficient. De biletele de avion până la destinație ne ocupăm noi. Click aici și rezervă-le cât mai curând!