Skip to content

Așa cum a fost prezis încă de anul trecut, fenomenul revenge travel a devenit o realitate. Toată lumea vrea să plece cât mai des în vacanțe și să viziteze cât mai multe destinații noi, în Europa și nu numai, pentru a „recupera” timpul pierdut în 2020.

În prezent, pandemia nu mai impune restricții la fel de dure sau chiar nu mai impune deloc, așa că plecările par mai accesibile și mai ușor de organizat. Totuși, călătorii se lovesc de prețuri mari și de zboruri anulate sau modificate.

În acest context, bugetul de călătorie este mai dificil de estimat, iar un city break sau o vacanță implică noi provocări. Noi ne-am gândit să te ajutăm să călătorești din nou fără griji, așa că iată tot ce ai nevoie să știi!

Cum să-ți pregătești realist bugetul de călătorie în 2022: 5 aspecte esențiale

1. Cheltuielile de dinainte de călătorie

Înainte să pleci în vacanță, vei avea câteva cheltuieli importante, pe care trebuie să le incluzi în buget. De exemplu, asigurarea de călătorie, pașaportul (dacă destinația îl cere și încă nu îl ai), o potențială viză și eventuale vaccinuri, dacă vorbim despre vacanțe exotice.

Apoi, este posibil să vrei să faci câteva cumpărături înainte să pleci: un costum de baie nou, o baterie externă, un troller – chiar dacă par detalii, include-le și pe ele în buget pentru a avea, la final, o imagine realistă.

2. Biletele de avion

Chiar dacă și ele fac parte tot din categoria cheltuielilor de dinainte de plecare, le vom dedica o secțiune separată – doar sunt specialitatea noastră!

Cu siguranță, ai observat că, în 2022, prețurile zborurilor (și nu numai) au crescut semnificativ. De vină este, pe de o parte, scumpirea combustibilului, iar pe de altă parte, vorbim despre o creștere a cererii și o imposibilitate a operatorilor de a face față.

De aceea, este mai recomandat ca niciodată să îți cumperi biletele de avion din timp, cu minimum o lună înainte de plecare – mai ales dacă destinația este una dintre cele mai accesibile. Iar dacă biletele sunt scumpe, poți rezerva zborurile cât mai aproape de data plecării, astfel scăzând riscul ca acestea să se anuleze.

Extra tip: Când faci rezervare, adaugă și Vola Fast Refund, ca să primești banii înapoi în maximum 24 de ore, dacă zborul tău se anulează și nu găsim împreună o alternativă convenabilă. Astfel, sumele nu vor fi blocate și vei putea să folosești banii pentru o rută alternativă sau un plan B!

3. Cazarea

Deja știi acest lucru din pandemie: regula de aur atunci când cauți cazare în 2022 este să rezervi o cameră pe care o poți plăti la destinație sau o cameră cu anulare gratuită. Astfel, nu vei pierde banii în cazul în care zborul a fost anulat sau datele au fost modificate.

De asemenea, te sfătuim să cauți cazarea în același timp cu biletele de avion, pentru a te asigura că totalul se încadrează în bugetul tău.

bugetul de călătorie 2

4. Transportul la destinație

Mulți călători omit acest detaliu, considerând că acei 5 euro cheltuiți pe autobuz sunt insignifianți. Cu toate acestea, unele orașe presupun costuri mult mai mari în ceea ce privește transportul public.

De exemplu, o capitală europeană foarte mare va necesita mai multe drumuri cu metroul sau autobuzul. Un sătuc remote din zona rurală franceză va necesita drumuri cu trenul, iar drumul de la un aeroport mai îndepărtat până în orașul de destinație va costa mai mult de câțiva euro. Fă research și estimează sumele corecte!

5. Biletele de acces și experiențele la destinație

Dacă urmează să vizitezi muzee și alte atracții turistice – și cu siguranță o vei face – este necesar să calculezi cât de mult te vor costa biletele de acces și să incluzi această sumă realistă în buget.

Iar dacă vrei să economisești, încearcă să vizitezi muzee în intervale de timp gratuite și să rezervi biletele online, căci deseori ele au un preț mai mic decât la ghișeul fizic.

Nu uita să treci pe listă și experiențele gastronomice – un weekend de street food va fi mai ieftin decât un weekend de prânzuri și cine la restaurante cu stele Michelin. Bucură-te de ceea ce îți place, dar calculează bugetul în mod realist!

buget de calatorie

Alte cheltuieli pe care să le incluzi în bugetul de călătorie pentru o imagine clară:
  • Suveniruri
  • Gustări și băuturi pe parcursul zilei
  • Bilete de acces pentru atracții pe care nu le-ai planificat
  • Un tur ghidat găsit în oraș
  • Tips pentru restaurante, baruri și alte servicii
  • Un fond de urgență pentru situații neprevăzute și cheltuieli suplimentare - îți recomandăm să îl ai pregătit sub formă de cash și să-l păstrezi împărțit, în două piese diferite de bagaj!