Skip to content

Acest articol este scris de Alin Pandaru, Pandutzu cum îi spunem noi, sau #băiatulcusteagul. Pentru că anul acesta deja și-a pregătit un turneu de festivaluri la care vrea să ajungă, am decis că el este cel mai în măsură să ne spună cum e cel mai bine să ne pregătim. Ce să ne luăm cu noi, cu cât timp înainte să cumpărăm bilete de avion și alte informații utile. 

Pentru a avea însă o experiență fără peripeții, e important totuși să te pregătești din timp atunci când te hotărăști să mergi la un festival. E frumos și când e super spontan, dar e mai bine când ai un plan bine făcut.

Vine vara, reîncep festivalurile și parcă sună tentant să pleci câteva zile din oraș, să te bucuri de muzică bună și să te deconectezi de grijile cotidiene.

Suntem diferiți cu toții și avem propriul stil de a ne organiza, așa că astăzi o să vă prezint cum mă organizez eu când vine vorba de concerte și festivaluri, atât în România, cât mai ales în afară țării.

Alegerea festivalului

Sunt unele festivaluri la care mergi pentru line-up și sunt unele festivaluri la care mergi pentru atmosferă. În funcție de genul de eveniment la care vrei să mergi, sunt două abordări diferite.

Dacă e vorba de un festival la care poate ai mai fost deja, știi cum e atmosfera și ești convins că o să te distrezi indiferent de cine e pe scenă (și poate chiar fără să dai deloc pe acolo), atunci cel mai bine este să-ți cumperi abonamentele imediat ce se pun în vânzare. De obicei apar oferte cu un preț mult mai redus pentru cei care își cumpără din timp abonamentele și poți uneori să economisești între 50 și 100 de euro, dacă nu ești genul spontan de azi pe mâine.

Asta se aplică și pentru festivaluri la care n-ai mai fost, dar cu siguranță îți dorești să mergi. Aș pune aici Glastonbury, Tomorrowland sau Rock Werchter.

Dacă mergi totuși pentru muzică și ai un artist preferat, sau poate chiar mai mulți, pe care îi vezi anunțați la un festival, sugestia mea ar fi să-ți cumperi abonamentul cât mai curând posibil. Nu toate festivalurile anunță line-up-ul complet încă de la început, dar cu siguranță pe lângă artiștii pe care deja i-ai ochit, vor fi mulți alții poate la fel de buni. Plus că așa ai un prilej bun de a descoperi și artiști noi.

La festivalurile care au un line-up super bun, biletele se epuizează rapid, așa că recomandarea mea este să te grăbești.

Pentru evenimentele din vară, abonamentele pentru ediția următoare se pun în vânzare fie imediat ce s-a încheiat ediția curentă, fie prin septembrie-octombrie. Te sfătuiesc să urmărești paginile festivalurilor care te interesează pentru a fi la curent cu anunțurile lor.

Alegerea transportului

Sunt adeptul unui stil de viață cât mai sustenabil, așa că dacă te poți deplasa la un festival în gașcă, să umpleți una sau mai multe mașini, de preferat electrice, atunci este perfect. Însă atunci când mergi în afară României, lucurile sunt un pic mai complicate, iar avionul rămâne cea mai la îndemână variantă. Există și aici o variantă ideală, aceea în care ai o gașcă atât de mare cu care ocupați toate locurile din avion.

Atunci când este însă posibil și îmi mai permite bugetul după ce am cumpărat abonamentul la festival, încerc să-mi cumpăr cât mai repede și biletele de avion către locul unde are loc festivalul respectiv. Iar dacă nu reușesc în toamnă, aștept cuminte IEFTINUARIE, căci atunci sigur găsesc mai ieftine pe Vola.ro.

Legat de biletele de avion, singurul meu sfat este să nu intrați neapărat în mirajul low cost. Uneori e mai ieftin să zbori cu o companie de linie. La ce vă recomand să fiți atenți este aeroportul unde aterizează și care sunt costurile de transfer spre centrul orașului. Uneori dai mai mult pe transfer decât pe biletul în sine, așa că atunci când faceți comparații de preț, adăugați la calcul și costul transferului, iar apoi să alegeți care e cea mai bună varianta pentru voi.

Cazarea - cort sau hotel/apartament?

Dacă mă întrebi pe mine, un festival se trăiește cel mai bine atunci când stai în camping, mai ales dacă zona de campare coincide exact cu zona de festival, așa cum e la Sziget. Știu, poate nu e cea mai confortabilă variantă, poate nu-ți place să stai la coadă la duș sau poate pur și simplu nu poți să dormi când e agitație în jurul tău. Însă nimic nu-i mai frumos decât să te trezești dimineața și să fii deja acolo unde se întâmpla acțiunea. Fără grija transportului către festival sau mai ales de după festival, când uneori sunt cozi foarte mari.

Evident, nu toate festivalurile oferă și opțiunea de camping, așa că recomandarea mea este să încercați să rezervați locul de cazare chiar de dinainte să se anunțe datele de desfășurare. Majoritatea au câte un weekend bine definit în calendar în fiecare an. Glastonbury se întâmplă la final de iunie. Nova Rock e în a doua săptămână de iunie și Electric Castle e la mijloc de iulie. Cel mai probabil și ediția de anul următor o sa fie tot în aceeași perioadă.

Așa că dacă ai pus ochii pe un festival, ai putea deja să rezervi ceva cazare încă de-acum pentru anul viitor, eventual cu free cancelation. Spun asta pentru că odată ce se anunță datele festivalului, prețul cazărilor o să crească în perioada respectivă. Și știm cu toții cum este în Cluj-Napoca în perioada UNTOLD. Așadar, de rezervat cât mai din timp, cu free cancelation dacă este posibil.

Mâncarea și băutura

Organizatorii festivalurilor încearcă de cele mai multe ori să aducă vendori suficient de diverși încât să ai de unde alege când vine vorba de mâncare. Dar trebuie să înțelegeți că în mare parte tot burgeri, pizza și paste o să fie alegerile “nesănătoase” de la festivaluri. Dar n-o să vă judece nimeni pentru 3-4 zile de mâncat junk food. Cea mai de buget variantă este să vii cu mâncarea de-acasă sau să-ți gătești la cazare, dar să fim sinceri acum, cine are chef de gătit când e la festival? Recomand totuși zona de grătare de la Electric Castle dacă ajungeți pe-acolo.

Legat de băutură, fie ea alcoolică sau nu, aici cred că depinde de fiecare în parte cât consumă responsabil. Singurul sfat pe care pot să-l dau aici este să nu amestecați prea multe.

Unele festivaluri în afară oferă posibilitatea de a vă umple sticlele/paharele cu apă gratuit, iar pentru cei care sunt în primele rânduri, în zilele mai toride, cei de la pază oferă de asemenea pahare cu apă gratuit.

Trusa de festivalier

Fiecare festival are specificul lui și în funcție de locul de desfășurare trebuie să mai aduci cu tine diverse echipamente. Însă sunt unele lucruri pe care trebuie să le ai cu tine la orice festival:

  • Cremă cu factor de protecție solară - pentru că ultimul lucru pe care ți-l doreșți la un festival este insolație;
  • Ceva de pus pe cap - din aceleași motive de mai sus;
  • Șervețele umede - pentru când n-ajungi la duș;
  • Baterii externe - pentru că se consumă repede cea de la telefon;
  • Prezervative - pentru că nu știi niciodată;
  • Hârtie igienică - pentru că nu știi niciodată;
  • Pastile - nu d-alea, ci un paracetamol, un ibuprofen, ceva de burtă sau ceva să mai taie din mahmureală;
  • Dopuri de urechi - mai ales dacă îți place să stai în primele rânduri. Sau dacă vrei să dormi mai liniștit;
  • Pelerină de ploaie - pentru că nu știi niciodată.
  • Borsetă - pentru că e mai ok decât un ghiozdan când vine vorba de depozitat lucruri;
  • Prelungitor - de preferat cu 3 sau mai multe prize.

Pe lângă cele de mai sus, în funcție de festival o să fie nevoie poate și de niște cizme de cauciuc dacă se anunță ploi, un buff sau o mască dacă nu se anunță ploi și este foarte mult praf sau, dacă ești Pandutzu, e nevoie și de o undiță telescopică pe care să-ți montezi steagul.

Cât costă un festival?

Nu există un preț fix, pentru că avem cu toții nevoi diferite, iar bugetul depinde de foarte mulți factori. Însă dacă ar fi să fac o medie, abonamentele de festivaluri se învârt undeva între 150 de euro în România și 250-300 de euro în Europa, excepție făcând, bineînțeles, Tomorrowland, dar și Sziget, cu mențiunea că acolo ai 6-7 zile de festival.

Transportul, dacă este asigurat din timp, te poate duce până în 100 de euro cu tot cu bagaj de mâna inclus. Depinde evident de destinație.

Cazarea poate fi inclusă în prețul abonamentului, dacă mergem pe varianta de camping, sau te poate duce la un 50-60 de euro/noapte, în funcție de preferințele fiecăruia.

În ceea ce privește mâncarea/băutura, iarăși depinde de fiecare în parte. Eu la cât de agitat sunt și pentru că uneori uit efectiv să mai și mănânc, mă descurc lejer cu 50-75 de euro/zi.

Pe lângă asta mai trebuie adăugat în buget și niște bani pentru merch, fie că este legat de festival sau de trupele prezente acolo, dar și pentru transferul către festival în cazul în care nu stați în camping.

Cam astea ar fi, pe scurt, câteva din sfaturile mele pentru a merge la festivaluri. Sper că v-au fost utile și aștept să-mi urmăriți aventura de vară asta de pe la festivaluri, pentru că o să vin cu sfaturi specifice pentru fiecare festival în parte.

Photo credits: Alin Pandaru

Poți urmări tot ce face Pandutzu la festivalurile cele mai cunoscute cu următoarele linkuri:

YouTube
Blog
Facebook
Instagram
Twitch