Skip to content
Actualizat in: 21/04/2022

Distribuie pe:

Viza pentru Vietnam poate fi obținută destul de simplu, iar în continuare poți afla tot ce trebuie să știi! Deși nu se află chiar în topul celor mai faimoase destinații de vacanță din Asia, Vietnamul este o țară sublimă, care merită fiecare oră de zbor până acolo.

Chiar dacă nu este o zonă la fel de des vizitată precum Bangkok, Phuket (Thailanda), sau Bali (Indonezia), peisajele vietnameze sunt la fel de spectaculoase, iar cultura locală la fel de bogată și de fascinantă.

Dacă te tentează o vacanță unică în Vietnam, dar ești intimidat de aspectele administrative, printre care și obținerea vizei pentru Vietnam, află că nu trebuie să îți faci prea multe griji.

Cine are nevoie de viză pentru Vietnam?
Toți cetățenii români trebuie să obțină o viză pentru a intra pe teritoriul Republicii Socialiste Vietnam.

Singurele excepții de la această regulă sunt persoanele care dețin un pașaport diplomatic sau un pașaport de serviciu, iar perioada deplasării acestora în Vietnam nu depășește 90 de zile calendaristice.

Așadar, dacă nu te înscrii în aceste situații, va fi nevoie să aplici pentru obținerea unei vize de călătorie.

Viza pentru Vietnam: De unde se poate obține, cât costă și cât durează

1. Depunerea dosarului la Ambasada Vietnamului din București (varianta clasică)
Dacă vrei să te asiguri că pleci la drum cu viza pregătită, poți depune un dosar la Ambasada Vietnamului din București. Îți recomandăm să faci acest lucru cu minimum una sau două săptămâni înainte de zbor, pentru a avea suficient timp să pregătești totul și să primești viza.

În general, eliberarea vizei durează câteva zile lucrătoare, însă pot interveni sărbători legale sau dosarul tău poate fi respins. Acest lucru se întâmplă rar, dar este bine să îl iei în calcul.

Adresa la care trebuie să ajungi este Strada C.A. Rosetti nr. 35, iar programul de lucru este de luni până vineri, între orele 9 și 17. Acesta poate suferi modificări, așa că verifică website-ul înainte să faci drumul până acolo.

Pentru a obține viza, trebuie să pregătești următoarele documente:

  • Un pașaport valabil minimum 6 luni de la intrarea în Vietnam, cu minimum două pagini libere pentru aplicarea vizei;
  • Două fotografii cu formatul 4 x 6 cm, tip pașaport, cu fundal alb;
  • Biletele de avion dus-întors, printate;
  • Dovada rezervării de la hotel/altă unitate de cazare;
  • Cererea de eliberare a vizei. Pentru a te asigura că totul este în regulă, poți contacta Ambasada cu întrebări suplimentare, înainte de a merge la fața locului.

Cât costă?
Taxa de eliberare a vizei de la Ambasadă diferă în funcție de tipul documentului și poate fi modificată oricând. La momentul scrierii acestui material, o viză cu o singură intrare, valabilă pentru 30 de zile, costă 25$. Pentru a verifica prețurile în timp real, intră pe pagina dedicată a Ambasadei.

[caption id="attachment_4450" align="alignnone" width="1024"] Mu Cang Chai, terraced rice field landscape near Sapa, north Vietnam.[/caption]

2. Viza electronică (E-Visa)
Pe lângă metoda clasică de mai sus, ai la dispoziție și varianta online. Pentru a obține viza electronică, intră aici și introdu datele solicitate (fotografia tip pașaport, datele personale, perioada călătoriei etc.).

Vei primi un cod de identificare, vei plăti 25$ și, în trei zile lucrătoare, vei putea avea acces la viză. Tipărește-o și ia-o cu tine în călătorie!

3. Ridicarea vizei direct din aeroportul de la destinație (visa on-arrival)
Dacă dorești, poți obține viza direct la destinație, când ajungi în aeroportul vietnamez. Tot ce trebuie să faci este să completezi un formular online, unde vei menționa tipul de viză dorit, datele personale și data la care vei ajunge în Vietnam.

Apoi, vei plăti o taxă online în valoare de 6$ și vei aștepta să primești o scrisoare via e-mail. Această scrisoare garantează pentru tine și trebuie neapărat să o printezi și să o iei în călătorie, alături de două fotografii tip pașaport (4 x 6 cm).

În aeroportul de la destinație, vei completa încă un formular, apoi vei prezenta scrisoarea primită, poza și pașaportul. Vei primi în scurt timp viza, în mod gratuit.

Așadar, pentru viza on-arrival valabilă 30 de zile, cu o singură intrare, nu trebuie decât să plătești online 6$, taxa scrisorii. Dacă dorești ca viza să fie eliberată mai rapid decât în două zile lucrătoare, această taxă va crește.

În final, orice variantă ai alege pentru a obține viza pentru Vietnam, te sfătuim să te organizezi cât mai repede, de preferat imediat după ce ți-ai rezervat biletele de avion spre Vietnam. Astfel, vei avea suficient timp pentru a te informa, a-ți pregăti documentele și a călători fără griji!