Skip to content
Actualizat in: 27/04/2022

Distribuie pe:

Poate că îți dorești să vizitezi o anumită țară în preajma Paștelui și vrei să știi la ce să te aștepți sau, pur și simplu, ești curios ce fac alții cu ocazia acestei sărbători. Cert e că Paștele este celebrat peste tot în Europa, iar unele popoare au tradiții foarte interesante.

Deși motivul principal și, totodată, cel religios pentru care sărbătorim Paștele este Învierea lui Hristos, fiecare țară are mici obiceiuri amuzante sau ciudate, care par să nu aibă nicio legătură cu acest eveniment.

Iată cum arată Paștele în diferite țări din Europa și la ce te poți aștepta când călătorești acolo!

Italia

Italienii iau foarte în serios sărbătoarea Paștelui. În Vinerea Mare, toată lumea se strânge în Vatican, pentru a asculta discursul Papei.

În Florența, în Duminica Mare, are loc Scoppio del Carro, o paradă dedicată Paștelui. Un car imens și plin cu artificii este plimbat pe străzile orașului, până în Piața Domului. Acesta este escortat de 150 de soldați, muzicieni și artiști îmbrăcați în ținute speciale.

Apoi, toată lumea mănâncă o bucățică de Colomba, o prăjitură în formă de porumbel, cu migdale, albușuri de ou și zahăr.

Cehia

Cehii duc vopsirea ouălor la rang de artă. Acestea sunt pictate manual, cu tot felul de modele, care de care mai complexe și mai impresionante. Dacă ești în zonă, le poți găsi sub denumirea de kraslice la Târgul de Paște din Praga, unul dintre cele mai celebre evenimente din această perioadă.

Tot în Cehia, în săptămâna Paștelui, băieții se plimbă prin sate și orașe timp de trei zile cu zornăitoare din lemn, al căror sunet este menit să îl alunge pe Iuda, apostolul care l-a trădat pe Iisus.

Tot de Paște, majoritatea cehilor obișnuiesc să poarte roșu, culoare care simbolizează noile începuturi, sănătatea și fericirea.

Marea Britanie

Dacă noi vopsim ouă roșii în Joia Mare, englezii merg la supermarket să cumpere ouă de ciocolată împachetate cât mai frumos și mai colorat, pe care le dăruiesc apoi celor dragi.

Și în Marea Britanie, la fel ca în România, iepurașul de Paște este un personaj faimos, care lasă ouă de ciocolată copiilor cuminți. Acesta le ascunde prin casă sau în grădină, iar cei mici trebuie să le caute cu atenție, în dimineața de duminică.

De pe masa de Paște a englezilor lipsește pasca, însă sunt prezente mereu faimoasele hot cross buns, niște chifle dulci cu stafide, a căror suprafață este crestată sub forma unei cruci.

Franța

La fel ca englezii, și francezii pun preț pe ouăle delicioase de ciocolată. În plus, pentru ei sunt la fel de importanți și clopoțeii din ciocolată, care se găsesc absolut peste tot în perioada Paștelui, de la supermarketuri obișnuite până la ciocolaterii de lux.

În Franța, ciocolata este adusă, în mod tradițional, de clopoțeii zburători, și nu de iepuraș. Acești clopoței sunt, de fapt, clopotele tuturor bisericilor care, conform legendei, zboară la Vatican pentru a fi binecuvântate de Papa, apoi se întorc acasă, cu daruri pentru cei mici.

Fun fact: Haux, un oraș din apropierea Bordeaux, este faimos pentru una dintre cele mai ciudate tradiții de Paște. Locuitorii zonei se strâng în piața centrală și mănâncă o omletă făcută din peste 4500 de ouă, aduse de fiecare familie și amestecate într-o tigaie imensă.

Germania

Dacă te afli în Germania de Paște, vei putea admira ouăle vopsite și pictate frumos atât pe mesele festive, cât și în copaci, în tufe și în grădinile oamenilor.

Pe lângă împodobirea întregii gospodării, nemții mai au un obicei interesant de Paște: se strâng în jurul unui foc de tabără, al cărei lumini se spune că alungă ghinionul din casele tuturor.

Nu în ultimul rând, dacă îți place să dansezi, Germania nu este locul potrivit pe care să îl vizitezi în preajma sărbătorilor pascale. În Vinerea și Sâmbăta Mare, dansul și muzica ascultată la un volum mare sunt strict interzise!

Norvegia

În Norvegia, Paștele nu este despre flori, ouă vopsite și iepurași darnici, ci mai degrabă despre crime și mistere.

În weekendul de Paște, norvegienii urmăresc show-uri produse special pentru această sărbătoare, care prezintă cazuri de crime misterioase petrecute în lume. Până și companiile producătoare de lapte tipăresc, în această perioadă, cazuri criminalistice pe cutii!

Finlanda

O altă țară cu obiceiuri inedite de Paște este și Finlanda. Începând cu Joia Mare, copiii se costumează în vrăjitoare, își vopsesc obrajii cu roșu, își desenează pistrui, se înarmează cu crenguțe de mesteacăn și colindă casele din oraș, pentru a primi dulciuri.

Da, pare că vorbim despre Halloween, însă este doar modul în care finlandezii sărbătoresc Paștele.

Așadar, acum știi cum arată Paștele în diferite țări din Europa. Fiecare loc te poate surprinde cu tradiții locale, care de care mai fascinante, așa că nu ezita să călătorești atunci când ai ocazia. Biletele de avion te așteaptă, ca de obicei, pe Vola.ro!