Controlul de securitate in aeroporturile din Romania, in contextul coronavirus

Epidemia de coronavirus a adus modificari unui numar mare de activitati din viata noastra, iar calatoriile cu avionul nu fac exceptie. Pentru a se asigura ca pasagerii si personalul aeroporturilor respecta distantarea sociala necesara in timpul controlului de securitate dinaintea imbarcarii, Serviciul Roman de Informatii (SRI) a aplicat o serie de masuri de preventie, care vin impreuna cu mai multe recomandari pentru pasageri.

Masuri luate de SRI

Controlul de securitate din aeroporturile din Romania se realizeaza cu respectarea tuturor masurilor de prevenire a infectarii cu noul coronavirus. Operatorii de securitate ai Brigazii Antiteroriste se afla in spatele unui ecran de plexiglas si/sau poarta masti faciale, sau aplica procedurile de la distanta interpersonala necesara.

SRI a solicitat ca fiecare aeroport sa dezinfecteze toate echipamentele din zona de control de securitate (benzilor transportoare de bagaje, tavile, mesele pentru control, etc.) la un interval de timp stabilit de autoritatea sanitara.

Operatorii de securitate aplica toate masurile recomandate de Ministerul Sanatatii pentru a preveni aparitia unor noi cazuri de Coronavirus. Manusile de latex si mostrele de prelevare a urmelor de substante explozive sunt inlocuite dupa fiecare interactiune, iar contactul fizic cu pasagerii este redus la minimum.

Inainte de a ajunge la aeroport

Pasagerii care prezinta simptome specifice infectiei cu Coronavirus (tuse, febra, dificultati la respiratie) sunt rugati sa consulte un medic inainte de a veni la aeroport.

Recomandari pentru pasageri

 1. Păstrați permanent contactul cu operatorul aerian (sau cu agentia de turism) pentru orice informații privind zborul! Prezentarea la aeroport se face cu 3 ore înainte de ora zborului!
 2. La sosirea la aeroport, debarcarea pasagerilor se va face la distanță față de terminal, aceștia urmând a fi dirijați direct către corturile de așteptare. Întreg traseul pasagerilor este marcat în mod vizibil.
 3. Stația de autobuz și peronul de debarcare din taxi/autoturism au fost repoziționate. Accesul autoturismelor în parcarea Plecări se face, de asemenea, pe un flux modificat. Acestea sunt semnalizate în mod vizibil. Atenție, din cauza lucrărilor la conexiunea feroviară cu  Gara de Nord, circulația în zona aeroportului este în continuare deviată!
 4. Permanent, sunt obligatorii atât purtarea măștii de protecție, cât și păstrarea unei distanțe fizice de 1,5 metri față de cei din jur.
 5. De la corturi către terminalul de pasageri se va pleca în grupuri organizate de către angajații aeroportului, în funcție de destinație și ora programată a cursei.
 6. În terminalul de pasageri este permis accesul doar pentru pasagerii care sosesc în mod organizat, venind de la corturile de așteptare. Pentru păstrarea distanței de 1,5 metri, vor fi respectate indicațiile autocolantelor amplasate pe pardoseală.
 7. În zona publică a terminalului de pasageri nu este permisă staționarea. În acest sens, au fost eliminate toate banchetele din zonă.
 8. După efectuarea formalităților de check-in, pasagerii vor urma fluxul obișnuit, păstrând distanța de 1,5 metri față de cei din jur. Purtarea măștii este obligatorie inclusiv la efectuarea formalităților de acces și la controlul de securitate.
 9. În zona de îmbarcare este asigurat spațiul necesar păstrării distanței de 1,5 metri față de cei din jur.
 10. Autobuzele de transfer la/de la avion vor fi ocupate la maximum 50% din capacitate.
 11. Îmbarcarea în aeronavă se va face începând cu rândul cel mai îndepărtat față de ușa avionului. Debarcarea se va face începând cu rândul de lângă ușă.
 12. Fluxul de sosiri nu se modifică, fiind însă interzis accesul în terminal al altor persoane decât pasagerii. Râmân valabile obligativitatea purtării permanente a măștii de protecție, precum și păstrarea unei distanțe de 1,5 metri față de cei din jur.
 13. Pentru motive justificate (acces la grupurile sanitare, supermarket, achiziție de bilete de avion etc.), va fi permis accesul în terminal și pentru alte persoane decât pasagerii.
 14. Pe întreg fluxul de pasageri plecări/sosiri sunt amplasate dispensere cu soluții dezinfectante – recomadăm utilizarea acestora în special după efectuarea controalelor. Infrastructura de terminal din zonă este dezinfectată de minimum 10 ori/zi.
 15. Vă rugăm să respectați indicațiile personalului din aeroport!
 16. Eventualele modificări impuse de autorități vor fi imediat implementate și aduse la cunoștința publicului.

Bagajul de mana

Pentru a evita un eventual control manual al bagajului, pasagerii sunt rugati sa transporte in bagajul de mana doar strictul necesar. Bunurile neesentiale, precum lichide, geluri, spray-uri, dispozitive electronice s.a. ar trebui transportate in bagajul de cala.

In bagajul de mana este permisa o cantitate de lichide/aerosoli/geluri de maximum 1 litru. Aceasta cantitate trebuie transportata in recipiente individuale, de maximum 100 ml fiecare, depozitate intr-o punga de plastic, transparenta, resigilabila, inchisa prin sistem de inchidere prin presare sau tip fermoar. Este permisa o singura astfel de punga per bagaj de mana, iar dimensiunile ei trebuie sa fie 20 x 20 cm sau 15 x 25 cm.

In aceasta perioada, pasagerii pot transporta in bagajul de mana servetele dezinfectante, solutii dezinfectante sau alte solutii similare, chiar si in recipiente de peste 100 ml. Pasagerii care au in bagaj recipiente cu continut de alcool de peste 70%, au nevoie de aprobarea companiei aeriene pentru a le transporta in cabina.

Articolele electronice/electrice, cum ar fi bateriile externe, incarcatoarele si cablurile ar trebuie impachetate separat in bagaj, pentru a fi scoase mai usor, in cazul in care operatorii de securitate doresc sa le verifice.

In aeroport

Odata ajunsi la controlul de securitate, pasagerii sunt rugati sa respecte distantarea fizica, folosind ca reper stickerele de pe podea. Totodata, ei trebuie sa respectele indicatiile operatorilor de securitate si sa puna intrebari daca au nelamuriri.

Daca doresc sa isi protejeze bagajele si bunurile personale, pasagerii pot utiliza saci de unica folosinta, insa sunt rugati sa puna obiectele purtate (telefon, monede, chei etc.) in buzunare, iar accesoriile (bratari, curea, etc.) in bagaj sau poseta/rucsac.

In cazul in care considera necesar, operatorii de securitate ii pot ruga pe pasagerii sa scoata anumite obiecte din bagaj, pentru a le verifica. Daca este nevoie de un control manual, operatorii de securitate il vor efectua pozitionati in spatele si lateralul pasagerului. Pasagerii sunt rugati sa coopereze, pentru a scurta timpul alocat si a limita interactiunea fizica.

Dupa efectuarea controlului, pasagerii sunt rugati sa se pozitioneze in locurile special amenajate, situate in spatele filtrelor, pentru a-si reface bagajul, dupa care sa depoziteze tavile in locurile destinate din spatele filtrelor.