Skip to content

Chiar dacă nu se află pe lista scurtă a celor mai populare destinații europene, Riga este genul de oraș care va surprinde plăcut orice călător. După ce vizitezi capitala Letoniei, îți vei dori să te întorci în Țările Baltice și să explorezi mai mult din ce au de oferit.

Așadar, dacă ești curios, te gândești la următoarea ta călătorie și vrei să vezi un loc nou, neașteptat de frumos, rezervă-ți bilete de avion spre Riga și pregătește-te de plecare cu ajutorul ghidului de mai jos.

Cum ajungi în Riga?

În Riga poți zbura direct din București cu airBaltic sau poți opta pentru un zbor cu escală operat de LOT, Lufthansa sau o combinație de zboruri low cost. Ai nenumărate variante, așa că nu-ți va fi greu să găsești opțiunea potrivită programului tău.

Din aeroportul de lângă Riga (RIX) poți ajunge în centrul orașului în aproximativ 20-30 de minute, dacă vei comanda un taxi (costul aproximativ este de 10-15 euro), sau în aproximativ 40 de minute, cu autobuzul care costă 2 euro pe sens și pleacă de la terminal.

În oraș, te poți plimba pe jos sau poți folosi autobuzul și tramvaiul, prețul unui bilet fiind de 1,5 euro.

Unde să rezervi cazare în Riga?

Dacă pleci într-un city break în Riga, cel mai probabil nu vei avea foarte multe zile la dispoziție. Dacă vrei să economisești timp și să simți atmosfera orașului vechi în fiecare clipă de vacanță, alege cu încredere un hotel situat în centru, printre minunatele clădiri Art Deco. Vei putea ajunge ușor pe jos la aproape toate obiectivele turistice de pe lista ta.

Când să-ți rezervi un city break în Riga?

Vara este anotimpul ideal pentru a călători în capitala Letoniei. Situată în nordul Europei, în apropierea Mării Baltice, este antidotul perfect pentru căldura continentală. Așadar, dacă vrei să fugi de caniculă, lunile iunie, iulie, august sunt alegerile cele mai potrivite.

Totodată, Riga are un farmec aparte și iarna, în preajma sărbătorilor. Orașul devine festiv, iar clădirile superbe din centrul vechi sunt fundalul perfect pentru decorațiuni, târguri și bradul împodobit, o tradiție care datează din 1515.

Indiferent de perioada aleasă pentru city break-ul tău în Riga, te vei bucura de farmecul său aparte și vei fi surprins la fiecare pas.

5 lucruri care te vor surprinde în Riga

1. Centrul Vechi, parte din Patrimoniul UNESCO

Tot centrul vechi al Rigăi este declarat sit UNESCO – este cel mai vast din lume în ceea ce privește arhitectura Art Deco, pe care o poți admira plimbându-te de-a lungul străduțelor, până ajungi în Piața Centrală a orașului. Vei rămâne uimit de frumusețea și complexitatea clădirilor, unele vechi de peste 800 de ani.

cladiri Art Deco

cladiri vechi, medievale

Noi îți recomandăm să te oprești din când în când și să observi toate detaliile de pe fațade. Ai la dispoziție o mulțime de restaurante, cafenele și terase cochete dintre care să alegi.

cafenele Riga

2. Piața Centrală

Riga mai deține un superlativ: cea mai mare piață din Europa de Est, unde își fac zilnic cumpărăturile între 80.000 și 100.000 de oameni. Aceasta a fost construită în anii ’20, iar acum hangarele vechi adăpostesc multiple raioane, dintre care te sfătuim să nu-l ratezi pe cel de pește. În zonele de trecere dintre hangare poți gusta preparate proaspete, precum somon la tigaie, sandvișuri cu pește, pelemeni, salată de pește, icre sau fish and chips.

Pelemeni, preparat local

Piata Centrala Riga

În afară de pește, poți vizita și celelalte patru pavilioane imense, în care vei găsi carne proaspată, ouă, lactate, mezeluri și specialități, dulciuri, haine, obiecte pentru casă, fructe și legume.

Atenție: Deși peste tot în Riga poți folosi cardul pentru a plăti, în Piață vei avea nevoie de cash.

3. Pasiunea locală pentru pâine de secară și preparate derivate

Dacă tot suntem la capitolul mâncare, nu putem să nu îți recomandăm câteva preparate locale pe care trebuie neapărat să le încerci. Deși gastronomia letoniană a fost influențată de cea a popoarelor din jur, câteva elemente se disting ca preferatele localnicilor.

Vei observa că pâinea de secară, cu o textură densă și un gust aparte, este favorita tuturor. O poți găsi ca atare sau sub formă de desert stratificat (se numește rupjmaizes kārtojums), precum și sub formă de băutură fermentată, ce poartă numele de kvass. Este mai gustoasă decât ți s-ar părea!

4. Priveliștea de pe acoperișul Palatului de Cultură și Știință

Palatul de Cultură și Știință, cunoscut și drept „cadoul lui Stalin”, este locul din care poți face cunoștință cu toată Riga din prima zi, admirând-o de sus. Poți urca pe acoperișul clădirii doar cu 6 euro, iar priveliștea este cu adevărat uimitoare.

Panorama Riga

5. Atmosfera liniștită și relaxantă

Dacă alte capitale europene se află într-o continuă forfotă, indiferent dacă e noapte sau zi, Riga te va surprinde prin atmosfera sa liniștită, extrem de relaxantă, și amabilitatea localnicilor care te vor face să te simți binevenit încă din prima zi.

Riga este orașul perfect pentru o escapadă a cărui scop este să te deconectezi de la ritmul agitat de acasă și să iei o gură de aer proaspăt. Așadar, rezervă-ți un city break de vară și câteva zile de vacanță în preajma sărbătorilor. Va fi o experiență minunată!